Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Huishouden » Vlekken » Hoe verwijder ik lastige vlekken
4

Hoe verwijder ik lastige vlekken

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe verwijder ik lastige vlekken
Een glas rode wijn over je heen, juist op de avond dat je je witte broek aan hebt. Een kop koffie over je versgestreken overhemd, op de ochtend van je sollicitatiegesprek. Je wagenzieke nichtje dat vlak voor aankomst toch nog overgeeft op de autobank. De hond van de buren die over je vloerkleed plast (‘dat heeft-ie bij ons nog nooit gedaan...’). En nog duizend van die vervelende ongelukjes. Maar jij houdt het hoofd koel, met deze Eerste-Hulp-Bij-Lastige-Vlekken.

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

 • Ongekleurde tissues of keukenpapier
 • Witte katoenen doek
 • Lauwwarm water met afwasmiddel, fijnwasmiddel of zeep
 • Kleurloze spiritus, ammonia, terpentine of alcohol

Stappen

 1. Kom snel in actie

  Of je een vlek nog kunt behandelen, hangt van veel dingen af. Het materiaal waarmee en waarop je hebt gemorst, de inwerktijd en de ouderdom van de vlek. De beste slaagkans om een vlek te verwijderen heb je als je zo snel mogelijk in actie komt, bijvoorbeeld door vloeistoffen te absorberen met witte tissues of wc-papier. Schep dikkere substanties, zoals chocola, jam of kaarsvet zoveel mogelijk weg, bijvoorbeeld met een bot mes. Dep wat overblijft schoon met lauw water op een witte doek of lap.

 2. Nooit wrijven, alleen deppen

  Door wrijven, wrijf je het vuil dieper in de stof en wordt de vlek groter. Deppen verdunt het vuil. Wol mag je sowieso nooit wrijven, dan vervilt de stof. Bij andere stofsoorten kun je ook het oppervlak beschadigen met wrijven.

 3. Maak nooit nat wat je droog kunt verwijderen

   

  Neem droge stoffen op met een stofzuiger. In andere gevallen behandel je de vlek zo snel mogelijk met lauw water en zeep of vloeibaar wasmiddel. Lukt dat niet, gebruik dan kleurloze spiritus, ammonia, terpentine of alcohol. Wasbenzine is vaak het laatste redmiddel, maar een erg gemeen goedje. Kijk hiermee dus goed uit. Test een oplosmiddel of speciale vlekverwijderaar altijd eerst op een onopvallend plekje van de stof. Leg het stuk stof met de vlek op een laag absorberend papier (dit neemt het oplosmiddel met de vlek op). Werk aan de stofkant waarop niet gevlekt is (de achterzijde), om te voorkomen dat de vlek dieper in het textiel dringt. 

 4. Kijk uit met het wasmiddel en de stofsoort

  Natuurlijke stoffen, zoals wol, zijde en katoen kunnen niet goed tegen basische (alkalische) middelen. Zijde is ook gevoelig voor sterkere zuren. Week wol en zijde slechts kort en niet met wasmiddel, want de stoffen zijn niet bestand tegen eiwitafbrekende enzymen. Check altijd het label van kleding en meubels om te zien wat de fabrikant voorschrijft.

 5. Chemisch reinigen

  Sommige stoffen, zoals fluweel, pluche en satijn kun je beter chemisch laten reinigen. Geef aan de reiniger aan wat de aard van de vlek is en hoe lang hij er al zit. 

 6. Tapijt of meubels reinigen

  Een vlek in bekleding van een meubelstuk of tapijt behandel je met lauw water. Helpt dit niet, gebruik dan water met een beetje afwasmiddel of groene zeep. Gebruik nooit teveel water, want dit kan tot een vochtkring leiden en vuil uit de ondergrond kan zo ook naar de oppervlakte komen. Mors je vocht op leren bekleding, dep het dan meteen op met een droge doek. Zo krijgt het niet de kans in het leer door te dringen. Na verloop van tijd zakt de vlek in het leer weg. Maak het meubelstuk of het tapijt meteen droog na het vochtig maken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een föhn (op afstand houden!) ga pas weer op het meubel zitten wanneer het vocht helemaal is opgedroogd.

 7. Veel voorkomende lastige vlekken

   

  Ballpointinkt is een van de moeilijkst verwijderbare vlekken. Gebruik een mengsel van 75% gedenatureerde alcohol en 25 % ether. Gebruik daarna ossengalzeep op de natgemaakte vlek en spoel resten uit in de wasmachine. Niet-wasbare stoffen: zelfde procedure, maar daarna chemisch reinigen. Voor meubels en tapijt: maak een papje van dit alcoholmengsel met een absorberend papje. Breng een ½ centimeter aan op de stof en zuig het weg.  

  Bloedvlekken haal je het beste weg als het nog niet is opgedroogd. Werk met koud water en week de stof daarna in een sopje met synthetisch wasmiddel. Daarna op de gebruikelijke manier wassen. Bij ingedroogd bloed: week het textiel in koud water waarin een halve eetlepel zout per liter is opgelost. Spoel het uit en zet het een nachtje in de week met warm water met een biologisch inweekmiddel.

  Braaksel bevat zoutzuur, dat stoffen permanent kan aantasten. Schep braaksel zoveel mogelijk weg. Spoel bij wasbare stoffen vers braaksel met veel koud water met een beetje ammonia uit. Was ze daarna in de wasmachine. Voor tapijt en meubels: maak een oplossing van biologisch inweekmiddel met een halve liter warm water en dep de vlek hiermee. Maak een papje van absorberend poeder en deze oplossing, breng ½ centimeter aan op de stof en zuig weg.

  Kaarsvet schraap je weg met een lepel. Strijk de overgebleven resten tussen twee papieren zakdoeken (of keukenrol of krantenpapier) eruit (voorzichtig bij synthetische stoffen). Verwijder de resterende vlekken met wasbenzine.

  Kauwgomvlekken wrijf je onmiddellijk met ijsblokjes weg, of je legt het textiel minstens een uur in de diepvries. Zo wordt de kauwgom hard, en kun je het eraf peuteren.

  Koffie-, thee- en chocoladevlekken behandel je met koud, stromend water. Schraap chocolade (in vaste vorm) eerst van de stof af, en laat koffievlekken eerst inweken. Oude vlekken met kun je met glycerine zacht maken. Daarna lauw wassen en dit eventueel herhalen. 

  Make up vlekken van foundation, lipstick, mascara, eyeliner, oogschaduw en rouge verwijder je op dezelfde manier. Dep met een oplossing van een alcohol tot er geen kleur meer van de vlek komt. Week de stof dan in sop met inweekmiddel en was het daarna als gebruikelijk. Nagellakvlekken verwijder je met aceton. Let het kledingstuk met de gevlekte kant op een laagje absorberend papier. Dep met aceton. Vervang het papier en herhaal net zo lang tot de vlek is verdwenen.

  Rode wijn dep je direct op met papieren doekjes. Strooi zout op de vlek en laat dit zeker zo’n dertig minuten intrekken. Daarna behandel je de vlek met water en wasmiddel. Spoelen met koud water. Is de stof wasbaar, dan wassen met wasmiddel. Gebruik bleekmiddel als de stof licht is.

  Urinevlekken dep je met lauw water. Krijg je geen resultaat, dep dan met azijn waaraan wolwasmiddel is toegevoegd. Behandel na met koud water.

Do's

 • - De gouden tip: kom snel in actie
 • - Houd schoonmaakmiddelen altijd uit de buurt van kinderen

Don'ts

 • Ga niet direct met vlekkenmiddel aan de slag. Altijd eerst uitproberen op een onzichtbaar stukje stof, (bijv. de zoom) om te kijken of de stof niet verkleurt.

Bron

Alfred M. Jacobsen, Vlekken- en schoonmaakwijzer, Consumentenbond 2004; Claudette Halkes en Annemarieke Piers, Schoon! Het grote schoonmaakboek voor mannen én vrouwen, Mo’ Media, 2004

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!