Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Huishouden » Was » Hoe verhelp ik de stank van gestikt wasgoed
4

Hoe verhelp ik de stank van gestikt wasgoed

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 20 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe verhelp ik de stank van gestikt wasgoed
Als je je was niet direct na het wassen uit de wasmachine haalt, maar bijvoorbeeld een nacht laat zitten, dan kan deze erg gaan stinken. Is het dan al te laat, of kun je die stank van gestikt wasgoed nog verhelpen? Het antwoord is simpel: niet altijd. Je hoeft echter niet direct op te geven, want met een aantal trucjes kun je misschien nog voorkomen dat je wastrommel nog een keer moet draaien!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Wasmachine
 • Textielontgeurder
 • Droger
 • Waspoeder
 • Washandje
 • Tijd
 • Droogmolen
 • Trommeldoekje (optioneel)

Stappen

 1. Houd je wasmachine goed schoon

  Voorkomen is beter dan genezen. Houd daarom je wasmachine goed schoon. Reinig regelmatig de rubberen randen, het waspoederbakje en losse onderdelen die je na verloop van tijd viezer ziet worden. In een schonere wasmachine duurt het langer voor je was gaat stinken, waardoor je misschien vaker wél op tijd bent met het leeghalen van de trommel!

 2. Centrifugeer je was altijd

  Met name natte was kan snel gaan stinken, zeker als het in een opgeslagen ruimte ligt. Centrifugeer je was daarom altijd, zodat het meeste vocht alweer afgevoerd is. Dit scheelt in de snelheid en de mate waarin de was gaat stinken. Des te minder de was stinkt, des te makkelijker je de vieze lucht nog weg kunt krijgen!

 3. Fris je was op met de droger

  Als je een droger hebt, dan is de kans groot dat je de vieze lucht weer uit je schone kleding kunt halen. Doe dan alle was in de droger en voeg een washandje met een beetje waspoeder toe. Dit washandje moet je wel goed dichtknopen (of strikken met een touwtje), zodat het geen vlekken geeft op je kleding. Als je bang bent voor vlekken, kun je ook de speciaal verkrijgbare trommeldoekjes gebruiken.

 4. Fris je was op aan de droogmolen

  Als je in plaats van een droger een droogmolen gebruikt, dan is een iets andere aanpak vereist. Gebruik dan een textielontgeurder (lekker ruikende spray, verkrijgbaar bij praktisch iedere winkel met schoonmaakartikelen) om ieder stuk wasgoed mee op te frissen. Hang het wasgoed vervolgens direct op, zodat de spray optimaal de kans krijgt om je was op te frissen.

 5. Was de stinkende was opnieuw

  Als bovenstaande tips je niet helpen, dan zit er niets anders op dan je was opnieuw te doen. Een kort programma draaien is in dat geval voldoende, mits je na afloop in de buurt bent om de was direct uit de trommel te halen!

Do's

 • Als je je wasgoed echt niet frisser krijgt, was het dan nog een keer. Of in ieder geval je kleding, dat draag je de hele dag!
 • Draai ook af en toe een (desnoods bijna lege) trommel op 90 graden, zodat je de machine ook goed schoonhoudt van binnen
 • Zet altijd de deurtjes van je wasmachine (en droger) open als je de apparaten niet gebruikt; zo voorkom je dat de apparaten zelf gaan stinken

Don'ts

 • Gebruik geen parfum om je was op te frissen, dit werkt niet en kan bovendien vlekken geven
 • Gebruik alleen de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel; overmatig gebruik van wasmiddel kan verstoppingen veroorzaken, die later weer voor een snellere stankontwikkeling kunnen zorgen

Meer uitleg

Soda

door Tusele op 29-07-2011 07:42
1x/maand zonder was een 90gr programma met een handvol soda erin houdt je wasmachine ook fris.
Hoedoeners in de spotlight
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!