Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Hypotheek » Hoe verlaag ik mijn hypotheeklasten

Hoe verlaag ik mijn hypotheeklasten

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Veranderingen in ons leven kunnen allerlei gevolgen hebben. Een baby kan als gevolg minder uren betaald werk betekenen. Daardoor wordt het gezinsinkomen lager en de maandlast dus zwaarder. Een belangrijke stap om die maandlast te verlagen, kun je zetten door de hypotheeklasten te verlagen. Maar kan dat zo maar?

Hoedoe door: Femke

Bekijk het profiel van Femke
Aantal Hoedoes: 31


Benodigdheden

 • Hypotheekakte
 • Hypotheekadviseur

Stappen

 1. Check de hypotheekakte

  Begin met de hypotheekakte. Hierin staat vermeld hoeveel er per jaar zonder boete extra kan worden afgelost en hoeveel boete er moet worden betaald bij grotere aflossing tijdens de looptijd. Dit is een van de mogelijkheden, maar er zijn er meer. Je kunt namelijk ook besluiten de hypotheek af te lossen en een nieuwe hypotheek te nemen. Iets waar veel reclame voor gemaakt wordt nu de rente zo laag staat. Ook nu kun je met een boete te maken krijgen, dus vooraf goed informeren is pure noodzaak.

 2. Controleer de plannen mbt belastingaftrek

  Naast een eventuele boete is er iets anders dat meeweegt bij een dergelijk besluit. Er is de afgelopen jaren namelijk heel wat veranderd voor wat betreft de mogelijkheden van belastingaftrek. De hypotheek aflossen en omzetten, kan afhankelijk van het model duur worden. Stel je hebt nu een aflossingsvrij hypotheek en je lost die af. Dan zul je over moeten stappen op een annuïteitenhypotheek wil je belastingaftrek hebben. Afhankelijk de nog openstaande duur van de huidige hypotheek kan dat duur worden. Wordt het huis verkocht, dan is de situatie anders. Nu moet toch gewisseld worden. Zorg daarom dat je op de hoogte bent van de plannen van de overheid

 3. Bekijk de eventuele mogelijkheden van schenking

  Je kunt jouw ouders vragen of zij een deel van wat er later te erven valt nu al aan je overmaken. Door dat bedrag te bepalen als schenking kun je dit belastingvrij gebruiken om de hypotheek te verlagen. Voordeel is dat je, weliswaar blijft de boeteclausule van kracht, toch het hypotheekbedrag op die manier kunt verlagen, waardoor de maandlast daalt. Kun je de gift combineren met het afsluiten van een nieuwe hypotheek, tegen een fors lager rentetarief, dan kan die verlaging uiterst attractief worden.

 4. Looptijd van de hypotheek achterhalen

  Kijk eens naar het nog openstaande deel van de looptijd van de hypotheek. Is dat minder dan de helft, dan kan het het overwegen de hypotheek over te sluiten waard zijn. Met name wanneer je er voor kiest het nog openstaande bedrag om te zetten in een annuïteitenhypotheek met een looptijd van 30 jaar. Dankzij de vaste, niet meer wijzigende, maandelijkse betaling en de aftrek, kun je hier een duidelijke verlaging van de maandlast mee bereiken.

 5. Zet alle informatie goed op een rij

  Tot slot is het belangrijk dat je zoveel mogelijk informatie verzamelt voordat je de kosten van je hypotheek gaat verlagen! Vraag een offerte bij jouw bank, maar ook bij anderen. Er zit heel wat verschil in de aanbiedingen, zeker wanneer je kiest voor een looptijd van 30 jaar. Laat je niet in verwarring brengen door zogenaamde extra aanbiedingen. Leg, voordat je een definitief besluit neemt, eerst alles goed op een rij.
  * Wat is de huidige maandlast?
  * Wat wordt de nieuwe -netto- maandlast. Per aanbieder.
  * Hoeveel moet ik aan boete betalen?
  Zo heb je voldoende basis voor een goed besluit. Succes!

Do's

 • Overleg altijd met je hypotheekadviseur voordat je bepaalde stappen neemt

Don'ts

 • Onderneem nooit stappen zonder te overleggen met je hypotheekadviseur

Bron

Meer uitleg