Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Kunst & cultuur » Muziek » Instrumenten » Gitaar » Hoe speel ik akkoorden op de gitaar
4

Hoe speel ik akkoorden op de gitaar

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe speel ik akkoorden op de gitaar
Uit een gitaar kun je op twee manieren geluid halen: door aan afzonderlijke snaren te ‘plukken’ (ook wel ‘tokkelen’ genoemd’), of door alle snaren in een beweging aan te slaan. Als je een akkoord wilt spelen, gebruik je die laatste techniek. Een akkoord is een samenklank van minstens drie afzonderlijke noten (speel je twee noten tegelijkertijd, dan wordt dat een interval genoemd). Om goed gitaar te kunnen spelen, moet je zowel afzonderlijke noten als akkoorden leren spelen. Noten zorgen namelijk voor de melodie, akkoorden voor het ritme. Hoedoe helpt je op weg met de akkoorden.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

  • Gitaar
  • Soepele vingers

Stappen

  1. Zet je vingers op de juiste plaatsen

    Als je net begint met gitaar spelen, is het handig om in eerste instantie alleen de basisakkoorden te spelen. Die zijn minder ingewikkeld dan barré akkoorden. Een overzicht van de meest gebruikte gitaarakkoorden vind je op de site van de Popschool Maastricht. Je kunt in hetzelfde overzicht schematisch zien waar je je vingers neer moet zetten. Wil je liever dat iemand je het precies voordoet, zoek dan op internet naar filmpjes van mensen die het akkoord voordoen.

    Zorg er in elk geval voor dat de snaren goed tegen de hals van de gitaar aan gedrukt worden, anders gaat je akkoord trillen. Je vingers moeten daarvoor zoveel mogelijk loodrecht op de snaren staan. Als je net begint is dat lastig, maar naarmate je langer bezig bent, zullen je vingers sterker en soepeler worden, waardoor het steeds makkelijker wordt.

  2. Sla de juiste snaren aan

    Bij veel akkoorden moet je niet alleen de snaren aanslaan die je ingedrukt houdt, maar ook één of meerdere snaren ‘open’ spelen. Dat betekent dus dat je ze niet indrukt, maar wel aanslaat. Het komt ook voor dat je bepaalde snaren juist met rust moet laten om een akkoord goed te te laten klinken. Zoek, voordat je een akkoord gaat oefenen, eerst uit welke snaren je aan moet slaan. En op welke manier. De snaren aanslaan doe je in een vloeiende beweging, met je duim of met een plectrum.

  3. Ga verder met het volgende akkoord

    Aangezien de meeste liedjes uit meer dan één akkoord bestaan, is het handig als je meerdere verschillende akkoorden achter elkaar kunt spelen. Dat is in het begin best moeilijk, want bij elk akkoord hoort natuurlijk een andere vingerzetting. En zie dan maar eens snel te wisselen, terwijl je ook nog in je bladmuziek kijkt, misschien probeert mee te zingen en de snaren in een gelijkmatig ritme probeert aan te slaan…

    Een goede oefening is om eerst eens twee op elkaar lijkende akkoorden te gaan afwisselen. Vaak kun je dan namelijk één of meerdere vingers op dezelfde plek laten en hoef je dus niet alle vingers tegelijk te verzetten. Het E-akkoord lijkt bijvoorbeeld erg op het A-mineur-akkoord. Je hoeft alleen maar je vingers één snaar naar beneden te verschuiven.

    Probeer zo min mogelijk naar je gitaar te kijken terwijl je speelt, als je eenmaal een beetje weet hoe het moet, vinden je vingers de weg meestal vanzelf. En dat gaat sneller als je niet meekijkt.

Do's

  • Gewoon doorspelen als een akkoord niet helemaal goed klinkt, zeker als je een liedje probeert te spelen. Probeer in je ritme te blijven, dan kun je je later nog druk maken over de klank.
  • Een paar dagen rust nemen als je bij het oefenen extreem pijnlijke vingers of kramp in je handen krijgt. Dat zal uiteindelijk minder worden en zelfs over gaan, maar net als met alle activiteiten moet je lichaam ook wennen aan gitaar spelen. Forceren werkt daarbij averechts.

Don'ts

  • Verwachten dat je volgende week je lievelingsnummer al mee kunt spelen. Goed gitaar leren spelen kost veel tijd. Geef jezelf die tijd.
Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!