Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Milieu » Hoe bereken ik de CO₂-uitstoot van mijn auto

Hoe bereken ik de CO₂-uitstoot van mijn auto

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe bereken ik de CO₂-uitstoot van mijn auto
Je wilt graag het klimaat verbeteren door minder broeikasgassen uit te stoten? Maar je weet niet hoe? Laat eens de auto staan! Hier lees je hoe je snel kunt uitrekenen hoeveel CO₂ dat scheelt.

Hoedoe door: Bastienne Wentzel

Bekijk het profiel van Bastienne Wentzel
Aantal Hoedoes: 59


Benodigdheden

 • Verbruik van je auto
 • Soort brandstof van je auto
 • Rekenmachine
 • Computer met internet

Stappen

 1. Bereken de CO₂-uitstoot van je benzineauto

  Kooldioxide ofwel CO2 ontstaat bij het verbranden van diesel of benzine. Uit één molecuul benzine ontstaat door de reactie met zuurstof (lucht) acht moleculen CO2 en negen moleculen water. De energie die vrijkomt bij deze reactie drijft je motor aan. Omdat de chemische reactie zo precies bekend is kun je exact uitrekenen hoeveel CO2 je auto uitstoot wanneer hij één liter benzine heeft verbruikt, namelijk 2,22 kg kooldioxide per liter benzine.

  Loopt je auto 1 op 12, dan betekent dat dat hij voor elke 12 kilometer 1 liter benzine nodig heeft. Elke 12 kilometer stoot je dus ruim twee kilo CO2 uit! Dat betekent als je jaarlijks 12.000 km rijdt (dat is onder het gemiddelde in Nederland) je 2220 kilo ofwel ruim twee ton kooldioxide uitstoot. Een gemiddeld gezin in Nederland komt op bijna vier ton.

 2. Bereken de CO₂-uitstoot van je dieselauto

  Voor diesel geldt een soortgelijk verhaal als voor benzine, maar het is een ander molecuul. Uit een molecuul diesel ontstaat door reactie met zuurstof zestien moleculen CO2. Per liter diesel komt dat neer op 2,58 kilo CO2. Dat is ruim een kuub koolzuurgas! Rijd je 20.000 km per jaar met een dieselauto die 1 op 20 rijdt (een heel zuinige) dan stoot je daarmee 2580 kg ofwel ruim tweeënhalve ton kooldioxide uit.

 3. Bereken hoeveel kooldioxide je uitstoot per kilometer

  Omdat een dieselauto zuiniger is dan een benzineauto, en omdat moderne diesels zo schoon zijn dat ze geen bijprodukten meer uitstoten, is een dieselauto wat betreft broeikasgassen beter dan een benzineauto.

  Kijk maar: Een benzineauto rijdt 1 op 12 gemiddeld. We hebben gezien dat hij per liter benzine 2,22 kg CO2 uitstoot, dat is dus per kilometer 185 gram. Een diesel rijdt 1 op 18 gemiddeld, die stoot per liter 2,58 kg uit dus per kilometer is dat maar 143 gram! Pas als een benzineauto zuiniger dan 1 op 15 zou rijden komt de uitstoot in de buurt van die van een dieselauto.

 4. Verminder je uitstoot

  Je kunt nu eenvoudig uitrekenen dat je met een zuinige dieselauto die 15.000 km per jaar rijdt zo'n 2 ton CO2 per jaar uitstoot. Je kunt de uitstoot ook vergelijken met het openbaar vervoer. Als je al die kilometers per trein zou afleggen stoot dat maar 0,3 ton CO2 uit. Dat is natuurlijk een gemiddelde, want een trein vervoert de ene keer meer mensen dan de andere keer. Per bus kom je op 0,6 ton per jaar gemiddeld, waarvoor hetzelfde geldt. In je eentje in een bus is natuurlijk niet zo gunstig voor de CO2 uitstoot in vergelijk met een auto, met z'n vijftigen juist weer wel. Maar gemiddeld kun je dus veel CO2 uitstoot besparen door met het openbaar vervoer te reizen. Of met de fiets. Verder kun je veel besparen door zuiniger te rijden. Lees daar alles over in 'Hoe rijd ik zuinig'.

 5. Compenseer je uitstoot

  Voorkomen is beter dan genezen. Maar als je alles hebt gedaan om je CO2-uitstoot te verminderen zul je merken dat het vrijwel onmogelijk is in onze samenleving om niets uit te stoten. Je kunt de effecten wel opheffen door compensatie. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door eenzelfde hoeveelheid broeikasgassen vast te leggen met groeiende bossen of door te investeren in het vervangen van een kolencentrale door een centrale die duurzaam energie opwekt. Er zijn diverse organisaties op internet te vinden die je de mogelijkheid bieden je uitstoot van broeikasgassen te compenseren. Klimaatcompensatie is relatief nieuw. Let dus goed op of de aanbieder zijn zaakjes op orde heeft. Er zijn bijvoorbeeld diverse keurmerken.

Do's

 • Goed nadenken voor je de auto pakt. Bereken eerst eens met deze Hoedoe hoeveel CO₂ je uitstoot voor jouw ritje. Kun je ook met de fiets of met de trein?

Don'ts

 • Denken dat de berekening moeilijk is. Diverse websites rekenen het voor je uit.

Bron

HIVOS Klimaatfonds

Meer uitleg