Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Sparen » Hoe kan ik belastingvrij sparen

Hoe kan ik belastingvrij sparen

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Je werkt hard voor je geld en wilt daar graag wat leuks mee doen. Zonder dat de Belastingdienst daar een stokje voor steekt en zonder dat je alles in een oude sok hoeft te stoppen of hoeft te liegen over wat je hebt. Hier lees je een aantal tips om dat te doen

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Financieel overzicht
 • Tijd
 • Heldere blik

Stappen

 1. Bekijk wat je hebt

  Kijk eerst eens goed naar wat je hebt. Bedenk ook hoeveel van dat vermogen je vrij moet houden voor onverwachte situaties. Met dat geld moet je namelijk anders omgaan dan met geld dat je wel even kunt missen. Maak een overzicht voor jezelf van je vermogen en neem hier alle potjes, bij alle banken, in mee.

 2. Blijf onder de heffingsvrije grens

  De makkelijkste manier om belastingvrij te sparen is ervoor te zorgen dat je niet te veel spaargeld hebt. In 2013 ligt de heffingsvrije grens op €21.139. Dat betekent dat als je op 1 januari en 31 december van het jaar niet meer hebt dan dat bedrag, dat je daar geen belasting over hoeft te betalen. Voor fiscale partners geldt het dubbele; zij mogen samen €42.278. Als jij veel geld hebt, maar je partner/huisgenoot niet, dan kun je op deze manier wat extra ruimte voor jezelf vrijmaken. Je hoeft je partner/huisgenoot dan geen geld te geven. Wel kan het fiscaal partnerschap bepaalde gevolgen hebben.

  Voor 65-plussers geldt dat er nog een extra vrijstelling is. Wie per jaar minder dan €14.302 verdient, mag €27.984 aan extra spaargeld hebben. Wie een inkomen van tussen de €14.302 en 19.895 heeft, mag €13.992 aan extra spaargeld hebben.

  Heb je meer spaargeld, dan moet je vermogensrendementsheffing betalen over het fictieve rendement van 4% op dit extra geld. Daarover betaal je 30%, wat wil zeggen dat je per saldo 1,2% betaalt over alles wat boven je vrijstelling uitkomt. Aangezien veel banken niet eens meer rente geven van 1,2%, lever je hier vaak op in.

 3. Spaar groen

  Voor groen sparen kun je extra belastingvoordeel krijgen. Als je spaart middels een spaarproduct met groencertificaat, dan geldt een heffingsvrije grens van €56.420 per persoon. Heb je een fiscaal partner, dan geldt een heffingsvrije grens van €112.840. Daarnaast kun je een extra heffingskorting krijgen over een maximaal bedrag van €56.420. Deze heffingskorting, 0,7%, mag je in mindering brengen op je te betalen inkomstenbelasting voor box 1.

  Controleer voor je hiermee begint eerst goed of het door jou gekozen groenfonds ook opgenomen is in het goedgekeurde lijstje van de Rijksoverheid.

 4. Spaar dankzij schenkingen

  Nu de regels rondom het schenkingsrecht (tijdelijk) versoepeld zijn, kan het aantrekkelijk zijn om te sparen middels een schenking. Zo mag je een bedrag van maximaal €100.000 belastingvrij ontvangen (of geven), mits dat gebruikt wordt voor een (boetevrije) hypotheekaflossing. Als bijvoorbeeld ouders onder de heffingsvrije grens uit willen komen, dan kunnen zij een bedrag schenken aan kinderen. Die gebruiken het vervolgens om de hypotheek af te lossen, waardoor maandelijks extra geld vrijkomt om te sparen óf om terug te schenken aan de ouders.

  Dat laatste is natuurlijk niet per se nodig; je kunt deze manier ook beschouwen als een gunstige optie om de belastingaanslag bij een erfenis te verlagen.

 5. Spaar voor je pensioen

  Geld dat je via een bankspaarproduct of lijfrenteverzekering voor je pensioen spaart, wordt niet tot het eigen vermogen gerekend, waardoor je hier geen belasting over hoeft te betalen. Dit geldt overigens ook voor geld dat je via een spaarhypotheek opbouwt. Daarbij geldt wel een grens van €153.000 per persoon.

 6. Spaar voor je overlijden

  Het klinkt een beetje luguber, maar het kan ook aantrekkelijk zijn om te sparen binnen een uitvaartverzekering of een overlijdensrisicoverzekering. Daarvoor geldt namelijk een vrijstelling van €6.859. De maandelijkse inleg voor deze verzekeringen zijn vaak relatief laag, waardoor je dergelijke polissen lang aan kunt houden voor je aan die vrijstellingen komt. Bijkomend voordeel is dat er vaak een groter bedrag vrijkomt bij overlijden. Daar heb je zelf dan niets meer aan, maar je erfgenamen wel.

  Heb je geen erfgenamen of wil je niemand iets nalaten? Dan kun je je geld beter op de bank laten staan, want het voordeel dat dit oplevert aan uitgespaarde vermogensrendementsheffing, gaat weer op aan te betalen premie.

Do's

 • Bedenk altijd goed hoeveel spaargeld je 'vrij' wilt houden en pas je plan daar op aan
 • De regels kunnen regelmatig veranderen. Houd ze in de gaten, zodat je niet ineens met een flinke kostenpost geconfronteerd wordt

Don'ts

 • Duik niet zomaar in beleggingsproducten. Die kunnen gunstig lijken, maar bij beleggen is er altijd een kans op verlies. Bij sparen is dat niet zo
 • Je kunt sparen in een oude sok, niemand die weet wat je hebt. Dat geld ben je echter wel kwijt als iemand het steelt of als het tijdens een brand in vlammen opgaat. Kies alleen voor deze optie als je alle voor- en nadelen zorgvuldig hebt afgewogen

Bron

Meer uitleg