Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wetenschap & techniek » Auto en motor » Rijbewijs » Hoe haal ik goedkoop mijn rijbewijs

Hoe haal ik goedkoop mijn rijbewijs

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 14 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Een rijbewijs kost - alles bij elkaar - al snel een paar duizend euro. Veel geld voor iemand van 18. Als je niet zo gefortuneerd bent of gewoon liever niet meer geld uitgeeft dan nodig, probeer dan je rijbewijs zo goedkoop mogelijk te halen. Dat kan prima, als je maar wat tijd steekt in een goede voorbereiding. Die tijd betaalt zichzelf terug, want je bespaart zo honderden euro's!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Internet
 • Chauffeurs die je willen helpen

Stappen

 1. Stel je budget vast

  Het is makkelijker om de beste deals te vinden als je een budget weet vast te stellen. Houd in het budget rekening met:

  • Theorie-examen
  • Lesmateriaal
  • Je huidige kennis/ervaring
  • Mogelijkheden om kennis/ervaring op te doen vóór je begint met rijlessen
  • Kosten van de rijlessen
  • Kosten van het rijbewijs


  Gemiddeld zul je, afhankelijk van je huidige kennis en ervaring, rekening moeten houden met ongeveer €2.000. Willen je ouders meebetalen? Neem dat dan ook op in je budget.

 2. Begin tijdig met oefenen

  Elke rijles kost ongeveer €40,-. Dat tikt best aan, dus als je al een beetje kunt rijden, kun je veel geld besparen. Je mag al vanaf je 17e oefenen met een bijrijder. Hoewel het dan natuurlijk wel zaak is om goed op te letten, kun je die tijd in ieder geval gebruiken om de beheersing van de auto goed onder de knie te krijgen. Als je bijvoorbeeld al goed kunt schakelen, kan dat je zo twee tot vier rijlessen schelen.

  Kun je voor je begint met je rijlessen eigenlijk al prima rijden? Dan zul je waarschijnlijk geen 40 lessen nodig hebben voor het rijbewijs, maar slechts 20.

 3. Leer goed voor je theorie-examen

  Het halen van je theorie kun je zo duur maken als je zelf wilt. Je kunt theorielessen nemen en talloze boeken kopen, maar je kunt ook kijken of je een recente versie van het theorieboek via Marktplaats of misschien zelfs via de bibliotheek of vrienden kunt krijgen. Na je examen gebruik je het toch meestal niet echt meer. Ook kun je via internet gratis talloze proefexamens downloaden of afleggen. Op die manier kun je je tot in de puntjes voorbereiden op het examen, zodat je dat maar één keer hoeft te doen.

 4. Kies een goede rijschool

  Veel jongeren zijn geneigd voor de allergoedkoopste rijschool te kiezen. Dit is niet altijd de beste keuze. Het is beter om te zoeken naar een goede rijschool. Blijf uiteraard wel letten op de prijs/kwaliteit verhouding. Elke euro per uur is er één!

  Je kunt de beste rijschool voor jou vinden door te letten op:

  • duur van de lessen: vaak is een uur voldoende, twee uur is eigenlijk te lang. Dan sla je de informatie niet goed meer op, terwijl je wel voor twee uren betaalt.
  • slagingspercentage: als een rijschool een hoog slagingspercentage heeft, is de kans op kwaliteit groter. Het slagingspercentage is online te checken.
  • ervaringen van anderen: cijfers zeggen niet alles. Informeer in je vriendenkring of omgeving of anderen ook ervaring hebben met de scholen die jij op het oog hebt.
  • kosten: waar betaal je precies voor? En mag je lessen die je afzegt op een ander moment inhalen? Levert de rijschool goedkopere pakketten?
  • instructeur: vaak is het handig als je steeds met dezelfde instructeur te maken hebt. Voor grotere rijscholen is dit echter niet vanzelfsprekend.


  Tot slot: kijk ook gewoon waar je een goed gevoel bij hebt. Bel ze eens op, neem een proefles of ga kennis maken.

 5. Haal het maximale uit je lessen

  Als je zo min mogelijk lessen wilt volgen, moet je uit elk uurtje het maximale halen. Zorg ervoor dat je voor iedere les nog eens goed je theorie bestudeert, zodat dit je steeds meer eigen wordt. Verschijn daarnaast op tijd en goed uitgerust.

  Als je met een kater achter het stuur zit, is de les eigenlijk voor niets geweest. Heb je vragen? Stel die dan aan het begin van de les. De kans is groot dat er dan nog wel even tijd te vinden is om je vragen in de praktijk te beantwoorden.

 6. Maak geen tussentijdse toets

  Je kunt je rijexamen ook een keer oefenen, door middel van de tussentijdse toets. Als je geld wilt besparen, kun je die beter niet volgen. De tussentijdse toets is namelijk vergelijkbaar met het echte examen, met als groot verschil dat je geen kans op slagen hebt. Je kunt dan beter iets meer betalen voor een daadwerkelijk rijexamen. Als je dan goed presteert, is het roze papiertje binnen!

 7. Doe pas examen als je er klaar voor bent

  Naast de rijlessen is het afleggen van een examen de grootste kostenpost. Doe dit alleen als je er echt klaar voor bent. Soms komen rijscholen examens in en plannen ze je zomaar in, omdat ze anders hun geld kwijt zijn. Ga hier niet in mee; dat is enkel een kwestie van risico verschuiven en voor je het weet ben je €200 lichter!

Do's

 • Vraag vrienden naar wat zij betalen en noteer dat
 • Houd een overzicht bij met je bevindingen, dat is voor jezelf overzichtelijk en kan later misschien iemand anders nog wel helpen
 • Kun je al goed rijden? Overweeg dan een spoedcursus. Let wel op de prijzen; die zijn niet altijd goedkoper
 • Studenten kunnen vaak goedkoper lessen, met name in studentensteden kun je volop aantrekkelijke aanbiedingen vinden

Don'ts

 • Kies niet klakkeloos de goedkoopste rijschool. Het gaat om het plaatje onder de streep

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!