Persoonlijke hulpmiddelen
Gitaar

4 Hoe leer ik gitaar spelen
Hoe leer ik gitaar spelen

Door: Cindy Kamstra

De gitaar is een populair instrument, vooral door zijn veelzijdigheid. Je kunt er zo ongeveer alle muziekstijlen op spelen, en kunt hem bovendien makkelijk meenemen. Daarnaast ademt een gitaar romantiek uit: denk aan lange nachten rond een gezellig kampvuur. Lijkt het jou fantastisch om het snaarinstrument te leren bespelen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan moet je zeker deze hoedoe lezen!


Home » Kunst & cultuur » Muziek » Instrumenten » Gitaar

4 Hoe stem ik mijn gitaar
Hoe stem ik mijn gitaar

Door: Cindy Kamstra

Als je een gitaar een tijd lang niet stemt, rekken de snaren uit. Daardoor verliezen ze hun veerkracht en worden ze te lang. Gevolg: de gitaar klinkt vals. En dat wil je natuurlijk voorkomen als je, na veel geploeter, eindelijk je omgeving je pas aangeleerde gitaarspel laat horen… Gelukkig kun je tegenwoordig heel gemakkelijk je gitaar zelf stemmen met behulp van een online tool. De tool die we in deze hoedoe gebruiken is te vinden bij de Online Muziekschool, maar er zijn nog veel meer van dit soort gitaarstemhulpjes op internet te vinden.


Home » Kunst & cultuur » Muziek » Instrumenten » Gitaar

3 Hoe leer ik elektrische gitaar spelen
Hoe leer ik elektrische gitaar spelen

Door: Cindy Kamstra

Akoestisch gitaar spelen is leuk, maar als je echt wilt rocken voldoet het geluid en volume van zo’n onversterkte gitaar toch niet. Wil je echt hard kunnen spelen en gierende gitaarsolo’s ten gehore brengen? Dan heb je een elektrische gitaar nodig. Die sluit je aan op een versterker, en dan kun je eindeloos variëren in sound. Wil je de buren niet lastigvallen met je eindeloze gerepeteer, dan sluit je gewoon een koptelefoon aan op de versterker. Elektrisch gitaar spelen verschilt verder niet veel van akoestisch gitaar spelen, het is dus ook vrij eenvoudig online te leren.


Home » Kunst & cultuur » Muziek » Instrumenten » Gitaar

4 Hoe speel ik akkoorden op de gitaar
Hoe speel ik akkoorden op de gitaar

Door: Cindy Kamstra

Uit een gitaar kun je op twee manieren geluid halen: door aan afzonderlijke snaren te ‘plukken’ (ook wel ‘tokkelen’ genoemd’), of door alle snaren in een beweging aan te slaan. Als je een akkoord wilt spelen, gebruik je die laatste techniek. Een akkoord is een samenklank van minstens drie afzonderlijke noten (speel je twee noten tegelijkertijd, dan wordt dat een interval genoemd). Om goed gitaar te kunnen spelen, moet je zowel afzonderlijke noten als akkoorden leren spelen. Noten zorgen namelijk voor de melodie, akkoorden voor het ritme. Hoedoe helpt je op weg met de akkoorden.


Home » Kunst & cultuur » Muziek » Instrumenten » Gitaar

Hoedoeners in de spotlight
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!