Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Open haard en houtkachel » Hoe kom ik aan hout voor mijn open haard
5

Hoe kom ik aan hout voor mijn open haard

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Een goede verbranding is milieuvriendelijk en veilig. Bij het stoken van hout in een open haard of houtkachel is het daarom belangrijk om schoon en kurkdroog hout te gebruiken. Hoe je daaraan komt, lees je hier.

Hoedoe door: Merel van der Lande

Bekijk het profiel van Merel van der Lande
Aantal Hoedoes: 50


Benodigdheden

 • Internet
 • Telefoon
 • Auto met trekhaak
 • Aanhanger, al dan niet geleend

Stappen

 1. Kies de gewenste houtsoort

  Voordat je op zoek gaat, is het zaak te bepalen welke houtsoort je wilt gebruiken. Bij de keuze moet je met een aantal dingen rekening houden. Allereerst zijn er ontzettend veel soorten hout. In principe zijn harde houtsoorten als beuken- en eikenhout het meest geschikt voor in de open haard of houtkachel. Zachtere houtsoorten als linde, wilg, spar, berk, es en els branden minder lang, maar zijn op zich wel geschikt. Naaldhout, zoals pallets, kun je beter niet gebruiken; er zit veel hars in naaldhout waardoor de vonken er letterlijk vanaf spatten. Ook geverfd of geïmpregneerd hout is een slecht idee. Bij verbranding hiervan komen kankerverwekkende stoffen vrij, zoals dioxinen, metaalverbindingen, formaldehyde en zoutzuur.
  Naast schoon hout is het belangrijk om goed droog hout te gebruiken. Vochtig hout zorgt voor lagere temperaturen, waardoor onvolledige verbranding ontstaat en verontreinigende stoffen zoals roet en teer kunnen vrijkomen. Houd bij aanschaf van het hout rekening met een droogtijd van een jaar voor zachtere houtsoorten tot twee jaar voor harde houtsoorten.

 2. Bepaal hoeveel moeite je wilt doen

  Er zijn verschillende manieren om aan hout voor de open haard te komen. Luie of drukke houtkachelbezitters kopen kant-en-klare houtblokken bij de bouwmarkt óf  bestellen kant-en-klare houtblokken via internet en laten ze thuisbezorgen. Je kunt kiezen uit verschillende houtsoorten. Nadeel zijn de kosten. Via internet betaal je zo’n € 270,- voor 3,5 kuub eikenhout, bij de bouwmarkt kosten een paar houtblokken al snel € 15,-. Besluit je om zelf te zagen en te kloven dan kom je met wat extra moeite vrij gemakkelijk aan goedkoop of zelfs gratis haardhout

 3. Pak de telefoon

  Ga je voor gratis haardhout, bel dan allereerst vrienden, buren en familie en vraag of ze een boom of ander schoon brandhout kwijt willen. Denk aan sinaasappelkistjes, schuttingen, schrootjes, lambriseringen, tuinhekken of schuren. Alles zolang het maar ongeverfd en niet geïmpregneerd is. Andere gratis houtleveranciers zijn timmerfabrieken, tuinderijen en kwekerijen. Ze hebben vaak bakken vol met afvalhout dat ze anders tegen betaling moeten laten ophalen. Kijk dus eens welke er bij jou in de buurt zitten en bel ze op.

 4. Surf over het net

  Via Staatsbosbeheer kun je vaak hout op stam kopen. Dat zijn stukken van zo’n anderhalve tot twee meter lang van bomen die weggehaald moeten worden vanwege de veiligheid of om bosbouwtechnische redenen. Het hout is uitstekend brandhout en kost je zo’n € 60,- tot € 80,-. Kijk op de website van Staatsbosbeheer voor een kantoor bij jou in de buurt.

 5. Haal de buit op

  Heb je een mooie deal kunnen maken, regel dan een flinke aanhanger en iemand die je kan helpen de stammen erin en eruit te tillen. Vervolgens kun je aan de slag om het hout netjes op maat te maken. Zie ook de Hoedoe: Hoe moet ik hout voor mijn open haard zagen en kloven?

Do's

 • Schoon hout kopen
 • Je netwerk bellen voor gratis haardhout
 • Op internet kijken

Don'ts

 • Dennenhout, geverfd hout of behandeld hout gebruiken
 • Het hout in je eentje ophalen; de stammen zijn vaak te zwaar

Bron

O.a. Henk van der Lande