Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Maatschappij » Vandalisme » Hoe meld en voorkom ik vandalisme

Hoe meld en voorkom ik vandalisme

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Het zal je maar gebeuren: wil je je fiets pakken, vind je hem terug in een hoge boom. Of je merkt dat je pasgeschilderde witte buitenmuurtje als canvas heeft gediend voor een graffitikunstenaar. Verre van leuk. Vandalisme is het moedwillig aanrichten van vernielingen aan objecten die van iemand anders zijn. Het woord verwijst naar de Vandalen, een volk dat een spoor van vernieling achterliet in Rome. Tegenwoordig zijn die ‘barbaren’ vooral kwajongens die dingen kapotmaken uit puberaal gedrag. Het gaat vaak om vernielingen aan publieke eigendommen: een bushokje, prullenbak, speeltoestellen of brievenbussen. Vernielingen aan woonhuizen of persoonlijke eigendommen komen gelukkig niet veel voor. Maar je kunt wel helpen je buurt een prettigere plek te maken, door vandalisme te melden en zoveel mogelijk te voorkomen.

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Stappen

  1. Achterhaal waar het vandaan komt

    Kom je in jouw buurt steeds sporen van vandalisme tegen? Dan kun je eens met een wijkagent gaan praten. Misschien hebben jongeren in de buurt weinig te doen. Verveling is een van de belangrijkste oorzaken van vandalisme. Kunnen ze hun ei kwijt in de buurt met een eigen hangplek, sportmogelijkheden of een buurthuis? Ook boosheid of afgunst kunnen reden zijn voor vandalisme. Groepsdruk, erbij willen horen, uit zich soms in prestigevandalisme: laten zien hoe stoer je bent. 

    Uitingen van vandalisme zijn geen halsmisdrijven, maar kosten de maatschappij ieder jaar wel veel geld. Om je een idee te geven: een brievenbus kost zo’n €950,- om te vervangen en een nieuw bushokje al gauw zo’n €4080,-. Het is moeilijk in te schatten wat de totale kosten zijn. De schattingen lopen uiteen van 250 miljoen euro (CBS, 2005) tot 1 miljard euro (2007). Daarnaast is het wonen in een wijk met kapotte bushokjes of vernielde speeltoestellen niet erg prettig. Slachtoffers krijgen gevoelens van woede, ongeloof en onveiligheid. 

  2. Meld vandalisme bij de gemeente

    In Nederland zijn de gemeentes verantwoordelijk voor de aanpak van vandalisme. De gemeente bekijkt het probleem en maakt met betrokken partners (bijvoorbeeld de gemeentelijke vervoersbedrijven) afspraken. 

    In veel gevallen kun je vandalisme melden bij de politie. Het Bureau Handhaving werkt aan schone en veilige buurten. Zie je omver getrapte of vernielde prullenbakken, dan meld je dit bij Gemeentereiniging (of hoe deze dienst in jouw gemeente heet).

    Doe altijd aangifte als je uitingen van vandalisme ziet of ermee te maken krijgt, ook al lijkt het iets kleins. Betrap je vandalen op heterdaad? Meld dit dan meteen via nummer 1-1-2. Als het gaat om iets wat je eerder gezien hebt, bel je het algemene politienummer 0900-8844.

    De politie inventariseert alle meldingen en kan inschatten hoe groot het probleem is. Zo kunnen agenten meer gaan surveilleren in de buurt of kan de politie andere maatregelen treffen die vandalen afschrikken. Ook kan de schade snel worden gerepareerd, want vernielingen leiden meestal tot meer vernielingen.

    Weet je wie de daders zijn, dan kun je de schade op hen verhalen

  3. Meld vandalisme bij je buren

    Laat ook aan je buren weten dat jij of de buurt de dupe is geworden van vandalisme. Zo blijft de buurt alert op verdachte personen en activiteiten. Wellicht is er een buurtpreventiegroep of kunnen jullie er een beginnen om het gevoel van veiligheid in de buurt te vergroten.


  4. Bescherm je woning

    Om vandalisme aan je woning tot een minimum te beperken, kun je de volgende maatregelen voor je woning nemen.

    Installeer bewegingsmelders. Daarmee gaan lichten aan als er iemand op jouw terrein komt. In een goed verlichte omgeving gaan vandalen minder gauw te werk.

    Houd (schuur)deuren, ramen en deuren altijd op slot. Laat geen losse objecten, zoals tuinmeubelen, gereedschap of afvalcontainers in de (voor)tuin rondslingeren. 


  5. Bescherm je auto

    Parkeer, als het even kan, de auto in een garage. Zet hem in elk geval liever niet op een doorgaande weg waar uitgaanspubliek op de terugweg langskomt. Een kras heb je zó te pakken. 

    Is binnen parkeren niet mogelijk, zet de auto dan op een goed verlichte plek.

    Klap je buitenspiegels in. 

    Laat geen waardevolle spullen in de auto liggen en haal uiteraard autoradio en navigatiesysteem eruit.

    Gebruik een alarmsysteem om de auto te beveiligen.

  6. Bescherm je fiets

    Je fiets is misschien niet je kostbaarste bezit, maar toch knap vervelend als je hem als bouwpakket weer terugvindt.

    Zet je fiets daarom als het even kan ’s nachts binnen in een schuur of portiek.

    Parkeer je fiets altijd in de buurt van andere fietsen en op een goed verlichte plek.

    Zet je fiets goed op slot en vast aan een paal, rek of boom.

Do's

  • Doe altijd aangifte van uitingen van vandalisme.

Don'ts

  • Geef vandalen zo min mogelijk kans. Laat niets slingeren rond je huis, haal waardevolle bezittingen uit je auto en zet je fiets goed vast.

Bron

Dossier Vandalisme (later: Woonoverlast) van Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV)
Hoedoeners in de spotlight
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!