Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Huishouden » Vlekken » Hoe krijg ik de ramen streeploos schoon
4

Hoe krijg ik de ramen streeploos schoon

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe krijg ik de ramen streeploos schoon
Je kent ze wel. Die kwieke oude dametjes die onverschrokken op wiebelige ladders klimmen, een emmer heet sop in de ene en een spons in de andere hand. Een paar halen, een paar trekken en hup, de blinkende ramen stralen je tegemoet. Hoe krijgen ze dat toch zo schijnbaar moeiteloos voor elkaar? Jarenlange ervaring? Geheime wondermiddeltjes? Slimme kneepjes? Een beetje van alles waarschijnlijk, maar succesvol en snel ramen zemen gaat je met deze tips en trucs net zo makkelijk af.

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

 • Spons
 • Trekker
 • Sop
 • Zeem
 • Oude krant

Stappen

 1. Gebruik de juiste spullen

  Investeer in de juiste materialen. Een goede spons, een degelijke trekker en dure zeem werken niet alleen lekkerder, maar leveren ook beter resultaat op. Er zijn synthetische en natuurzemen. Een natuurzeem is vijf keer zo duur, maar werkt veel beter en slijt bijna niet. 

 2. Maak een sopje

  De meningen zijn verdeeld over de samenstelling van hét ideale sop. Wel algemeen aangenomen is dat je spaarzaam gebruik moet maken van wat je in het water doet. Teveel schoonmaakmiddel geeft strepen. Gebruik heet water en voeg per 5 liter water slechts een paar druppels allesreiniger toe en eventueel (bij erg vuile ramen) een scheutje spiritus. Een paar druppels glansspoelmiddel voor de afwasmachine helpt ook. 

 3. Voorbereiding

  Verwijder het ergste vuil met een doek van de ramen en gebruik een krabbertje voor hardnekkige vlekken zoals vogelpoep. Neem de kozijnen af met een natte doek. 

 4. Sponzen en trekken

  Maak de spons nat en knijp hem bijna droog. Spons het raam van onder naar boven met krachtige streken vlak naast elkaar. Werk niet van boven naar onder, anders zie je straks lekvlekken. Maak met de trekker het raam in één lange beweging droog, neem de trekker er niet halverwege de streek af. Maak aan de buitenkant de ramen van boven naar beneden droog en aan de binnenkant dwars van links naar rechts. Zo kan je zien of je strepen aan de binnenkant of buitenkant hebt gemaakt. Neem de trekker tussendoor af met een zeem. Zeem als laatst de randen en de hoekjes droog.

 5. Maak ze streeploos

  Wil je de ramen écht streeploos schoon krijgen, wrijf dan de ramen na met een prop kranten. 

Do's

 • Voeg een ui in vier delen toe aan het water. Dat helpt om strepen te vermijden. Een dessertlepel soda per 5l water helpt ook.

Don'ts

 • Je natuurzeem wassen. Week de zeem een nachtje in karnemelk, en hij wordt weer zo goed als nieuw.
 • De ramen wassen als de zon erop staat. De ramen drogen te snel en dan krijg je sneller vegen en strepen

Bron

o.a.Claudette Halkes en Annemarieke Piers, Schoon! Het grote schoonmaakboek voor mannen én vrouwen, Mo’ Media, 2004

Meer uitleg

streeploos ramen zemen

door j van gurp op 02-12-2011 17:11
Slecht advies ! ! NOOIT, NOOIT heet water nemen. Bij dubbel glas kan dat leiden tot een plotselinge thermische breuk van de ruit. Met name als de (dubbelglas)ruit (aan de andere zijde) koud is.

HOE STREEPLOOS RAMEN WASSEN

door carolien herweijer op 27-05-2012 16:59
De allerbeste en snelste makkelijkste manier om ramen spiegelend schoon en zonder strepen te wassen ? neem lauw water en voeg 1 eetlepel MAIZENA per ongeveer 3 liter water toe, roeren het water moet troebel en beetje beige worden. Was het raam met (schuursponsje of als ze nog redelijk schoon zijn, met gewone spons) neem droge schone theedoek die ZONDER WASVERZACHTER is gewassen en wrijf het raaj droog met de theedoek. Razendsnel en absoluut succes. Dit de beste methode. vergeet al glassex, zeem, rubberen zipper enz. allemaal niet nodig.
Hoedoeners in de spotlight
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!