Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Kunst & cultuur » Muziek » Instrumenten » Gitaar » Hoe stem ik mijn gitaar
4

Hoe stem ik mijn gitaar

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe stem ik mijn gitaar
Als je een gitaar een tijd lang niet stemt, rekken de snaren uit. Daardoor verliezen ze hun veerkracht en worden ze te lang. Gevolg: de gitaar klinkt vals. En dat wil je natuurlijk voorkomen als je, na veel geploeter, eindelijk je omgeving je pas aangeleerde gitaarspel laat horen… Gelukkig kun je tegenwoordig heel gemakkelijk je gitaar zelf stemmen met behulp van een online tool. De tool die we in deze hoedoe gebruiken is te vinden bij de Online Muziekschool, maar er zijn nog veel meer van dit soort gitaarstemhulpjes op internet te vinden.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

 • Gitaar
 • Internet of stemapparaatje

Stappen

 1. Kies de snaar die je wilt stemmen

  We gaan er voor deze hoedoe even van uit dat je een gitaar hebt met zes snaren, en dat je die gestemd wilt hebben op de meest gangbare manier (E-A-D-G-B-e, van boven naar beneden).

  Klik nu op de letter die hoort bij de snaar die je wilt gaan stemmen. Voor de dikste, bovenste snaar van je gitaar kies je dus voor de E, die helemaal links staat. Je hoort nu hoe de snaar zou moeten klinken. Daarna is er even stilte, waarna diezelfde toon weer klinkt. Net zo lang tot je weer op de letter klikt. De tussenpozen geven je de gelegenheid om zelf de bewuste snaar aan te slaan en die te vergelijken met het geluid dat de computer afspeelt.

 2. Draai aan de stemknoppen

  Aan het uiteinde van de hals van je gitaar zitten zes witte draaiknoppen, dit zijn je stemknoppen. Elke snaar zit aan een andere stemknop vast. Zoek de knop die bij de snaar hoort die je wilt stemmen, en draai eraan. Als je met de klok mee draait, wordt de snaar strakker om de stemknop heen gedraaid en gaat hij hoger klinken. Draai je de andere kant op, dan wordt de snaar losser en klinkt hij lager.

  Draai om te beginnen een beetje in willekeurige richting aan de stemknop en vergelijk het geluid van de snaar dan nog eens met het geluid van de gitaarstemmer. Je hoort nu of je snaar hoger of juist lager klinkt dan de voorbeeldtoon. Daarna draai je net zo lang aan de stemknop tot je gitaar hetzelfde klinkt als de stemtool.

 3. Let op of de toon egaal is

  De toon die jouw gitaarsnaar laat horen, moet echt exact gelijk zijn aan de toon van de stemtool, en dat kan best een uitdaging zijn. Soms moet je namelijk echt heel goed luisteren of er geen verschil meer is. Wat kan helpen, is niet alleen te letten op hoe hoog of hoe laag de toon klinkt, maar ook hoe egaal. Gaat de toon nadat je hem hebt aangeslagen een beetje op en neer, dan ben je er nog niet helemaal. Je moet nog even verder draaien aan je stemknop. Maar als de toon over het geheel genomen al wel heel erg lijkt op de voorbeeldtoon, hoef je maar een heel klein stukje te draaien, anders ga je weer te ver. De noot die je aanslaat moet gelijkmatig klinken, van het moment dat je hem aanslaat tot het moment dat hij is weggestorven.

 4. Herhaal voor de andere snaren

  Natuurlijk laat je het niet bij het stemmen van alleen die ene snaar! Herhaal bovenstaande stappen tot alle snaren precies goed klinken.

Do's

 • Je gitaar regelmatig stemmen, ook als je een tijdje niet speelt.
 • De snaren op tijd vervangen. Hoe vaak je dat moet doen, hangt onder andere af van hoe vaak en hoe intensief je speelt.
 • Een ezelsbruggetje gebruiken om de volgorde van de snaren te onthouden. Voor de volgorde E-A-D-G-B-e kun je bijvoorbeeld het zinnetje ‘Een Aap Die Geen Bananen eet’ gebruiken.
 • Een elektronisch stemapparaatje kopen als je niet altijd en overal een computer bij de hand hebt.

Don'ts

 • De snaar die je aan het stemmen bent, indrukken. Dan speel je namelijk een andere noot en kun je hem nooit goed stemmen. Je slaat dus altijd de te stemmen snaar 'open' aan.
 • De snaren te strak aandraaien: dan knappen ze uiteindelijk.

Bron

De Online Muziekschool

Meer uitleg

gitaar stemmen

door Liesbeth Stienen op 23-10-2012 06:19
Een gitaarsnaar wordt langer en korter door meerdere factoren: overgang warme ruimte/koude buitenlucht of auto, heersende luchtvochtigheid etc. Dus het hangt er niet alleen vanaf hoelang je je gitaar niet gestemd hebt, je zou dit elke keer opnieuw moeten checken als je gaat spelen. Een geoefend oor is wel een vereiste, en aanleg heb je zeker nodig om de juiste toon te kunnen horen. Een stemapparaatje is beter voor beginners omdat je daarmee ook kunt ZIEN of je de juiste toonhoogte te pakken hebt! (er gaat een rood of groen lichtje branden)
Hoedoeners in de spotlight
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!