
Hoe kleed ik me ecofabulous
Document acties
- Tijdshoeveelheid 28 dagen
- Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoedoe door: Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Bekijk het profiel van
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Aantal Hoedoes: 7
Benodigdheden
- Een groen hart
- Het boek Veggie in Pumps; gids voor een ecofabulous leven
- Een positieve instelling
- Een paar leuke ecofabulous vrienden
- Een kledingkast
Stappen
-
Wees kritisch
Ga eens voor de spiegel staan. Wat heb je aan? Waar is het van gemaakt? En hoe is het gemaakt? Vraag jij je dit wel eens af? Waarschijnlijk heb je naar het merk of de kleur van dat leuke shirtje gekeken, maar heb je je ook afgevraagd van welke stof het is gemaakt en wat daarvan de gevolgen zijn voor mens, dier en milieu? NEE? Je bent zeker niet de enige. Veel mensen zijn zich niet bewust van de kleding die ze dragen. Sterker nog, veel fabrikanten weten zelfs niet eens hoe het precies zit. Maar als je zou weten dat er vrouwen onvruchtbaar worden doordat voor de productie van jouw shirtje pesticiden zijn gebruikt of dat er allerlei chemicaliën in jouw jas verwerkt zijn, zou het je dan nog steeds niet interesseren?
-
Geloof in consumachten
Ecofabulous staat niet voor consuminderen, maar voor consumachten. Op het moment dat je je portemonnee open trekt, ondersteun je het productieproces van het desbetreffende kledingstuk. Dus de eventuele kinderarbeid, de hoeveelheid gebruikte chemicaliën, de lage lonen, etc. Met je aankoop kun jij de marktrichting bepalen. En dus kun jij kiezen voor producten die zijn geproduceerd tegen een eerlijke prijs en met respect voor de natuur.
-
Let op Greenwashing
Biologische, diervriendelijke en vegetarische producten zijn hot. Dat is ook de bedrijven die dier- en milieuonvriendelijke producten maken niet ontgaan. Om de dalende verkoopcijfers een halt toe te roepen, gooien ze er een slinkse maar doeltreffende marketingcampagne tegenaan. Ze re-branden of herpositioneren exact dezelfde producten als milieuvriendelijk en gezond. Het zogenaamde ‘greenwashing’ van producten gebeurt in de Verenigde Staten al op grote schaal. Laat je dus niet verleiden door de woorden natuurlijk en gezond.
-
Let op de keurmerken
Het is niet altijd even makkelijk om leuke duurzame kleding te kopen. Je moet er echt naar op zoek. En om het nog wat moeilijker te maken, bestaat er ook geen overkoepelend keurmerk dat rekening houdt met zowel de mensen, de dieren én het milieu. Maar niet getreurd, want helemaal hopeloos is het ook weer niet. Je moet alleen bepalen welke aspecten voor jou het belangrijkste zijn. Hieronder staan de meest voorkomende keurmerken en hoe je kunt checken of jouw kleding duurzaam is. EKO Hét keurmerk voor biologische producten, gecontroleerd door stichting Skal. Producten met dit keurmerk zijn milieu- en diervriendelijk en vrij van genetisch gemanipuleerde grondstoffen. Ook worden in de ecologische landbouw geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Demeter Dierenvrienden kiezen voor het biologisch-dynamisch keurmerk Demeter. Uiteraard is alles biologisch, maar het gaat nog iets verder. Zo wordt er nog meer rekening gehouden met de ruimte en de natuurlijke leefomgeving van dieren en de kringloop van het leven. Blauwe knoop De blauwe knoop is een initiatief van MADE-BY. Modemerken gebruiken dit label om te laten zien dat de kleding oké is. Zie je een merk met een blauwe knoop, dan weet je dat de kleding milieu- en mensvriendelijk geproduceerd is. Max Havelaar Max Havelaar is een keurmerk van de Fair Trade Labelling Organisation International en wordt tot nu toe vooral op voedsel toegepast. Samen met de International Fair Trade Association werken ze momenteel aan een keurmerk voor non-food producten.
-
Kies vintage
Echte vintage is eigenzinnige, tweedehands kleding uit de jaren veertig tot en met de jaren tachtig van de vorige eeuw. Toch is het niet zomaar tweedehands kleding. Een vieze spijkerbroek met een paar gaten erin is geen vintage. Integendeel: vintage moet schoon en bijna in perfecte staat zijn. Het is een afspiegeling van wat in een bepaalde periode in de mode was, zoals de petticoat in de jaren vijftig, plateauzolen in de jaren zeventig en fluorescerende prints in de jaren tachtig. Het leuke van vintage is dat bijna elk kledingstuk uniek is en het hoeft helemaal niet duur te zijn. Er zijn speciale boetiekjes waar nog volop goedkope vintage te koop is, maar denk ook eens aan kringloopwinkels, vlooienmarkten en de kledingkast van je oma, je moeder en je tantes. Ook leuk en heel inspirerend is de collectie 50│50 van het Leger des Heils: van een deel van de afdankertjes worden met de hand nieuwe, verrassende kledingstukken gemaakt. Dit initiatief inspireert om eerst eens in je eigen kledingkast te kijken wat je zou kunnen recyclen. Maar uiteindelijk maakt het niet uit waar je de kleding vandaan haalt. Als je voor echte vintage gaat – en dus niet alleen the look – ben je helemaal ecofabulous bezig.
Do's
- Kijk eens wat dieper in je kast en ontdek onder al die lagen, weer nieuwe lagen ongedragen kleding.
- Geef een kledingruilparty. Plan aan avond met je vriendinnen en shop bij elkaar.
- Pimp je oude kleding tot iets vernieuwends en verfrissends.
- Vraag de Visa Greencard aan en laat de vervuiling die vrijkomt bij je boodschapjes compenseren.
- Doneer echte restanten kleding bij Het Leger Des Heils. Zij weten er vaak goede bestemmingen voor.
- Kies voor duurzaam geproduceerde fashion.
- Koop diervriendelijke materialen.
Don'ts
- Bont is zo passé! Ieder jaar worden er zo’n 300.000 zeehonden baby’s op het ijs van Canada doodgeknuppeld en - soms nog levend – gevild.
- Zijde, het is misschien een mooi product, maar wist je dat voor 1 zijdesjaal zo’n 100 rupsen levend worden gekookt. Misschien toch niet zo mooi?
- Katoen = dirty business. Voor elk T-shirt van katoen worden zo’n 7 eetlepel chemicaliën gebruikt. Voor de katoenteelt wordt wereldwijd 25% van alle insecticiden en 10% van alle pesticiden gebruikt.
- Koop liever geen leer. Daarmee stimuleer je onbewust de bio-industrie. Want wat veel mensen niet weten – ze denken dat leer een afvalproduct is - is dat het een winstgevend product van de bio-industrie is. Een ander misverstand is dat leer natuurlijk is. Een dierenhuid wordt namelijk leer door het te bewerken met allerlei giftige stoffen. Het looiproces gaat het rotten van de huid tegen, maar stopt ook de biologische afbreekbaarheid, waardoor leer in nog geen duizend jaar zal verteren.
Bron
Meer uitleg
- De Fair Wear Foundation helpt bedrijven met het verbeteren van arbeidsomstandigheden in hun kledingproductie.
- Wil je weten hoe nauw bedrijven als Nike, Levi’s en Benneton het met de arbeidsvoorwaarden nemen? De Schone Kleren Kampagne zoekt het voor je uit.