Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Hoe kan ik een spouwmuur laten isoleren

Hoe kan ik een spouwmuur laten isoleren

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Hoe kan ik een spouwmuur laten isoleren
Een spouwmuur bestaat uit twee muurgedeelten met daartussen een spouw (open ruimte). Deze muren komen erg veel voor omdat ze dienen voor het terugdringen van vocht in huizen. Het is belangrijk om spouwmuren te isoleren omdat er erg veel warmte via niet-geïsoleerde spouwmuren verloren gaat. Spouwmuurisolatie wordt steeds populairder omdat het een voordelige en erg rendabele vorm van gevelisolatie is. Hoe werkt spouwmuurisolatie en wat is er nodig om een spouwmuur te isoleren?

Hoedoe door: Esther Minke

Bekijk het profiel van Esther Minke
Aantal Hoedoes: 1


Benodigdheden

 • Een spouwmuur
 • Internet
 • Telefoon
 • Professional voor het uitvoeren van de klus

Stappen

 1. Controleer of uw woning spouwmuren heeft

  Voor je je spouwmuren kunt isoleren, moet je eerst weten of je woning ze wel heeft. Dat kun je op verschillende manieren controleren. Ten eerste is het bouwjaar van belang. Is je woning na 1930 gebouwd? Dan heeft je woning hoogstwaarschijnlijk spouwmuren. in de periode 1930 tot 1975 zijn spouwmuren niet of nauwelijks voorzien van spouwmuurisolatie. In de periode hierna is er vaak wel een vorm van spouwmuurisolatie aanwezig. De tweede manier is het opmeten van de dikte van de buitenmuur. Is de muur dikker dan 24 cm? dan is er waarschijnlijk sprake van een spouwmuur. Twijfel je nog? Schakel dan een expert in! Die kan met behulp van een boortest controleren of er een spouw is.

 2. Win informatie in en bepaal het budget

  Op internet is veel informatie te vinden over spouwmuurisolatie, zo kun je te weten komen wat de gemiddelde prijzen en eigenschappen zijn, welke materialen gebruikt kunnen worden en wat spouwmuurisolatie je op kan leveren. Een spouwmuur isoleren vergt veel kennis en ervaring, om ervoor te zorgen dat overal in de spouw evenveel materiaal komt. Vraag verschillende offertes aan en laat experts je spouw controleren. Leg hun meningen naast elkaar en probeer zo voor jezelf een zo goed mogelijk beeld te vormen van wat voor jouw woning geschikt is én welk budget je daarvoor vrij zou moeten houden.

 3. Informeer naar subsidies

  De overheid wil het treffen van energiebesparende maatregelen voor woningen zoveel mogelijk stimuleren, daarom zijn er verschillende subsidieregelingen mogelijk wanneer je je woning wilt voorzien van spouwmuurisolatie. Zo kun je bij het uitbesteden van spouwmuurisolatie gebruik maken van het verlaagde btw-tarief waarbij je geen 21% maar 6% over de arbeidskosten betaalt. Ook is er een speciale energiebespaarlening, waarbij je als huiseigenaar tegen een gunstig rentetarief een lening kunt afsluiten. Daarnaast zijn er een aantal gemeentelijke subsidies, informeer hiernaar bij je gemeente of via Energiesubsidiewijzer.nl.

 4. Schakel een specialist in


  De voorbereiding

  Wanneer je alle informatie hebt, is het tijd voor het maken van de beslissing door wie je de spouwmuurisolatie laat uitvoeren. Wanneer je contact opneemt met een professional, is het belangrijk van tevoren duidelijke afspraken te maken. Zo kun je bespreken uit welke kosten de totaalprijs bestaat, of er extra kosten zijn, welke subsidie je kunt ontvangen, in hoeverre er onderhoud nodig is en waar de garantie op spouwmuurisolatie uit bestaat. Na het gesprek zal de professional eerst de muren inspecteren, Onder andere de spouwdiepte, het te isoleren oppervlak en of er vochtplekken aanwezig zijn wordt onderzocht.

  De uitvoering

  Wanneer de spouwmuurisolatie aangebracht wordt, zullen er eerst kleine gaten in de voegen van de buitenmuur geboord worden, waarna met een speciaal pistool de spouwmuurisolatie in de muur geblazen wordt. Vervolgens worden de gaatjes weer dichtgemaakt met een speciaal soort cement waardoor de gaten bijna onzichtbaar worden. Omdat er geen breekwerk aan te pas komt, zul je geen last hebben van rommel en is de klus binnen een dag al geklaard!

Do's

 • Zoveel mogelijk informatie inwinnen door online offertes aan te vragen
 • Onderzoeken welke subsidiemogelijkheden er zijn
 • Goede afspraken maken met het isolatiebedrijf

Don'ts

 • De spouwmuur zelf proberen te isoleren zonder ervaring
 • Subsidie aanvragen na het laten aanbrengen van de spouwmuurisolatie

Bron

Meer uitleg