Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Werk & carrière » Werkplek » Hoe zorg ik voor een duurzaam kantoor

Hoe zorg ik voor een duurzaam kantoor

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 365 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Je brengt veel tijd door in je kantoor, dus wat je daar doet, heeft impact. Als je in je kantoor veel snoept, is de kans groot dat je aankomt. Als je in je kantoor een verkeerde bureaustoel hebt staan, is de kans groot dat je last krijgt van je rug. En als je kiest voor een duurzaam kantoor, dan is de kans groot dat dat ook doorwerkt in andere aspecten van je leven. Met positieve gevolgen voor het milieu! Maar hoe zorg je voor een duurzaam kantoor, zonder hier al te veel in te hoeven investeren?

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Discipline
  • Papierbak
  • Vuilnisbak
  • Mok
  • Stekkerblok met schakelaar
  • Glazen drinkkannen
  • Trui

Stappen

  1. Stel een recycleschema op

    Een kantoor produceert veel afval, denk aan papier, cartridges, plastic, enzovoorts. Stel een recycleschema op. Hiervoor kun je onder meer de gemeentegids gebruiken. Daarin staat namelijk welke producten wel en niet gerecycled worden binnen jullie gemeente. In de meeste gevallen kun je in ieder geval het volgende scheiden en recyclen:

    • Papier
    • Cartridges (inktjet en toner)
    • Flessen
    • Blikjes
    • Glas
    • Batterijen


    Noteer op het schema wat gerecycled kan worden en hoe dat werkt. Houd het schema up to date en houd het in het zicht.

    Zorg er daarnaast voor dat er voor alle recyclebare producten een plek is. Maak bijvoorbeeld een recyclestraat met duidelijk gelabelde bakken. Als iedereen weet wat waar hoort, verdwijnt er vaak veel minder in de vuilnisbak.

  2. Stimuleer hergebruik

    Hergebruik is ook een vorm van recycling, maar dan zonder dat er een intensief bewerkingsproces aan vooraf gaat. Voor je iets wegdoet om te (laten) recyclen, kun je dus beter eerst kijken of je iets kunt hergebruiken. Papier kun je wellicht nog een keer door de printer halen of gebruiken als kladpapier, apparatuur is misschien niet meer helemaal geschikt voor het kantoor, maar kan mogelijk wel - eventueel tegen een vergoeding - door iemand thuis worden gebruikt.

  3. Vergrendel fysieke en digitale brievenbussen

    Nou ja, echt vergrendelen gaat een beetje ver, maar zorg er wel voor dat er alleen maar materiaal in komt dat je ook daadwerkelijk wilt. Dit kun je doen door:

    • een Nee/Nee-sticker te plakken
    • je uit te schrijven van mailinglijsten (digitaal en fysiek)
    • bij instanties en bedrijven aan te geven dat je geen prijs stelt op post/mailingen


    Als veel kantoren geen prijs meer blijken te stellen op fysieke post, dan kan dat verzenders motiveren om over te stappen op een digitale variant. Als je daar vervolgens ook vanaf ziet - in de gevallen waarbij het voor jou niet interessant is - dan bespaar je daarmee je eigen energie.

  4. Verduurzaam je keuken

    Bijna elk kantoor heeft wel een keuken. Kijk er eens rond. Gebruiken jullie nog steeds plastic bekertjes? Geef dan iedereen een eigen mok. Drinken jullie water uit die dure watercontainers? Zet voortaan glazen flessen kraanwater in de koelkast. Even lekker, veel voordeliger en beter. Hiervoor oude plastic flessen hergebruiken kan natuurlijk ook, dat heeft nog minder impact op het milieu. Kies voor fair trade koffie en thee en stimuleer mensen om hun theezakje te delen; van de meeste theezakjes kun je makkelijk drie kopjes thee zetten.

  5. Bespaar elektriciteit

    De meeste kantoren verbruiken veel energie, ook hier is een flinke slag te slaan. Laat de laatste persoon die weggaat controleren of alle lichten en apparaten uit zijn. Je kunt apparaten eenvoudig uitzetten door ze aan te sluiten op een stekkerblok met een schakelaar. Even die stekker uit het stopcontact trekken of de schakelaar omzetten en je weet zeker dat alles uit is. Voorzie iedereen van zo'n stekkerblok en de kans dat er nog iets aan blijft staan is minimaal.

  6. Bespaar gas

    Kantoorruimtes zijn vaak behaaglijk warm. Niet verkeerd, maar een klein beetje minder kan ook wel. Zet de thermostaat wat lager en stimuleer mensen zich iets warmer te kleden. Als je de temperatuur steeds met een graad naar beneden aanpast, dan kunnen mensen aan de lagere temperatuur wennen en ziet men het niet zo erg als een negatieve ontwikkeling.

  7. Reis groen

    De meeste mensen moeten voor hun werk ook wel eens reizen. Pak je daar gewoonlijk altijd de auto voor? Heroverweeg je keuze eens. Misschien kun je wel op de fiets op lopend, of is het openbaar vervoer een mooie optie. Ook kun je wellicht carpoolen. Of: zijn een videoconferentie of Skype opties? Daarmee spaar je niet alleen het milieu, het levert je ook een directe winst in tijd en geld op.

Do's

  • Werk je niet alleen? Betrek anderen dan ook bij je duurzame keuzes, zodat het voor hen makkelijker is om ook mee te doen
  • Begin met een paar dingen, voor je het weet zul je er iets bij willen pakken. Je hoeft niet alles in één keer goed te doen

Don'ts

  • Geef het niet te snel op, je doet goed werk voor het milieu en in de meeste gevallen levert het nog een leuke financiële besparing op ook

Bron

Boek 'Groen leven voor Dummies', Pearson Education, 2008.