Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Hoe kook ik mosselen
4

Hoe kook ik mosselen

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 45 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe kook ik mosselen
Van half juli tot half april zijn mosselen volop verkrijgbaar. Deze zeevruchten zijn erg lekker, mits je ze goed klaar weet te maken. Mosselen koken is namelijk een precies karweitje, waar je echt even de tijd voor moet nemen. Maar het resultaat is er dan ook naar; een flinke bak mosselen met lekkere frieten is niet te versmaden!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Mosselpan (of een andere grote pan van 5-6 liter groot)
 • 2 kg verse mosselen
 • 6 takjes selderij
 • 2 blaadjes laurier
 • 2 takjes tijm
 • 1 ui
 • Een halve winterwortel
 • Schuimspaan
 • Mes

Stappen

 1. Maak de mosselen schoon

  Spoel de mosselen goed af onder de koude kraan en wacht net zo lang tot er echt geen zand meer vanaf komt. Doe dit ook met ogenschijnlijk schone mosselen; vaak zit er toch nog wel wat zand in. Laat de mosselen daarna in de wasbak zitten en vul deze met koud water. Zorg ervoor dat de mosselen goed onder water staan.

  Maak alle mosselen nu één voor één onder de kraan schoon. Dit gaat extra makkelijk, omdat ze door het koude water sluiten. Verwijder sliertjes en sorteer de mosselen.

  Mosselen die dicht zijn en een normaal gewicht hebben, zijn goed. Andere mosselen, bijvoorbeeld open mosselen, kapotte mosselen of hele zware mosselen, kunnen weg. Je kunt voor de zekerheid nog even op een open mossel tikken. Mocht de mossel dan toch sluiten, dan kun je deze alsnog eten.

 2. Maak een groentebouillon

  Spoel de wortel, de selderij en de tijm goed af. Vul de mosselpan met een halve centimeter water. Snijd de ui en wortel in stukjes en doe deze, mét de (ongesneden) selderij in de pan.

  Breng het water zachtjes aan de kook. Zodra het water kookt, doe je het deksel op de pan en zet je het vuur laag. Laat dit zo vijf minuten staan.

 3. Voeg de mosselen toe

  Voeg na die vijf minuten de mosselen toe aan de pan. Let op: de pan mag maximaal voor een derde vol zitten. Tijdens het verwarmen gaan de mosselen namelijk weer open en dan nemen ze meer ruimte in. Als de mosselen geen ruimte hebben om open te springen, dan worden ze niet goed gaar.

 4. Kook de mosselen

  Doe het deksel op de pan en zet het vuur zo hoog mogelijk. Wacht ongeveer vier minuten, tot de bouillon en mosselen koken. Zodra het deksel begint te klepperen kookt de inhoud. Houd het deksel op de pan en pak de ban van het vuur. Schud deze even goed om en zet de pan daarna weer op het vuur. Wacht tien tellen en open daarna de pan. Kijk of alle mossels open zijn gegaan. Schud de pan een beetje om ook de onderste laag te bekijken. Als de mossels nog niet allemaal open zijn, moeten ze nog heel even koken. Zijn ze wel open, dan zijn ze klaar om te eten!

 5. Serveer de mosselen

  Haal de mosselen uit de pan met de schuimspaan en serveer ze in diepe borden. Er blijft namelijk altijd wel wat kookvocht achter in de schelpen en in een diep bord is meer ruimte om dat op te vangen. Mosselen smaken heerlijk met Vlaamse frieten of een beetje stokbrood. De mosselen kunnen met de hand gegeten worden. Wel is het handig om servetjes bij de hand te houden.

Do's

 • Maak de mosselen altijd vooraf schoon, ook als je ze als 'panklaar' gekocht hebt
 • Let altijd goed op de houdbaarheidsdatum, mosselen die niet goed meer zijn kunnen je ontzettend beroerd maken

Don'ts

 • Ben je overgevoelig voor mossel-eiwitten? Eet dan geen mosselen, maar kies liever iets anders

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!