Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Milieu » Hoe koop ik als bedrijf duurzaam in

Hoe koop ik als bedrijf duurzaam in

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Duurzaam inkopen gaat over inkoop van verantwoord gekapt hout, werkkleding die niet door kinderarbeid is gemaakt, energiezuinige apparaten, biologisch eten, en nog veel meer. Als je duurzaam wilt gaan inkopen als bedrijf of organisatie is het echt niet nodig om het in één keer honderd procent goed te doen. Kies die inkopen eruit die voor jouw bedrijf makkelijk zijn te verduurzamen en probeer daarna stapje-voor-stapje je inkoopbeleid te verbeteren. Hieronder een aantal voorbeelden van inkopen die je kan verduurzamen. Uiteraard zijn er nog tal van andere inkopen waar je op kan letten, maar dit is alvast een mooi begin.

Hoedoe door: Erik Weijers

Bekijk het profiel van Erik Weijers
Aantal Hoedoes: 42


Benodigdheden

 • Ruimte voor budgetverhoging van ongeveer 5 procent

Stappen

 1. Stap over op groene energie

  Stap over op groene stroom, of nog beter: kijk op welke manier je zelf duurzame stroom op kan wekken. Bijvoorbeeld door het plaatsen van zonneboilers, zonnepanelen, windturbines of het gebruik van aardwarmte. Een dure investering, maar dat is het op termijn zeker waard. 

  Stap op over op groen gas. Niet zo bekend als groene stroom, maar toch niet te verwaarlozen in een duurzaam inkoopbeleid.  Leveranciers van groen gas compenseren de uitstoot van CO₂ door bijvoorbeeld de bescherming van kwetsbare bossen en de aanplant van nieuwe bomen. Dit gebeurt ook via de handel in CO₂-certificaten.

 2. Bespaar op het energieverbruik

  Let bij de aanschaf van producten op het energieverbruik. Of het nu gaat om verlichting, een kopieerapparaat of een nieuwe computer – door net iets meer te betalen voor een energiezuinig apparaat kun je daarna nog jaren energie besparen.

  Gebruik stand-by killers. Dat zijn kastjes die tussen bijvoorbeeld de TV-stekker en het stopcontact geschakeld worden. Het kastje registreert of de televisie veel of weinig stroom verbruikt. Als er een lage stroom wordt afgenomen, dus als de televisie in stand-by stand staat, schakelt het kastje de stroom naar de televisie helemaal uit. Ze zijn voor steeds meer apparaten te koop, bijvoorbeeld voor je computer, beamer, tv, maar ook voor het koffiezetapparaat.

 3. Koop duurzaam eten en drinken in

  Koop zoveel mogelijk biologische en fair trade producten in. Of het nu gaat om zuivel, vleeswaren, brood, fruit of chocolade, voor ieder product is wel een biologische en fair trade variant te vinden. Schenk bijvoorbeeld Max Havelaar koffie en thee.

 4. Koop duurzame relatiegeschenken

  Kies ook bij relatiegeschenken en kerstpakketten voor fair trade producten. Of nog beter: kies voor een niet-materialistisch geschenk.

  Koop alleen bloemen met het MPS-keurmerk. Dit keurmerk garandeert een milieuvriendelijke teelt, waarbij onder andere rekening gehouden wordt met gewasbescherming, energiegebruik, meststoffen en afval.

 5. Kies voor duurzaam vervoer

  Kies bij de aankoop van die nieuwe bestelbus voor een schone variant. Een hybride (met elektromotor) zou geweldig zijn. Een gewone auto met energielabel A of B is ook al prima. Dit energielabel geeft aan hoe energiezuinig een auto is, relatief tot de grootte. Auto's met een A- of B-label verbruiken 10 respectievelijk 20% minder brandstof dan een even grote auto met een C- of D-label.

  Lease je auto van de zaak groen! Aanbieders van groene lease-auto's leveren niet alleen zuinige auto's, maar compenseren ook de uitstoot van CO₂, bijv. door het aanplanten van bomen.

  Moet je tijdens je werk op bezoek bij klanten, naar een andere bedrijfsvestiging of gewoon even een boodschap doen? Neem de fiets! Door een paar fietsen te kopen en die uit te lenen aan de collega’s die ze tijdens het werk nodig hebben bespaar je heel wat autokilometers.

 6. Duurzame kantoorartikelen

  Kies bij de aanschaf van houten meubelen voor hout met het FSC-keurmerk. Dit is hout dat op een verantwoorde manier is gekapt, met respect voor de biodiversiteit en unieke ecosystemen en met goed loon en goede arbeidsvoorwaarden voor de bosarbeiders. Ook voor papier bestaat er een FSC-keurmerk, maar beter is nog om gerecycled papier te kopen.

 7. Duurzaam schoonmaken

  Als je de schoonmaak van je bedrijf uitbesteedt, kies dan voor een schoonmaakbedrijf met ISO 14001 of EMAS-certificaat. Beide keurmerken laten zien dat het schoonmaakbedrijf uiterst serieus omgaat met het milieu en zich hierin ook nog wil verbeteren.

  Logo europees ecolabelKoop schoonmaakmiddelen met een Europees Eco-label. Bij de productie van deze middelen is gelet op energie- en waterbesparing en de vermindering van lucht-, water- en bodemverontreiniging. Je herkent het Eco-label aan 'de bloem':

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!