Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Maatschappij » Hoe steun ik een derdewereldondernemer

Hoe steun ik een derdewereldondernemer

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe steun ik een derdewereldondernemer
In Nederland heb je alle mogelijkheden om van een ondernemersidee een succes te maken. Je kunt een krediet aanvragen bij de bank, hebt de mogelijkheid om zelf te sparen en kunt met praktische vragen bij allerlei instanties terecht. Voor ondernemers uit de Derde Wereld is dit wat lastiger: de faciliteiten zijn daar vaak minder, om van het gebrek aan geld nog maar niet te spreken. Als je als westerling een derdewereldondernemer wilt steunen, dan kun je dit doen door via Kiva een microfinanciering te verstrekken. Een kleine moeite die voor een ander een wereld van verschil kan betekenen!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Internet
 • PayPal

Stappen

 1. Schrijf je in bij Kiva

  Surf naar de website www.kiva.org en klik bovenin op 'Register' om je in te schrijven. Je krijgt nu een scherm te zien waarin je je naam, je e-mailadres en je wachtwoord op kunt geven. Als je wilt kun je direct een foto van jezelf uploaden. Die komt dan alvast in je profiel terecht. Je kunt je profiel later nog aanvullen.

  Nog sneller is het om in te loggen met je Facebook-profiel. Houd er wel rekening mee dat je updates dan vaak ook automatisch worden doorgezet op Facebook. Dit kun je eventueel ook uitschakelen.

 2. Voeg geld toe aan je Kiva-rekening

  Als je jezelf hebt ingeschreven, dan kun je geld toevoegen aan je Kiva-rekening. Dit geld kun je gebruiken om te investeren in andere ondernemers. Log hiervoor in en klik vervolgens op de knop 'My Portfolio'. Rechtsboven zie je een kader met daarin de optie 'Add Credit'. Klik op deze link.

  Vervolgens kun je aangeven hoeveel geld je wilt toevoegen aan je Kiva-rekening. Alle bedragen op Kiva zijn in dollars en zullen ook in dollars van je rekening worden geschreven. Denk eraan dat er een minimum van $25 geldt voor het verstrekken van een lening. Zet dus minimaal $25 op je account.

  Als je vervolgens op de knop 'Check out with PayPal' drukt, word je doorgeleid naar PayPal. Bevestig hier de gegevens nog een keer en het geld wordt toegevoegd aan je rekening.

 3. Zoek een geschikte kandidaat

  Ga weer terug naar Kiva en klik nu op de eerste button, 'Lend'. Je krijgt nu een overzicht van alle leenmogelijkheden die er op dit moment zijn. Eerst zie je een foto, vervolgens de naam en de activiteit, informatie over de lening, het land waarin de ondernemer leeft en een kort verhaaltje over de ondernemer en zijn of haar wensen met het geld.

  Kijk of er een onderneming of een onderneming is die je aanspreekt en let hierbij op de volgende zaken:

  • Waarvoor is de lening nodig? Is het een investering of wil iemand het geld voor een persoonlijk doel gebruiken?
  • Hoe lang duurt het voor de lening wordt terugbetaald? (Dit kun je zien door op de naam van de bewuste ondernemer te klikken)
  • Wie is de leenpartner in het land van de ondernemer?


  Met name de laatste vraag is erg belangrijk; iedere leenpartner die op Kiva geregistreerd is, heeft namelijk een 'Delinquency Rate' (percentage van leningen dat niet wordt terugbetaald volgens planning) en een 'Default Rate' (percentage van leningen dat helemaal niet terugbetaald wordt). Des te hoger deze percentages zijn, des te groter de kans dat je je geld niet terug zult krijgen. Vermijd deze leenpartners en bijbehorende ondernemers!

 4. Leen je geld uit

  Als je een ondernemer hebt gevonden die je wilt steunen (of misschien heb je wel meerdere ondernemers gevonden die je wilt helpen), open dan zijn of haar profiel door op de naam te klikken en geef in het kader rechtsboven aan hoeveel je uit wilt lenen. In dit kader kun je zien wat het totale aangevraagde leenbedrag was, hoeveel er tot nu toe uitgeleend is en hoeveel er nog nodig is. Ook zie je hier hoeveel dagen de leningaanvraag nog loopt. Als deze termijn is afgelopen, dan gaat de terugbetaalperiode van start.

  Door het gewenste bedrag te selecteren en op 'Lend' te klikken heb je het geld uitgeleend!

 5. Bekijk je leningen

  Natuurlijk is het, als je een microfinanciering hebt verstrekt, ook leuk om te kijken hoe het verder gaat met 'jouw' ondernemer en welke impact jouw acties hebben. Daarvoor kun je weer teruggaan naar 'My Portfolio'. Hier kun je zien welke leningen jij op dit moment verstrekt hebt en wat de status is van de lening.

  Door bovenin het scherm 'Loans' aan te klikken krijg je nog meer informatie te zien over je lening, bijvoorbeeld wanneer de ondernemer is begonnen met het terugbetalen en hoeveel er al terugbetaald is.

 6. Herinvesteer je geld

  Na verloop van tijd krijg je van Kiva een mailtje waarin staat dat 'jouw' ondernemer is begonnen met het terugbetalen van de lening. Je zult nu steeds wat geld terugkrijgen op je Kiva-rekening. Dit geld kun je direct doneren aan Kiva, om de organisatie te steunen, maar je kunt het ook opsparen en weer opnieuw investeren. Dan volg je gewoon de vorige stappen opnieuw. De nieuwe lening wordt dan toegevoegd aan je portfolio!

Do's

 • Kies voor een ondernemer of een ondernemingsplan dat je aanspreekt, zodat je je extra betrokken voelt
 • Herinvesteer je terugbetaalde leningen
 • Vertel anderen over Kiva!

Don'ts

 • Investeer niet in dubieuze ondernemers
 • Leen geen geld uit dat je niet kunt missen; de meeste leningen worden pas maanden - of zelfs een jaar - later volledig terugbetaald

Bron

Kiva - de organisatie die het verstrekken van microfinancieringen mogelijk maakt

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!