Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Insectenbeten
Insectenbeten

4 Hoe verwijder ik een teek
Hoe verwijder ik een teek

Door: Noortje van Dorp

Vaak merk je het niet eens als je bent gebeten door een teek. De spinachtige insecten kruipen het liefst op donkere, vochtige plekken je huid in om zich daar vol te zuigen met bloed. Vergeet je een teek te verwijderen, of doe je het op een verkeerde manier, dan kan je daar heel erg ziek van worden.


Home » Lichaam & geest » Insectenbeten

4 Hoe behandel ik een wespenbeet
Hoe behandel ik een wespenbeet

Door: Noortje van Dorp

Wespen lijken op het eerste gezicht alleen maar heel vervelende beestjes die je het leven zuur maken als je net een hap van die heerlijke watermeloen wilt nemen. Toch hebben de geel/zwartgestreepte wezens ook nog een ander doel op deze wereld: het eten van schadelijke insecten. Een wesp steekt alleen als hij in het nauw gedreven wordt. Helaas heb je dat niet altijd in de gaten en ben je dus de klos. Auw!


Home » Lichaam & geest » Insectenbeten

5 Hoe voorkom ik de ziekte van Lyme

Door: Bastienne Wentzel

De zomer is het tekenseizoen. Zo vanaf mei worden onze bossen, heide en zelfs strand en tuinen weer bevolkt met teken, insecten van een paar millimeter groot. Ze nestelen zich lekker in warme holtes zoals je oksels, liezen of achter je oren. Het beestje op zich kan weinig kwaad, hij neemt alleen wat van je bloed. Het probleem is dat een deel van de teken besmet is met een bacterie die Borrelia burgdorferi heet. Die bacterie veroorzaakt bij mensen de ziekte van Lyme, genoemd naar het plaatsje Old Lyme in de Verenigde Staten waar in 1975 een epidemie optrad. Je kunt er ernstig ziek van worden, onder andere doordat je zenuwstelsel wordt aangetast, je kunt last krijgen van je gewrichten en sommige mensen krijgen huidproblemen. In dit ernstige stadium is de ziekte ongeneeslijk. Dat willen we natuurlijk voorkomen.


Home » Lichaam & geest » Insectenbeten

4 Hoe ga ik muggenbultenjeuk tegen
Hoe ga ik muggenbultenjeuk tegen

Door: Noortje van Dorp

Je merkt het vaak pas wanneer het te laat is; de mug heeft je dan al goed te pakken gehad. Wat rest is een kleine, maar vervelend jeukende muggenbult. Klein ‘gelukje’ is dat niet alle muggen steken; alleen de vrouwelijke muggen boren hun snuiten in onze huid om zich vervolgens te goed te doen aan het bloed. Voor de mug is deze kamikaze act (de kans om doodgeslagen te worden is vrij groot) een pure overlevingsstrategie; voor de aanmaak van eitjes heeft ze een eiwit nodig dat ze zelf niet heeft...en wij wel.


Home » Lichaam & geest » Insectenbeten

Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!