Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Kunst & cultuur » Muziek » Instrumenten » Gitaar » Hoe leer ik gitaar spelen
4

Hoe leer ik gitaar spelen

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe leer ik gitaar spelen
De gitaar is een populair instrument, vooral door zijn veelzijdigheid. Je kunt er zo ongeveer alle muziekstijlen op spelen, en kunt hem bovendien makkelijk meenemen. Daarnaast ademt een gitaar romantiek uit: denk aan lange nachten rond een gezellig kampvuur. Lijkt het jou fantastisch om het snaarinstrument te leren bespelen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan moet je zeker deze hoedoe lezen!

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

 • Doorzettingsvermogen
 • Soepele handen en vingers

Stappen

 1. Voorzie jezelf van een gitaar

  De allereerste vereiste om gitaar te kunnen leren spelen, is natuurlijk het instrument zelf. Denk voordat je naar de winkel rent alvast even na over wat voor gitaar je eigenlijk wilt leren bespelen. Akoestische gitaren, ook bekend als klassieke of Spaanse gitaren, zijn relatief goedkoop. Veel mensen beginnen daarom liever op zo’n gitaar. Maar een elektrische gitaar is eigenlijk voor een beginner gemakkelijker te bespelen, omdat de snaren niet zo hard ingedrukt hoeven te worden.

  Wat voor gitaar je wilt heeft natuurlijk ook met andere factoren te maken. Een akoestische gitaar neem je een stuk makkelijker mee dan een elektrische, aangezien je voor die laatste ook een versterker mee moet slepen. En ook de muzieksoort die je voornamelijk wilt gaan spelen, weegt mee. Wil je hard kunnen spelen, dan heb je meer aan een elektrische gitaar, ga je voor de warme, sfeervolle muziek dan is een klassieke gitaar iets voor jou.

  Geen geld om een gitaar te kopen, of er niet van overtuigd dat gitaar spelen echt iets voor jou is? Probeer dan of je ergens een gitaar kunt lenen. Via internet zijn ook prima tweedehands gitaren te koop, dus als je er wel wat geld voor over hebt, kun je dat ook nog proberen.

 2. Ga online…

  Vroeger moest je jarenlang lessen volgen om gitaar te kunnen leren spelen. Tegenwoordig kun je terecht op internet. Er is een overvloed van websites te vinden waar je, al dan niet gratis, gitaar kunt leren spelen. Vaak ook nog compleet met filmpjes waarop mensen precies voordoen hoe je een bepaald liedje moet spelen. Je kunt bovendien op het wereldwijde web terecht voor gitaartabs, een soort bladmuziek. De liedjes zijn niet in noten genoteerd, maar in cijfervorm, waarbij de gitaar schematisch is nagebootst en de cijfers je precies vertellen welke fret je gebruikt om elke noot te spelen. 

 3. …Of zoek een leraar

  Hoe handig en goed de lessen die je via internet kunt volgen ook mogen zijn, het kan toch beter zijn om een gitaarleraar te zoeken. Die kan je namelijk niet alleen precies uitleggen wat je moet doen en hoe, hij of zij kan je ook feedback geven en je vertellen wat je eventueel nog kunt verbeteren. Ook voor mensen met een gebrek aan zelfdiscipline is een ‘echte’ leraar vaak een betere keuze dan het internet.

  Je hoeft niet per se naar een muziekschool om gitaarles te nemen. Er zijn genoeg (amateur)gitaristen die het leuk vinden om anderen de fijne kneepjes van het instrument bij te brengen. Vraag eens rond in je omgeving, zet een oproep op internet of kijk eens in de krant bij de kleine advertenties.

 4. Blijf oefenen

  En dan begint het echte werk, want de gitaar heb je niet zomaar even onder de knie. Houd rekening met pijnlijke vingers die een eigen wil schijnen te hebben, ingewikkelde akkoorden die je soms het idee geven dat je eigenlijk handen van elastiek zou moeten hebben en de neiging om de gitaar het raam uit te gooien. Maar boven alles: blijf oefenen. De aanhouder wint, en je zult zien dat het echt steeds beter gaat.

  En onthoud: al die ellende is al snel vergeten op het moment dat je voor het eerst een nummer soepel en foutloos kunt spelen!

Do's

 • Jezelf de tijd geven: gitaar leren spelen doe je niet in drie dagen (of zelfs in drie maanden).
 • Improviseren. Als je eenmaal wat verder bent en weet hoe je welke noten en akkoorden speelt, kun je eens proberen zelf een melodietje te verzinnen. Wie weet schuilt er een echte singer/songwriter in je!

Don'ts

 • Alleen oefenen 'omdat het moet'. Gitaar spelen moet in de eerste plaats leuk zijn!
 • Je te druk maken om het notenschrift. De meeste liedjes kun je op internet vinden in zogeheten 'tablatuur', een notatie waarbij precies aangegeven is hoe je elke noot moet spelen.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!