Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Kunst & cultuur » Muziek » Instrumenten » Gitaar » Hoe leer ik elektrische gitaar spelen
3

Hoe leer ik elektrische gitaar spelen

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe leer ik elektrische gitaar spelen
Akoestisch gitaar spelen is leuk, maar als je echt wilt rocken voldoet het geluid en volume van zo’n onversterkte gitaar toch niet. Wil je echt hard kunnen spelen en gierende gitaarsolo’s ten gehore brengen? Dan heb je een elektrische gitaar nodig. Die sluit je aan op een versterker, en dan kun je eindeloos variëren in sound. Wil je de buren niet lastigvallen met je eindeloze gerepeteer, dan sluit je gewoon een koptelefoon aan op de versterker. Elektrisch gitaar spelen verschilt verder niet veel van akoestisch gitaar spelen, het is dus ook vrij eenvoudig online te leren.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Stappen

 1. Schaf een elektrische gitaar en een versterker aan

  Vroeger waren goede elektrische gitaren voor beginnende gitaristen met een klein budget vrijwel onbetaalbaar. Daarom zijn veel van hen op een akoestische gitaar begonnen. Maar dat hoeft niet meer per se, want er zijn tegenwoordig heel betaalbare elektrische gitaren te koop. Voor € 100 heb je er al één.

  Daarnaast heb je een versterker nodig, anders hoor je niets wanneer je gaat spelen. Ook die kun je zo duur maken als je zelf wilt: sommige kosten nog geen € 100. Probeer, voordat je een instrument en een versterker aanschaft, altijd eerst verschillende modellen en combinaties uit. Net zo lang totdat je precies de sound hebt gevonden die je wilde hebben.

  Geen geld voor nieuwe spullen? Kijk eens op internet. Daar kun je prima tweedehands gitaren en versterkers vinden voor een beginnersprijsje.

 2. Leer noten en akkoorden spelen

  Als je al een tijdje akoestisch hebt gespeeld, hoef je geen akkoorden en noten meer te leren spelen. De sound van een elektrische gitaar mag dan heel anders zijn dan die van een akoestische, de fretten en snaren zitten op dezelfde plek en de vingerzetting verandert dus niet. Je zult wel merken dat je minder hard op de snaren hoeft te drukken om de juiste noot of het juiste akkoord te spelen.

  Heb je nog nooit gitaar gespeeld, dan kun je op internet allerlei (gratis) gitaarcursussen en –lessen vinden, compleet met filmpjes waarin gitaristen voordoen hoe je een bepaald nummer, een noot of een akkoord moet spelen. Je kunt natuurlijk ook op les gaan bij een leraar.

 3. Leer extra gitaartechnieken

  De elektrische gitaar leent zich bij uitstek voor het spelen van bijvoorbeeld slides, hammer-ons en pull-offs. Dat zijn speciale speeltechnieken waardoor een noot of toon net even anders klinkt. Maar naast deze drie zijn er nog veel meer speciale technieken. Die kun je zelf ontdekken, maar van iemand anders leren is vaak makkelijker!

 4. Draai aan de knoppen

  Meer bas? Of juist minder? Een echt scheurend metalgeluid? Het leuke aan een elektrische gitaar is, dat je zelf de controle hebt over hoe je gitaarspel klinkt. Je hoeft daarvoor alleen maar aan de knoppen op je gitaar of versterker te draaien. In het begin is het even zoeken en uitproberen. Als je langer bezig bent, weet je op een gegeven moment precies onder welke knop welk geluid zit.

 5. Oefen!

  Net als bij het bespelen van een akoestische gitaar zul je ook met je elektrische gitaar regelmatig moeten oefenen om het spelen goed onder de knie te krijgen. Je wilt immers wel dat je gierende gitaarsolo’s straks vloeiend en foutloos klinken…

  Veel succes!

Do's

 • Naar een muziekwinkel gaan om een gitaar aan te schaffen. Daar geven ze je graag advies over welke elektrische gitaar het best bij jou en je budget past.
 • Naast zelfstudie ook eens een les volgen bij een leraar. Die kan je namelijk precies vertellen wat je eventueel nog kunt verbeteren.

Don'ts

 • Je gitaar als een echte rocker stukslaan op het podium. Mag er dan stoer uitzien, maar is echt zonde van het geld…
 • Veel geld uitgeven aan gitaar en versterker als je nog maar net begint met spelen. Als je het leuk vindt, kun je altijd later nog overstappen naar duurdere spullen.
Hoedoeners in de spotlight
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!