Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Sparen » Hoe spaar ik ongemerkt 1000 euro
5

Hoe spaar ik ongemerkt 1000 euro

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 180 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe spaar ik ongemerkt 1000 euro
Sparen is niet altijd even gemakkelijk. Elke maand een vast bedrag naar je spaarrekening overmaken terwijl je er ook zoveel leuks voor kunt kopen vereist veel zelfdiscipline en motivatie. Maar het kan ook anders! Zonder dat je er zelf iets van merkt bijvoorbeeld. Hoe je dat doet?

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

 • Internetspaarrekening
 • Internetbankieren

Stappen

 1. Bepaal hoeveel je wilt sparen en waarvoor

  Zelfs als je ongemerkt gaat sparen heb je allereerst een doel nodig. Natuurlijk kun je sparen voor iets leuks, voor je vakantie of voor het beginnen van je eigen bedrijf. Maar je kunt als doel ook gewoon een bepaald bedrag nemen. 1000 euro bijvoorbeeld.

 2. Beslis hoe lang je erover gaat doen

  Ongemerkt sparen gaat niet snel: binnen een week 1000 euro op je rekening hebben staan kan niet zonder dat je er iets van merkt in je dagelijkse uitgaven. Maar het kan wel in bijvoorbeeld een half jaar.

  Hoeveel tijd je ervoor neemt, is ook afhankelijk van je doel. Als je als doel zakgeld voor een vakantie hebt gekozen, kun je daar rustig de tijd voor nemen. Heb je snel een nieuwe wasmachine nodig, dan kun je deze spaarmethode beter niet gebruiken.

 3. Spaar elke dag een beetje

  Geld uitgeven is vaak erg gemakkelijk, vooral als het om kleine bedragen gaat. Ken je dat gevoel dat je geen idee hebt waar je geld elke maand blijft? Tel dan eens alle bedragen onder de vijf euro op je bankafschrift bij elkaar op. Wedden dat je op een aardig bedrag uitkomt?

  Dat is het geheim van ongemerkt sparen. In plaats van elke maand een groot bedrag over te boeken, maak je elke dag een onopvallend bedrag over naar je spaarrekening. In je portemonnee merk je daar vrijwel niets van, terwijl je zo toch flinke bedragen bij elkaar kunt sparen!

 4. Een spaarplan maken

  Bereken hoeveel je maandelijks moet sparen om je spaardoel te bereiken. 1000 euro sparen in een half jaar tijd doe je door elke maand 166 euro naar je spaarrekening over te maken. Als je dat bedrag te hoog vindt, kun je twee dingen doen om het te verkleinen.

  • Geef jezelf meer tijd om je doelbedrag te bereiken
  • Of verklein het doelbedrag en spreek met jezelf af dat je de rest van het benodigde geld aan het einde van de 'looptijd' in één keer aanvult.

  Verdeel nu het maandbedrag in 30 kleine bedragen, één voor elke dag van de maand. Je kunt ook het hele doelbedrag in 180 kleine bedragen splitsen, maar dan moet je in de volgende stap 180 overboekingen maken in plaats van 30.

  Let bij het splitsen op dat je niet steeds hetzelfde bedrag neemt en dat het 'vreemde' bedragen zijn, bijvoorbeeld 1,42 euro. Je kunt dan niet gemakkelijk uit je hoofd berekenen hoeveel je nu al bij elkaar gespaard hebt.

  Maak een lijstje met alle bedragen, dat heb je bij de volgende stap nodig.

 5. Beginnen met sparen

  Voor ongemerkt sparen heb je een internetbankrekening nodig. Vraag dus een account voor internetbankieren aan bij je bank als je dat nog niet hebt.

  Internetoverschrijvingen kun je zo instellen dat ze elke maand terugkomen. De opdracht geef je één keer, daarna heb je er geen omkijken meer naar. Ideaal dus als je ongemerkt wilt sparen.

  Ga naar je bankaccount en pak je lijstje met bedragen uit de vorige stap erbij. Maak nu voor ieder dagbedrag een overschrijving die een half jaar lang maandelijks terugkomt.

  Je kunt voor elk bedrag een andere dag van de maand kiezen, maar het is ook niet erg als je een keer twee overboekingen op dezelfde dag laat doen. Zo lang het maar twee verschillende overboekingen zijn!

  Ieder onopvallend bedrag komt nu zes keer voorbij in een half jaar tijd. Wedden dat je daar helemaal niets van merkt? Gooi natuurlijk wel het bedragenlijstje weg als de overboekingen zijn ingevoerd!

 6. Ga door met leven

  Na het instellen van de overboekingen hoef je zelf niets meer te doen om te sparen. Sterker nog: je kunt gewoon doorgaan met geld uitgeven. Natuurlijk zul je minder te besteden hebben omdat er elke dag wat geld naar je spaarrekening gaat, maar omdat het zulke kleine bedragen zijn, zul je ook ongemerkt een klein beetje gaan bezuinigen op je dagelijkse uitgaven! En na een half jaar kun je dan de "buit" innen...

Do's

 • Gebruik bedragen die je uit je hoofd niet al te gemakkelijk kunt optellen
 • Maak een spaarplan
 • Zorg dat de 30 kleine bedragen bij elkaar opgeteld precies het maandbedrag vormen

Don'ts

 • Elke dag nakijken hoe de stand op je spaarrekening is
 • Meer sparen dan je eigenlijk kunt missen

Bron

Meer uitleg

Opmerking

door jc de graaf op 14-12-2009 19:30
Goed artikel, kan erg nuttig zijn voor sommige mensen.