Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wetenschap & techniek » Auto en motor » Rijbewijs » Hoe haal ik het theorie-examen voor mijn rijbewijs

Hoe haal ik het theorie-examen voor mijn rijbewijs

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 7 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe haal ik het theorie-examen voor mijn rijbewijs
Als je 18 bent (geweest), is het felbegeerde roze papiertje binnen handbereik. Je hoeft alleen nog maar autorijlessen te volgen en te laten zien dat je een betrouwbare verkeersdeelnemer kunt zijn. En natuurlijk je theorie-examen halen. Dat laatste kan lastig zijn, maar is met de juiste voorbereiding ook een eitje.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Theorieboek
 • Oefenexamens
 • Optioneel:
 • Instructeur
 • Hulp
 • Extra vragenboeken

Stappen

 1. Kies het juiste moment

  Een theorie-certificaat is maar één jaar geldig. Kies daarom in overleg met je instructeur het beste moment om het examen af te leggen. Het is zonde als je het certificaat laat verlopen en het examen nog een keer moet maken, omdat je praktijkervaring nog niet voldoende was.

  De examendata zijn al tot een aantal maanden vooraf te reserveren. Dit regelt je rijschool in de meeste gevallen voor je.

  Het is eventueel mogelijk om het theorie-examen individueel of in een andere taal te maken. Als dit voor jou handiger is, overleg dan even met je rijschool. Hiervoor moeten aparte maatregelen worden getroffen.

 2. Verzamel de nodige informatie

  Voor het (goed) leren voor je theorie-examen heb je een aantal dingen nodig:

  • Theorieboeken
  • Oefenexamens
  • Extra vragenboeken

  In de theorieboeken staat de theorie, zoals getoetst wordt door het CBR. De oefenexamens en extra vragenboeken helpen je om te wennen aan de vraagstelling. Bovendien bestaat de kans dat vragen uit de oefenexamens of vragenboeken terug komen op je examen. Dankzij jouw voorbereiding, weet je het antwoord dan al!

 3. Maak een planning

  Het is verstandig om een leerplanning te maken, zodat je zeker weet dat je voldoende tijd hebt om je voor te bereiden. Noteer in deze planning in ieder geval wanneer het examen is en wanneer je kunt beginnen met de voorbereiding. Neem ook voldoende ruimte op voor het maken van oefenexamens.

  Probeer minimaal een week uit te trekken voor het leren van de theorie. Als de tijd het toelaat, is een periode van één of twee maanden echter nog beter: dan geef je de kennis de tijd om zich goed vast te zetten in je hersenen.

 4. Volg je plan

  Als je leerplanning eenmaal is opgesteld, rest er nog maar één ding: het nauwgezet volgen van je planning. Als je per dag gepland hebt, probeer dan je portie leerwerk vast 's morgens te doen. Dan weet je zeker dat het niet doorgeschoven wordt naar een volgende dag. Als je beter 's avonds leert en er zeker van bent dat je je aan je planning kunt houden, is 's avonds leren natuurlijk ook geen probleem.

  Heb je meer tijd ingecalculeerd dan je eigenlijk nodig hebt? Vul die tijd dan met extra oefenen en herhaling, eventueel met de hulp van iemand anders.

 5. Leg op tijd het examen af

  Als de examendatum eindelijk is aangebroken, zorg dan dat je op tijd bij de examenruimte bent. Neem in ieder geval een geldig legitimatiebewijs mee, anders mag je niet eens aan het examen beginnen.

 6. Wacht op de uitslag

  Bijna direct na het maken van je theorie-examen hoor je de uitslag. Ben je geslaagd? Gefeliciteerd! Ben je gezakt? Lees de uitslag dan heel goed door. Hierin staat namelijk precies welke onderdelen je goed beheerst en voor welke onderdelen nog wat oefening nodig is. Deze informatie kun je gebruiken bij de voorbereiding voor een volgend examen.

Do's

 • Neem de tijd voor het leren; het is belangrijk dat je de theorie niet alleen kent tijdens je examen, maar ook in de praktijk kunt brengen als je daadwerkelijk in de auto zit
 • Reserveer tijdig een plekje

Don'ts

 • Haal je theorie-certificaat niet té vroeg, want het is maar beperkt geldig
 • Koop geen oude theorieboeken. Die zijn vaak erg goedkoop verkrijgbaar, maar niet up to date. Als je geld wilt besparen, vraag dan na bij het CBR of je rijschool welke boeken geschikt zijn en kijk of je die tweedehands kunt regelen

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!