Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Hoe maak ik een muurschildering met tekst
5

Hoe maak ik een muurschildering met tekst

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe maak ik een muurschildering met tekst
Wil jij je onderscheiden met je interieur? Iets anders aan de wand dan fantasieloos behang of een saai schilderij? Waag je dan eens aan het maken van een muurschildering. Dat is hartstikke leuk en decoratief. Kies je voor tekst op de muur, dan ben je helemáál origineel. Wat dacht je van een schattig slaapliedje in de babykamer, een lief gedicht in de kinderkamer, een recept in de keuken of een inspirerende quote in de huiskamer? In deze Hoedoe leer je hoe je zelf een wandschildering met tekst maakt. Dus pak je liniaal en verfroller en ga aan de slag.

Hoedoe door: Janneke Sinot

Bekijk het profiel van Janneke Sinot
Aantal Hoedoes: 1


Benodigdheden

 • Computer
 • Rolmaat
 • Waterpas
 • Verwijderbare afplakband (schilderstape/tekenkamercrêpe)
 • Ontwerp van je tekst uitgesneden in sjabloonfolie (of een beamer en potlood)
 • Rakel (of een liniaal)
 • Acrylverf + tamponneerkwast (of latex met verfroller en bakje)
 • Fijn penseel
 • Bakje water
 • Doek om je penseel aan af te vegen
 • Verf in de kleur van de muur (voor het bijwerken van de letters)
 • Vaste hand

Stappen

 1. Kies een tekst

  Misschien heb je zelf al een goed idee. Bijvoorbeeld je levensmotto, een kinderversje of een quote van je favoriete songwriter. Zo niet, kijk dan voor inspiratie eens op een site met citaten.

 2. Maak een lay-out

  Maak met een grafisch computerprogramma (CorelDRAW of Photoshop bijvoorbeeld) een lay-out voor de tekst van je wandschildering. Je kunt ook Word gebruiken, maar dat biedt minder mogelijkheden om te spelen met lettertype en lay-out. Varieer met de lettergrootte (ook wel korps genoemd) voor een origineel, speels resultaat. Ben je zelf echt niet creatief, besteed dit klusje dan uit. Of houd het bij een rechttoe rechtaan tekst. Dan hoef je maar drie dingen te weten:

  1. welk lettertype je wilt
  2. welke kleur je tekst moet krijgen
  3. wat de beschikbare ruimte is
 3. Bestel sjabloonfolie

  Stuur het ontwerp van je wandschildering naar een plakletterleverancier en laat de letters uitsnijden in sjabloonfolie. Dit werkt heel handig en geeft bovendien het mooiste resultaat. De folie is eenvoudig aan te brengen op de muur. In plaats van plakletterfolie kun je ook een beamer gebruiken. Daarmee projecteer je de tekst van je muurschildering op de wand. Vervolgens zet je met potlood de lettercontouren op de muur, die je daarna met verf inkleurt. Veel meer nog dan bij sjabloonfolie is hier een vaste hand voor nodig. Check ook of er voldoende ruimte is om het apparaat te plaatsen. Een ander voordeel van sjabloonfolie: je bent een stuk sneller klaar met je muurdecoratie.

 4. Plak de sjabloonfolie op de muur

  Zorg dat de ondergrond schoon en vetvrij is. Meet met je rolmaat uit waar de tekst van je muurschildering precies moet komen. Markeer het beginpunt met een stukje plakband. Plak de folie – inclusief beschermlaag – met verwijderbare tape op de juiste plaats op de muur. Gebruik de waterpas om de tekst recht op de wand te krijgen. Plak een grote reep afplakband over het midden van de folie. Laat die aan de boven- en onderkant zo’n 5 centimeter uitsteken. Deze reep plakband is je scharnierpunt.

  Sla nu één helft van de folie 180 graden om en maak het rugpapier tot aan het scharnier los. Dit doe je met een hobbymesje. Snijd voorzichtig – alleen het rugpapier! – want de sjabloonfolie moet intact blijven. Verwijder het rugpapier. Sla voorzichtig de folie terug, te beginnen bij het scharnier, en druk die met de rakel goed aan. (Je kunt ook een liniaal gebruiken, eventueel met een stukje stof omkleed.) Houd hierbij de tekst iets van de ondergrond af. Trek voorzichtig het tapescharnier los. Sla nu de andere helft van de folie om, verwijder het rugpapier en druk de folie met de rakel aan. Trek de laag beschermfolie los en voilà: je sjabloon is klaar voor gebruik.

 5. Verf het sjabloon in met roller of kwast

  Tijd voor het echte werk: de letters op de muur verven. Welke verf je bij het muurschilderen gebruikt, hangt af van de ondergrond. Voor gewone (niet te grof) gestuukte muren binnenshuis is latex meestal prima. Je moet dan wel meerdere laagjes na elkaar aanbrengen om de letters dekkend te krijgen. Hiervoor gebruik je een verfroller. Ideaal is acrylverf, waarmee je een soort kunststof laagje op je muur krijgt. Die breng je aan met een speciale tamponneerkwast. Werk van binnen naar buiten. Meestal is één laag voldoende. Handig is dat je beide verfsoorten gewoon met water kunt verdunnen.

 6. Verwijder de folie en werk de letters bij

  Klaar met verven? Trek dan, nog voordat de verf is opgedroogd, voorzichtig de folie van de muur. Je zult zien dat de verf hier en daar geen strakke lijn vormt. Hoe onregelmatiger je ondergrond, hoe meer dit probleem speelt. Gelukkig is het eenvoudig op te lossen: werk – als de verf goed droog is – met een fijn penseel de letters bij. 

 7. Geniet van het resultaat

  Zo, de tekst is klaar. Je bent de gelukkige eigenaar van een bijzondere, originele wanddecoratie. Geniet ervan! Je kunt nu gaan broeden op andere, nieuwe ideeën voor je interieur.

Do's

 • Wees geduldig. Tekst op de muur schilderen is een secuur werkje. Werk je te snel, dan is het resultaat minder mooi.
 • Maak je letters groot genoeg. Anders wordt het bijwerken van je schildering echt monnikenwerk.
 • Druk de sjabloonfolie stevig aan. Zo voorkom je dat er verf onder de randen komt.
 • Ben je slordig aangelegd maar zuinig op je interieur? Dek dan bij het maken van een muurschildering de vloer af om verfspatten te voorkomen.
 • Huur een kalligraaf in als je handgeschreven schoonschrift wilt. Zo iemand schildert de letters zo, zonder sjabloon, op de muur. Mooi, decoratief en kunstzinnig!
 • Voeg eens een illustratie toe aan je muurschilderingen. Teken er zelf iets leuks bij ter decoratie, of bestel een digitale wandschildering van een zelfgekozen afbeelding.
 • Wees creatief, niet alleen met de kwast maar ook in je gedachten. Het babybedje in de kinderkamer, de muur in het trappengat, vrijwel overal is plaats voor een tekst. Ook muurschilderingen buiten kunnen heel leuk zijn: op de schutting in je tuin bijvoorbeeld of op de garagedeur. Werkelijk niets is ‘te gek voor woorden’.

Don'ts

 • Te sterke plakband gebruiken. Je kunt dan de stuuklaag beschadigen.
 • Je scharnierpunt dwars door de tekst laten lopen. Schuif in dat geval je reep plakband een stukje naar links of rechts op.
 • Een grove wand kiezen voor je muurtekst. Je kunt de sjabloonfolie dan niet goed aandrukken, waardoor er te veel verf onder de randen kruipt. Wil je toch tekst op een grove, onregelmatige muur? Gebruik het sjabloon dan om met potlood de lettercontouren op de muur te zetten. Die kleur je daarna met een fijn penseel in. Een tijdrovend en zeer secuur werkje.
 • Zenuwachtig zijn tijdens het schilderen. Vooral niet doen. Wat kan je gebeuren? Gaat er onverhoopt iets mis met je wandschildering, dan saus je de muur gewoon over en probeer je het opnieuw. Voor je het weet, ben je een expert in muurschilderingen maken.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!