Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Maatschappij » Hoe ga ik met mijn buren om
4

Hoe ga ik met mijn buren om

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 365 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe ga ik met mijn buren om
"Een goede buur is beter dan een verre vriend". Dat gezegde kennen we allemaal. Een goede buur is iemand waar je in noodgevallen altijd terecht kunt, maar ook iemand met wie je in het dagelijks leven goed contact hebt. En dat gaat verder dan alleen naar elkaar knikken als je elkaar tegenkomt. Hoe maak en onderhoud je contact met je buren? Goede buur Marjan de Vries weet er alles van.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

  • De buren
  • Enige sociale vaardigheid
  • Soms heel veel geduld

Stappen

  1. Stel jezelf even voor

    Contact maken met je buren doe je eigenlijk op dezelfde manier waarop je met alle sociale contacten begint. Juist, je stapt op je (nieuwe) buren af en stelt jezelf voor. Doe dat in ieder geval met je naaste buren, als het ondoenlijk is om je hele flat of lange straat de hand te schudden.

  2. Groet al je buren

    Marjan de Vries staat in de flat waar ze woont bekend als een heel sociaal persoon. Ze heeft met iedereen goed contact. Dat was niet altijd zo, vertelt ze. "In het begin wist ik niet eens wie mijn buren waren. Natuurlijk kende ik ze wel van gezicht, maar niemand in de flat had echt contact met elkaar. Ik ben toen gewoon eens begonnen met iedereen elke keer dat ik ze tegenkwam gedag te zeggen. Dat werkte, want ze groetten terug. Op een gegeven moment begonnen ze mij en elkaar uit zichzelf te groeten en was het begin gemaakt."

    Als er één schaap over de dam is, volgen er meer, is de moraal van dit verhaal. Iemand moet beginnen met contact maken. Waarom zou jij dat niet zijn?

  3. Neem een hond (of een kind) mee uit wandelen

    Volgens Marjan gaat het contact maken veel sneller als je regelmatig door de straat loopt met een hond of een kind. "Een hond of een kind maakt het gemakkelijker voor mensen om een praatje met je aan te beginnen. Het is iets concreets waar ze vragen over kunnen stellen of zelf ervaring mee hebben en leuker om over te praten dan het weer!"

    Natuurlijk hoef je niet af te wachten tot mensen naar jou toe komen om een praatje te beginnen. Als jij dan toch de initiatiefnemer bent van het opbouwen van een informeel buurtnetwerk, kun je ook eens blijven staan voor een kletspraatje als je ziet dat een buurman lekker buiten zit. Of wanneer je elkaar tegenkomt bij de brievenbussen in de hal van jullie flatgebouw.

  4. Bied koffie aan

    Als jullie elkaar eenmaal oppervlakkig kennen, kun je een stapje verder gaan. Marjan de Vries: "Een uitnodiging voor een kop koffie doet wonderen voor je contact met de buren. Wanneer je ze uitnodigt, hangt af van hun reactie op je eerdere toenaderingspogingen. Sommige mensen hebben wat meer tijd nodig, terwijl anderen meteen in zijn voor meer contact."

    Zelfs als je uitnodiging niet meteen wordt aangenomen, heb je nu een aanknopingspunt om het contact uit te breiden. Meestal geven mensen die geen tijd hebben ook wel kort aan waarom ze niet kunnen: "Ik heb het hartstikke druk op mijn werk", "Mijn kind ligt met griep op bed", noem maar op. Je kunt daar meteen op doorgaan, maar je kunt ook begripvol reageren en aangeven dat het dan een andere keer wel komt. Heb je meteen een gespreksonderwerp voor de volgende keer!

  5. Toon belangstelling

    Iedereen vindt het prettig als iemand oprechte interesse toont in zijn of haar leven. Dat geldt dus ook voor je buren! "Attent zijn en belangstelling tonen, dat is het belangrijkste dat je kunt doen voor een beter contact met je buren," adviseert Marjan. "Dat hoeft ook helemaal niet lang te duren. Een korte vraag naar de kinderen, of hoe het is afgelopen met de hond die ziek was, is zo gesteld."

    Je hoeft met het tonen van belangstelling natuurlijk niet te wachten tot je buren bij je op de koffie komen. Ook dat kan gewoon in de hal of op de stoep. Als je een beetje oplet, lukt het zelfs bij mensen die je alleen van gezicht kent. Staat je buurman de auto te wassen? Toon dan interesse voor die situatie. Hij wast de auto zelf in plaats van hem naar een wasstraat te brengen, dat doet hij niet zomaar! Loopt je buurvrouw met haar hand in het verband? Vraag als je haar tegenkomt wat er gebeurd is.

    Ook complimentjes doen het goed: een mooie jas, prachtig glanzende ramen, een keurig bijgehouden tuin...

  6. Bied hulp

    Een bejaarde buurvrouw die sleept met een volle boodschappentas, een buurman die je tussen neus en lippen door vertelt dat zijn vrouw de griep heeft, buren die geen oppas voor hun kinderen kunnen vinden... Iedereen heeft wel eens hulp nodig, ook je buren. Herken die momenten en bied je hulp dan aan. Alleen het aanbod al zal gewaardeerd worden! Als jij klaarstaat voor je buren, zullen zij bovendien eerder geneigd zijn jou te helpen als het nodig is.

  7. Heb geduld en respect

    Sommige mensen staan niet erg open voor contact met de buren. Dat kan allerlei redenen hebben. Blijf ze geduldig groeten en respecteer het feit dat ze niet meer willen dan dat. Wie weet verandert hun opstelling uiteindelijk!

  8. Blijf altijd beleefd

    Met sommige buren klikt het gewoon niet. Marjan zegt daarover: "Ook als jullie niets met elkaar hebben, is er geen reden om niet beleefd tegen elkaar te zijn. Gedag zeggen, een knik en een glimlach kosten niets."

    Sommige buren zijn ronduit vervelend en bezorgen je veel overlast. Het advies van Marjan is om ook dan geduldig en beleefd te blijven. "Wat je ook doet, ga niet terugpesten, dat maakt het alleen maar erger. Probeer altijd de problemen op een vriendelijke manier op te lossen. Zijn de buren echt niet voor rede vatbaar en lijkt de boel te gaan escaleren, roep dan hulp in. Je kunt denken aan de verhuurder van je woning, maar ook aan een buurtcoach. In het ergste geval is de politie natuurlijk ook altijd een optie."

Do's

  • Je buren in hun waarde laten
  • De buren waarschuwen en uitnodigen als je een feestje organiseert

Don'ts

  • Roddelen over andere buren

Bron

Interview met Marjan de Vries

Meer uitleg

wie kan mij helpen?

door shelly op 07-12-2009 12:19
hoi hoi
ik ben shelly 30 jaar en heb sinds n maand nieuwe buren,het is een pools koppel,ik zou er wel graag meer contakt mee willen,ze zijn wel veel ouder rond de 55 zeker.
ik zou wel eens koffie met haar willen drinken,haar man werkt en zij is ook net als ik gewoon thuis,alleen.in het begin waren we buiten in de tuin en stelde we ons voor,ik heb ook gezegt dat als ze hulp nodig hadden ze ons konden vragen te helpen,maar daar hebben ze geen gebruik van gemaakt,die man kan zoiezo veel zelf.als ik ze tegen kom lach ik altijd en zwaai en ben open,ze knikken dan of zwaien maar daar blijft het dan bij of ze maken een klein praatje met mj en mijn man.maar ik heb nu sterk het gevoel dat ik graag contakt wil leggen,ik weet niet het moment om te vragen of ze koffie met me wilt drinken,want dan gaat in mij om....ze is veel ouder als ik,heeft zelf 2 oudere kinderen en kleinkinderen,en ben bang voor de reactie,dat ze het niet op prijs steld en er kort en misschien afstotend antwoord op geeft,dan ben ik bang dat ik me zal schamen en er spijt van heb het gevraagd te hebben,en het beter niet had kunnen doen. kan iemand mij misschien mee helpen? groetjes van shelly