Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Hoe voorkom ik 'craving' bij een verslaving

Hoe voorkom ik 'craving' bij een verslaving

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 20 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Als je last hebt van een verslaving aan middelen (en of dat nou roken is, alcohol, coke of GHB) dan herken je vast dat het soms hartstikke lastig is om NIET te gebruiken. Het gevoel van "trek in" (dat ook wel "craving" genoemd wordt) kan soms heel erg sterk gevoel zijn en trekken in de richting van de verslaving op een manier die niet-verslaafde mensen niet kunnen begrijpen. Om dit gevoel op te vangen en vooral ook om te kijken wat er eigenlijk onder dat gevoel zit en dan te kijken in welke richting je eigenlijk wilt beslissen, zijn er een paar stappen te zetten.

Hoedoe door: Hans West

Bekijk het profiel van Hans West
Aantal Hoedoes: 1


Benodigdheden

 • Eigenlijk niets... (misschien alleen enige oefening als je het ook wilt kunnen op de écht lastige momenten)

Stappen

 1. Blijf in het hier-en-nu (kijk om je heen)

  Het begint met even rechtop zitten en om je heen kijken. Niet de vernauwde blik van de trek maar breed om je heen. "Wat gebeurt er hier-en-nu, wat is er nu echt aan de hand dat ik (ineens?) trek krijg?" en natuurlijk de vraag "Kan ik maar beter vertrekken of ben ik hier veilig?"

 2. Bekijk de onderliggende behoefte

  Vervolgens is het handig om te kijken welk gevoel er mogelijk onder dat gevoel van craving zit. Zet als het ware de trek naar het middel even naast je en vraag je af of het echt alleen maar zin in gebruik is doordat je verslaafd bent, of zit er een behoefte, of een gevoel ONDER dat "trek" gevoel? Wat zou je (los van het gebruik) willen kunnen? Wat zou je willen meemaken?

 3. Denk na over de consequenties

  Dan is het tijd om even goed over de consequenties na te denken van de keuze niet-of-wèl gebruiken. Ik raad inderdaad aan om in die volgorde te denken waarbij je begint bij de nadelen en dàn pas de voordelen. Want als je dat andersom doet en je gaat eens goed over de de voordelen van gebruik zitten nadenken, dan kom je met een beetje pech niet eens aan de nadelen toe. Denk na over de gevolgen op verschillende gebieden en trek een conclusie die geldt voor vandaag: ik gebruik vandaag niet (meer) òf ik gebruik vandaag wel. De gevolgen van mijn keuzen zijn mijn verantwoording!

 4. DOEN!

  Daarna is het tijd om te DOEN wat je beslist had. Ofwel je gaat gebruiken (bepaal dan ook hoeveel en wat je ermee wilt bereiken en ga er dan ook van genieten als je die keuze maakt, anders heb je alleen de nadelen en niet de voordelen). OFWEL doe het niet... en als je beslist niet te gebruiken, doe dan twee van de drie volgende stappen.

  .
 5. Neem afscheid van je plannetje

  Neem even bewust afscheid van het gebruik vandaag (als je een verslaving hebt is "niets doen" niet iets dat ontstaat door niets te doen) Misschien is het verstandig het hardop te zeggen tegen jezelf: "dit ga ik dus NIET doen!" het lijkt onzinnig om tegen jezelf te praten maar het blijkt toch dat onze beslissingen meer impact krijgen als we ze onszelf ook horen zeggen.

 6. Die iets alternatiefs met je behoefte

  Doe iets ANDERS met het gevoel dat onder de trek zit. Ga het niet zitten uithouden zodat je niet alleen trek hebt in je middel maar doe iets met dat gevoel. Spreek het uit, schrijf het op en verstuur het, vraag iemand mee te denken. Ook als het spannend is... doe iets WEL met de onderliggende behoefte.

 7. Accepteer je gevoel

  Accepteer het gevoel dat dus blijkbaar bij je hoort. Dat doe je door bewust te ademen en je niet te verzetten tegen het gevoel maar door te proberen om het ook in je lijf te voelen. Dat vereist soms even oefening, maar als je met je aandacht bij dat lichamelijke gevoel blijft zonder er achteraan te lopen (het is jouw brein dat dit doet, verzet je niet tegen je eigen brein) als je jezelf niet verzet tegen dat gevoel maar dat je aan de andere kant ook niets gaat doen in de richting van gebruik (om dat gevoel weg te krijgen), dan merk je soms dat het gevoel lijkt te "verdampen". In dit kader van accepteren: je kan je jezelf best even afleiden hoor, als je dat even nodig hebt. Als je maar niet afleiding in de plaats zet van deze stap.

Do's

 • Wat je vaak oefent daar word je beter in, en waarschijnlijk heb je het gebruiken van jouw middel al wel en beetje 'geoefend' dus ik raad je sterk aan om dit een periode dagelijks (max 15-20 minuten) te oefenen (beginnend bij stap 2 als je géén trek hebt).

Don'ts

 • Gelijk effect verwachten of effect verwachten door je deze stappen alleen maar te bedenken zonder ze te DOEN
 • Verwachten dat de trek vermindert terwijl je de kat op het spek bindt (soms kan je -als je dit nog niet zo onder de knie hebt- maar beter even vertrekken uit de situatie die je trek gaf)

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!