Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Maatschappij » Samenleving » Hoe spreek ik mijn buren aan op geluidsoverlast
3

Hoe spreek ik mijn buren aan op geluidsoverlast

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 uur
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Stoor jij je soms aan buurgeluiden of vinden de buren net dat jij teveel lawaai maakt? In beide gevallen kun je dit best oplossen door een rustig gesprek te voeren met elkaar en dit liefst in een ontspannen sfeer. Met meer begrip voor elkaar en enkele eenvoudige maatregelen is het overlastprobleem meestal snel opgelost.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • De 3 G's:
  • Goed humeur
  • Geduld
  • Goede wil

Stappen

  1. Bereid je goed voor

    Waarschijnlijk slik je de geluidsoverlast al even, omdat je geen 'zeur' wilde zijn. Om te voorkomen dat je straks als een kip zonder kop van wal steekt en helemaal niets bereikt, moet je je goed voorbereiden op het gesprek dat gaat komen. Praat erover met buitenstaanders en bedenk vast een aantal compromissen die gesloten kunnen worden.

  2. Maak een geschikt moment

    Maak een geschikt moment om je buren te confronteren met de geluidshinder die jij ervaart. Nodig ze uit op de koffie, ga daar langs of bedenk iets anders. Voer dit gesprek niet gewoon op straat, de kans is groot dat andere buren zich er ook mee gaan bemoeien. Ook dan heb je minimaal kans op resultaat en kunnen de verhoudingen in de buurt verstoord raken. Een recente aanleiding is een mooie manier om het gesprek te openen; hebben ze bijvoorbeeld recentelijk een feestje gehad of krijst hun baby al drie dagen achter elkaar alles bij elkaar? Dan heb je je ingang gevonden!

  3. Blijf kalm en redelijk

    Wat er ook gezegd wordt; blijf kalm. Begin niet direct met het maken van verwijten, maar leg rustig uit waar je ze over wilt spreken en waarom jij last hebt van wat zij doen. Je kunt rustig aangeven dat jouw baby niet slaapt van de herrie die zij maken en dat jij daardoor al een week lang vermoeid op je werk zit. Verhef je stem niet zodat het gesprek niet uit de hand loopt. Wees zelf ook redelijk. Als jouw buren elke ochtend om 5 uur op moeten staan en jou vragen of de televisie of stereo op weekdagen na negen uur 's avonds iets zachter mag, dan is dat geen onredelijk verzoek. In ruil kun je vragen of zij het 's ochtend ook rustig willen houden. Verdraagzaamheid komt immers van twee kanten.

  4. Draag zelf oplossingen aan

    Vaak weten mensen zelf niet dat ze overlast veroorzaken. Een goed gesprek kan dus echt wonderen doen en hoeft helemaal niet zo onaangenaam te zijn. Een goede manier om het gesprek met je buren vlotter te laten verlopen, is zelf met oplossingen voor de dag komen. Of je kunt voorstellen om er samen over te denken en zo gezamenlijk tot een oplossing of compromis komen.

  5. Maak afspraken

    Als jij je buren hoort, dan is de kans groot dat de buren ook wel eens wat van jou horen. Maak daarom duidelijke afspraken. Speel je piano of drum? Of elektrische gitaar? Overleg dan met jouw buren op welk tijdstip je hen het minste stoort en probeer zoveel mogelijk muziek te maken tijdens deze momenten. Sluit ook ramen en deuren om de geluidshinder tot een minimum te beperken. En als je van plan bent een feestje te geven, is het netjes om dit vooraf te gaan melden bij je buren zodat zij op de hoogte zijn van de reden van het extra lawaai.

  6. Rond het gesprek af

    Als je je zegje gedaan hebt en er zijn afspraken gemaakt over de geluidsoverlast, dan kun je het gesprek afronden. Dat wil niet zeggen dat je direct weer naar huis moet gaan: maak er aansluitend eens een gezellig avondje van als je er tijd voor hebt. Des te beter je buren je kennen, des te lastiger het voor hen wordt om hun afspraken met betrekking tot de geluidshinder niet na te komen!

Do's

  • Blijf kalm en vertel duidelijk waar jij je aan stoort en waarom
  • Blijf redelijk en wees verdraagzaam
  • Maak duidelijke afspraken over de tijdstippen wanneer 'overlast' mag

Don'ts

  • Ga niet schreeuwen naar elkaar. Dit lost niets op en leidt vaak tot ruzie
  • De buren niet inlichten wanneer je een feestje geeft. Als je hen op voorhand van je plannen vertelt, zullen ze veel verdraagzamer en begrijpender zijn
  • Oppotten; het is wel het gemakkelijkst, maar je lost er niets mee op

Bron

Meer uitleg