Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Hoe plaats ik kunststof kozijnen

Hoe plaats ik kunststof kozijnen

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Zelf kunststof kozijnen plaatsen is is geen eenvoudige klus, maar kan een hoop kosten besparen. Je wilt mooie duurzame kozijnen, en je wilt natuurlijk ook niet de hoofdprijs betalen. Plaats de kozijnen dan zelf!

Hoedoe door: Willen de Klein

Bekijk het profiel van Willen de Klein
Aantal Hoedoes: 1


Benodigdheden

 • Exact op maat gemaakte kunststof kozijnen
 • Kozijnschroeven (worden meestal geleverd bij kozijn)
 • Waterpas
 • Rubberen hamer
 • Boor met schroefbitjes
 • Ladder
 • Een kennis
 • Geduld en Precisie
 • Stelkozijnen
 • Ervaring met klussen

Stappen

 1. Juiste kozijnen aanschaffen

  Zorg dat je de exacte maten van je negge (opening in muur) weet. Meet de 4 zijden, de onderkant, linkerkant, rechterkant en bovenkant zo exact mogelijk. Dit tot de millimeter nauwkeurig. Geef deze 4 maten door aan de kozijnen fabrikant zodat deze een exact passend kozijn kan maken.

 2. Plaats het stelkozijn

  Een stelkozijn is een kozijn dat in het eindresultaat niet met het blote oog te zien is. Het stelkozijn wordt verankerd in de muur, wanneer er een spouw aanwezig is wordt het stelkozijn gemonteerd met kozijnankers in de spouw. Deze ankers worden met beton- of steenschroeven bevestigd aan het beton of stenen wand. Het stelkozijn kan vervolgens geklikt worden aan deze kozijnankers. 

  Mocht er geen spouw zijn worden er lange betonschroeven (minimaal 10 centimeter) gebruikt om het stelkozijn te bevestigen in een stenen muur. Het Kunststof kozijn wordt op haar beurt weer bevestigd aan het stelkozijn. 

  Plaats het stelkozijn zo waterpas mogelijk tegen de negge. Gebruik een waterpas om te zien of de hoeken goed recht zijn. U kunt kleine aanpassingen maken aan het stelkozijn met een rubberen hamer.

  Mocht het stelkozijn niet precies genoeg geplaatst zijn zal het kozijn er niet goed inpassen. De enige goede optie om dit op te lossen is het proces ,zoals hierboven beschreven, in zijn geheel te opnieuw uit te voeren. 

  Omdat de negge bijna nooit zo mooi recht is als het stelkozijn zult u kieren krijgen tussen het stelkozijn en de muur. Gebruik afdichtlint om deze gaten op te vullen. 

  Tenslotte gebruikt u de spouwankers of betonschroeven om het stelkozijn te verankeren in de negge.

 3. Het kunststof kozijn plaatsen

  Til het kunststof kozijn zo recht en nauwkeurig mogelijk in het stelkozijn. Dit doe je het liefst met een paar mensen om goed te controleren dat het precies op de juiste plek geplaatst is voordat je begint met bevestigen.

  Je kan goed controleren of het kozijn op zijn plaatst staat door te controleren of de bevestigingsgaten precies voor de gaten van het stelkozijn staan uitgelijnd. Wanneer dit niet het geval is, is het stelkozijn verkeerd geplaatst. Je zult dan het stelkozijn moeten verwijderen en deze opnieuw plaatsen (stap 2).

  Als je helemaal zeker bent dat het kunststof kozijn perfect staat kan het kozijn bevestigt worden aan het stelkozijn door middel van de schroeven die u bij het stel- en kunststof kozijn gekregen heeft. Dit zijn bij voorkeur roestvrijstalen schroeven. De lengte is afhankelijk van de dikte van het kunststof- en stelkozijn.  Gebruik hier de boor met schroefbit voor. Let op dat de schroef er niet te hard in gedraaid wordt, voorkom schade aan het kunststof. Hier geld de regel "vast is vast".

 4. Controleer werking

  Als het kunststof kozijn geplaatst is, is het zaak om te controleren of het kozijn alle functies goed uitvoert. Bekijk of het raam open en dicht kan zonder dat het ergens een beetje klemt of schuurt. 

  Wanneer het kozijn toch een beetje klemt of schuurt tijdens het open en dicht doen kan je proberen de schroeven waarmee het kunststof kozijn aan het stelkozijn is bevestigd iets losser te schroeven aan 1 kant. Het kan zijn dat de schroeven aan de ene kant strakker zitten dan aan de tegenovergestelde kant. Dit kan het kozijn enigszins uit zijn verband trekken, en zo zorgen voor klem of schuurproblemen. Wanneer na de schroeven afstellen het blijft klemmen zal je weer bij stap 2, het plaatsen van het stelkozijn, moeten beginnen.

Do's

 • Goed meten
 • Ervaring
 • Neem de tijd
 • Zoek een betrouwbare kozijnenfabriek

Don'ts

 • Zonder juist gereedschap aan de slag gaan
Hoedoeners in de spotlight
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!