Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Milieu » Hoe word ik wegwijs in een oerwoud van keurmerken
4

Hoe word ik wegwijs in een oerwoud van keurmerken

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe word ik wegwijs in een oerwoud van keurmerken
Als je tegenwoordig een product koopt in de winkel, dan springen de diverse keurmerken je tegemoet. Mag het product wel of niet in de glasbak, is het gezond om te eten, is het ‘fair’ geproduceerd. Er zijn een heleboel keurmerken die door de leverancier zelf in het leven zijn geroepen, denk bijvoorbeeld maar aan het huismerklogo van supermarkten. Maar hoe weet je nu welk keurmerk je kunt vertrouwen, en welk keurmerk niet?

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Computer
  • Internet
  • Papier en pen

Stappen

  1. Begrijp het idee achter het keurmerk

    De geschiedenis van het keurmerk gaat helemaal terug naar de oudheid. In eerste instantie werden spijkerschrifttekens gebruikt, later de meer bekende zegelring, om de authenticiteit (echtheid) van het product aan te geven.
    Tegenwoordig is het keurmerk op consumentenproducten een herkenning van kwaliteit. Wil jij fairtrade koffie, een houten vloer waarvoor ter compensatie bomen zijn geplant of biologische melk, dan zijn daar duidelijk herkenbare logo’s voor ontworpen. Heeft een product het gewilde keurmerk, dan kan je er vanuit gaan dat de productinformatie klopt. Of  beter uitgelegd: heeft jouw pak koffie het Fairtrade keurmerk, dan kan je er vanuit gaan dat er met de koffiebonenproducent eerlijk is gehandeld. Het is bijna onmogelijk om van elk product zelf na te gaan of het biologisch is, of milieuvriendelijk. Je zal er heel wat (reis)tijd in moeten steken. Daarom zijn er verschillende instanties die dat voor ons doen. Een keurmerk is dus een steuntje in de rug.

  2. Ken het verschil tussen keurmerken en labels

    Vergis je niet; er is een verschil tussen keurmerken en labels. Een keurmerk geeft een kwaliteitsoordeel, een label geeft informatie. Het logootje met CE is bijvoorbeeld een informatielabel en geen keurmerk; het geeft de informatie dat het product voldoet aan de wettelijke minimumeisen van kwaliteit, milieu-eisen en veiligheid in gebruik.

  3. Maak een overzichtje van ‘jouw’ keurmerken voor in je portemonnee

    Algemene keurmerken beoordelen de veiligheid of kwaliteit van een product. Ze stellen geen speciale eisen op het gebied van milieu, eerlijke handel of dierenwelzijn. Voor die laatste drie eisen zijn de zogenaamde ideële keurmerken in het leven geroepen.
    Vind je het heel erg belangrijk om producten te eten die biologisch zijn, of waar eerlijke handel is gepleegd, dan kun je het best een overzichtje maken met logootjes die aan jouw eisen voldoen en deze in je portemonnee stoppen.

  4. Herken de bekendste ideële keurmerken

    Voordat je heel specifiek gaat zoeken naar keurmerken, zul je er zeer waarschijnlijk al een aantal herkennen. Hieronder vind je, per categorie, enkele bekende keurmerken.

    Voeding:
    Het EKO-keurmerk, misschien wel het meest bekende voedingkeurmerk, geeft aan of een product biologisch is. Het product moet aan strenge wettelijke normen voldoen wat betreft de bodem, bemesting, bestrijdingsmiddelen, dierenwelzijn en diervoeding.
    Een andere bekende is het Fairtrade Max Havelaar, niet te verwarren met Fair Trade Original, dat weer een merknaam is. Het Max Havelaar keurmerk garandeert dat organisaties van kleine boeren of plantages in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs voor hun producten krijgen. Daardoor worden boeren en arbeiders in staat gesteld zelf een betere toekomst op te bouwen.
    Om het leegvissen van de zeeën tegen te gaan, is het Marine Stewardship Council in het leven geroepen, onder andere door het Wereld Natuur Fonds. Het MSC-keurmerk staat voor verantwoorde visserij en houdt zich onder andere bezig met diervriendelijke vangstmethode en vismethoden die niet de gehele vissoort uithollen. Door het gebruik van netten met grote mazen kunnen de jonge (kleine) vissen bijvoorbeeld nog ontsnappen.

    Wonen:
    Het FSC-keurmerk van de Forest Stewardship Council geeft zekerheid dat hout en houtproducten afkomstig zijn uit goed beheerde bossen, waarbij de belangen van mens, dier en natuur centraal staan.
    Het Europees Ecolabel is het Europese keurmerk voor non-food producten en diensten die minder milieubelastend zijn, bijvoorbeeld door energie- en waterbesparing, afvalreductie of het verminderen van uitstoot naar lucht, water en bodem.

  5. Weet wat de regels zijn

    Een producent mag alleen een officieel erkend logo op een product zetten als hij daarvoor toestemming heeft van de keurmerkeigenaar. Het is dus aan de keurmerkeigenaar om het product zorgvuldig te controleren of het aan alle gestelde eisen voldoet. Staat het keurmerk-logo op het product, dan kun je er dus vanuit gaan dat het product goedgekeurd is.

    Een keurmerk wordt uitgegeven door een keurmerkeigenaar. Maar hoe weet je of de keurmerkeigenaar wel eerlijk is? Daar is de Raad voor Accreditatie (RvA) voor. De RvA toetst de keurmerken. Een keurmerk dat door de RvA getoetst is, krijgt een rapportcijfer. Op de website van de RvA en van ConsuWijzer kun je nalezen welke rapportcijfer het desbetreffende keurmerk heeft gekregen, als het tenminste gecontroleerd is.

Do's

  • Stel jij specifieke eisen aan de producten die je koopt, bijvoorbeeld dat het fair is ingekocht of biologisch geteeld, maak dan een overzichtje van de specifieke keurmerken en stop het briefje in je portemonnee. Een geheugensteuntje tijdens het winkelen!

Don'ts

  • Vertrouw niet klakkeloos op een keurmerk of logo. Er zijn ook diverse keurmerken die door de fabrikant zelf in het leven zijn geroepen.

Bron

Keurmerkinstituut
Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!