|
-
Een knapperend haardvuurtje in eigen kamer geeft de avond toch een bijzonder sfeertje. Stook goed, veilig en vaak!
-
Door: Merel van der Lande
Hout stoken is absoluut romantischer dan centrale verwarming. Verlang je ook naar een knappend haardvuurtje in de woonkamer? Dan moet je met een aantal dingen rekening houden. Deze Hoedoe legt in 10 stappen uit hoe je de juiste houtkachel kiest.
Home
»
Wonen & inrichten
»
Open haard en houtkachel
-
Door: Merel van der Lande
Een goede verbranding is milieuvriendelijk en veilig. Bij het stoken van hout in een open haard of houtkachel is het daarom belangrijk om schoon en kurkdroog hout te gebruiken. Hoe je daaraan komt, lees je hier.
Home
»
Wonen & inrichten
»
Open haard en houtkachel
-
Door: Merel van der Lande
Het lijkt zo logisch: hout in de kachel, stukje krant of aanmaakhout eronder en aansteken maar! Wat veel mensen niet weten, is dat deze methode een enorme rookontwikkeling met zich meebrengt. Slecht voor jezelf (want: fijnstof), het milieu en het rookkanaal. En bovendien onnodig. Zo steek je de houtkachel wél op de juiste manier aan.
Home
»
Wonen & inrichten
»
Open haard en houtkachel
-
Door: Merel van der Lande
‘Aan brandhout verwarmt men zich drie keer: bij het hakken, het kloven en het branden’, zo luidt een oud-Hollands gezegde. Misschien zelfs wel vier keer. Want liefhebbers vinden niets mooier dan 3 kuub boomstammen door harde arbeid te zien veranderen in een keurige stapel houtblokken. Hier lees je hoe je dat in 6 stappen doet.
Home
»
Wonen & inrichten
»
Open haard en houtkachel
-
Door: Merel van der Lande
Hoe vredig je houtkachel of open haard ook lijkt te branden, bij het stoken van hout komen altijd onverbrande deeltjes in de schoorsteen terecht. Deze deeltjes hechten zich aan de wand van de schoorsteen en vormen een teerachtige, zeer brandbare laag. Die laag kan een slechte trek of zelfs een schoorsteenbrand veroorzaken. Zorg daarom dat je de schoorsteen minimaal één keer per jaar laat vegen door een goede schoorsteenveger. Hoe je die vindt? Zo!
Home
»
Wonen & inrichten
»
Open haard en houtkachel
-
Door: Adine Faber-Versluis
Niets is lekkerder dan de warmte van een open haard. Voor zo'n open haard moet je echter wel voldoende hout hebben en dat hout moet ergens opgeslagen worden. Dat kun je het beste doen in een houthok; daar blijft het beschermd tegen bijvoorbeeld houtrot en kun je het netjes opstapelen. Zo'n houthok maken kun je prima zelf.
Home
»
Wonen & inrichten
»
Open haard en houtkachel
|
|