Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Huishouden » Was » Hoe maak ik zelf wasmiddel

Hoe maak ik zelf wasmiddel

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 10 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik zelf wasmiddel
Zelf je wasmiddel maken heeft verschillende voordelen: je hoeft niet bang te zijn voor allergische reacties en het is stukken goedkoper dan wasmiddel uit de winkel. Bovendien is het snel te maken en kun je direct een grote voorraad aanleggen. Wel zo makkelijk!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Voor vijf liter wasmiddel:
 • 5 liter water
 • 80 gram Marseillezeep of Sunlight zeep
 • 80 gram soda
 • Essentiële olie (optioneel)
 • Rasp
 • Oude wasmiddelverpakkingen
 • Waterkoker

Stappen

 1. Rasp de zeep

  Om wasmiddel te maken, moet de zeep gesmolten worden. Dit gaat het snelst als je deze eerst raspt. Doe dat het liefst met een rasp die je speciaal hiervoor bewaart, zodat je eten niet naar zeep gaat smaken. Eventueel kun je ook kant en klare zeepvlokken kopen, maar die zijn vaak wat duurder en niet overal verkrijgbaar.

 2. Kook het water

  Omdat water koken vaak even duurt, kun je het beste ook direct de waterkoker aanzetten. Kijk hoe groot je flessen zijn en doe een zelfde hoeveelheid water in de waterkoker.

 3. Meng het wasmiddel

  Als je geen flessen van vijf liter hebt en je wilt je 'opbrengst' verdelen over meerdere flessen, reken dan eerst uit hoeveel soda en zeep je dan per fles nodig hebt. Weeg dit vervolgens af en doe het in de fles. Voeg dan de benodigde hoeveelheid kokend water toe en schud even flink. Herhaal dit met al je flessen.

 4. Laat het rusten

  Zet de fles vervolgens ondersteboven en laat deze tenminste één nacht rusten. Daarna is je wasmiddel klaar voor gebruik. Let op: de het wasmiddel is vaak wat dikker dan je gewend bent. Schenk het dus met beleid in het wasmiddelvakje. Schrik ook niet als er ineens een flinke plons uitspettert; de soda mengt niet altijd even goed met de zeep, waardoor je fles deels zepig en deels waterig is. Dat maakt voor het resultaat helemaal niets uit.

 5. Probeer eens iets anders

  Marseillezeep en Sunlightzeep ruiken lekker, maar wel vrij neutraal. Als je graag hebt dat je wasmiddel een fijn geurtje achterlaat, kun je wat essentiële olie toevoegen. Denk aan frisse lavendel of herfstachtige sinaasappel. Een paar druppels per liter is vaak voldoende voor een subtiele geur. Wil je een wat stevigere geur, dan voeg je uiteraard wat meer toe.

Do's

 • Maak een flinke voorraad in één keer, dan hoef je het niet te maken op een moment dat het je eigenlijk niet uitkomt
 • Experimenteer eens met geurolie

Don'ts

 • Laat de soda nooit weg. Op zich kun je wasmiddel zonder maken, maar het heeft een ontkalkende werking en is veel beter voor je wasmachine dan de gebruikelijke, dure anti-kalkmiddeltjes

Bron

Verschillende blogs, waaronder Bewuste-eenvoud.blogspot.com

zeep maken

door margriet koers op 09-09-2013 14:26
je kunt de soda niet gebruiken als je bonte was doet want het tast de kleuren aan dus beter is het om 2 flessen te maken een met toegevoegde soda en 1 zonder
En witte schoonmaakazijn vind ik frisser ruiken, als wasverzachter. Zelf doe ik het al een jaar op deze manier en 1x per 2maanden (we zijn maar met z'n 2tjes) een trommel laten lopen zonder was op 60graden. Hoef ook nooit meer onderann de machiene achter het klepje schoon te maken

zeep maken

door jolanda op 05-07-2014 20:54
ik gebruik ook altijd een scheut schoonmaakazijn met lavendelgeur bij de was maakt de was id heel zacht doe al jaren zo en ook eke maand 1 fles azijn gewone dus erin en de machine laten draaien zonder was om die te reinigen. Wat is voor de donkere was doe is 2 eetlepels zout bij het wasmiddel toevoegen houdt namelijk kleur vast. Nog een goede tip doe 1 keer per 2 weken een handvol soda in je afwasmachine dan wordt die helemaal gereinigd en ziet er na afloop blinkend schoon uit. nog meer tips nodig ik heb er vele
Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!