Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Open haard en houtkachel » Hoe maak ik zelf een houthok

Hoe maak ik zelf een houthok

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 dag
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Niets is lekkerder dan de warmte van een open haard. Voor zo'n open haard moet je echter wel voldoende hout hebben en dat hout moet ergens opgeslagen worden. Dat kun je het beste doen in een houthok; daar blijft het beschermd tegen bijvoorbeeld houtrot en kun je het netjes opstapelen. Zo'n houthok maken kun je prima zelf.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • 4 houten palen, het liefst hardhout. De hoogte kun je af laten hangen van de gewenste hoogte van je houthok. Tel hier wel een halve beter bovenop
  • 4 verstevigingsbalken, houd de breedte van je houthok aan. Kies bijvoorbeeld voor balken van 7x7 cm of gebruik resthout
  • 4 verstevigingsbalken voor de zijkanten van je houthok. Kies hiervoor ook bijvoorbeeld balken van 7x7 cm of gebruik resthout
  • Plaat underlayment
  • Meetlint
  • Potlood
  • Zaag
  • Boor
  • Roestvrijstalen schroeven
  • Grondboor
  • Handschoenen
  • Rol stevig gaas, mag grotere mazen hebben
  • Hamer
  • Draadkrammen
  • Emmer water
  • Optioneel: dakmateriaal, zoals oude pannen, een stukje golfplaat of wat shingles
  • Optioneel: beits, lak of andere bescherming voor het hout

Stappen

  1. Graaf de palen in

    Het frame bestaat in de basis uit 4 palen. Die moeten ingegraven worden. Gebruik een touwtje met twee stokjes om een rechte lijn te maken en graaf met een grondboor langs deze lijn eerst de twee gaten voor de achterste palen. Graaf deze palen ongeveer een halve meter in. Plaats de twee andere palen hiervoor. Houd qua afstand ongeveer de lengte van een houtblok aan. Je kunt er ook voor kiezen om het dubbele hiervan te nemen; dan stapel je de blokken in twee lagen op.

    Graaf de twee voorste palen iets verder in dan de twee achterste palen, zodat het dakje dat je later gaat plaatsen wat afloopt. Dit is handig voor het regenwater.

    Als alle palen staan, giet je wat water aan de voet van de palen. Dit zorgt voor extra stevigheid.

  2. Bevestig de verstevigingsbalken

    Verstevig het frame met extra balken. Begin aan de onderkant en monteer in tussen de voorste twee en de achterste twee palen twee balken. Gebruik hiervoor RVS-schroeven, zodat je zeker weet dat ze niet gaan roesten. Plaats de balken op ongeveer 10 centimeter hoogte vanaf de grond.

    Doe hetzelfde aan de bovenkant, ook op ongeveer 10 centimeter vanaf de bovenkant van de palen. Bevestig vervolgens op ongeveer 30 centimeter hoogte tussen de twee linkerpalen een balkje. Doe hetzelfde op ongeveer 30 centimeter van de bovenkant. Herhaal het hele proces aan de rechterkant.

    Controleer of je frame stevig staat. Als dit niet het geval is, kun je eventueel nog wat extra balkjes aan de zijkant plaatsen. Ook kun je verstevigingsbalken aan de achterkant plaatsen. Plaats ze liever niet aan de voorkant; dan wordt het lastiger om het hout erin te leggen en eruit te halen.

  3. Plaats het gaas

    Deze stap kun je overslaan, maar zorgt wel voor wat extra stevigheid. Bovendien voorkomt het dat houtblokken zomaar uit het hok vallen.

    Bevestig aan beide zijkanten én aan de achterkant gaas. Gebruik draadkrammen en een hamer om het gaas vast te zetten. Werk van binnenuit; als het hout dan tegen het gaas leunt, zorgt de kracht daarvan ervoor dat de krammen verder in het hout worden gedrukt. Als je het gaas vanaf de buitenkant bevestigt, druk je de krammen er als het ware uit.

    Zet ongeveer om de 20 centimeter een draadkram en zorg ervoor dat deze steeds precies over een draadkruis van het gaas valt. Zo voorkom je dat het gaas gaat schuiven.

  4. Maak een dak

    Ook deze stap kun je overslaan, bijvoorbeeld als je hok al onder een afdakje staat. In alle andere gevallen is het raadzaam om wel een dakje te maken, om te voorkomen dat het hout gaat rotten.

    Een dakje kun je op verschillende manieren maken. De makkelijkste manier is het gebruik van underlayment. Dit is verkrijgbaar in grote platen. Meet de breedte en diepte van je houthok op. Tel daar ongeveer 10 centimeter rondom bij op en zaag een plaat af op die afmetingen. Heb je geen goede zaag? Doe-het-zelf-zaken bieden over het algemeen ook een zaagservice; je krijgt je plaat dan op maat mee.

    Schroef deze plaat stevig vast op de bovenkant van de vier palen. Controleer of de plaat een beetje afloopt. Underlayment is vrij robuust en gaat op deze manier best even mee. Voor extra bescherming, voorzie je het dak van een stevige laag beits of lak. Ook kun je op de plaat wat dakshingles vastzetten; dat zijn flexibele plaatjes die vaak op tuinhuisjes gebruikt worden.

    Heb je nog een paar dakpannen over van je eigen dak? Ook die kun je gebruiken. In dat geval is het wel belangrijk om op het underlayment één of twee (afhankelijk van de maat) panlatten te monteren. Plaats vervolgens de pannen van beneden naar boven.

Do's

  • Gebruik hardhout of voorzie je hok van een beschermende laag, bijvoorbeeld beits of lak. Anders kun je volgend jaar weer een nieuw hok bouwen

Don'ts

  • Vergeet nooit de bodem en maak het hok nooit aan alle kanten dicht. Het is belangrijk dat de wind goed door het hout kan waaien, anders gaat het snel rotten en is het helemaal niet geschikt voor de open haard

Bron

o.a. Eigen Huis en Tuin

Meer uitleg