Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Insectenbeten » Hoe ga ik muggenbultenjeuk tegen
4

Hoe ga ik muggenbultenjeuk tegen

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 5 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe ga ik muggenbultenjeuk tegen
Je merkt het vaak pas wanneer het te laat is; de mug heeft je dan al goed te pakken gehad. Wat rest is een kleine, maar vervelend jeukende muggenbult. Klein ‘gelukje’ is dat niet alle muggen steken; alleen de vrouwelijke muggen boren hun snuiten in onze huid om zich vervolgens te goed te doen aan het bloed. Voor de mug is deze kamikaze act (de kans om doodgeslagen te worden is vrij groot) een pure overlevingsstrategie; voor de aanmaak van eitjes heeft ze een eiwit nodig dat ze zelf niet heeft...en wij wel.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Muggencrème
 • Knoflook
 • Vitamine B
 • Nagel
 • Weegbree- of klimopblad
 • Lavendel(olie)
 • Citroenkaarsen
 • Doorzichtige plastic zakken
 • Klamboe en horren
 • Anti-muggencrème

Stappen

 1. Blijf van de muggenbult af

  Het allerbeste wat je kunt doen als je gestoken bent is vooral niet aan de muggenbult zitten! Krab je aan de muggenbult, dan activeer je juist de jeuk. Kun je je krabnijgingen onderdrukken, dan ben je binnen een uurtje van de jeuk af. Geloof je het niet? De meeste muggenbulten worden pas enige tijd na ‘de daad’ opgemerkt. Bijvoorbeeld doordat je per ongeluk tegen de bult aan komt.

 2. Smeer met muggencrème

  Grote kans dat het je niet is gelukt om van de muggenbult af te blijven. No worries, er zijn genoeg middeltjes op de markt om je van die vervelende jeuk af te helpen.

  Bij de drogist zijn er verschillende (homeopathische) crèmes en gels te koop die de jeuk van een muggenbult doen verminderen. De zink en/of menthol in de smeerseltjes verkoelt de jeuk. Andere huis-tuin-en-keukenmiddeltjes met menthol, zoals tijgerbalsem of tandpasta, werken ook prima.

 3. Behandel de bult met lavendelolie

  Behandel je muggenbult met een paar druppels lavendelolie. Lavendel heeft namelijk niet alleen een rustgevende werking, maar ook een genezende! Bovendien maakt de lavendelgeur van de omgeving een no-go area voor muggen. Muggen zijn namelijk geen fan van scherpe luchtjes van de lavendelplant, of bijvoorbeeld citroengras, eucalyptus, goudsbloem en kattenkruid. Zet daarom een vrolijk plantje van één van de bovengenoemde soorten op je nachtkastje en je slaapt voortaan prinsheerlijk, zonder ’s nachts gestoord te worden door het irritante gezoem.

 4. Zet met je nagel een kruisje in de bult

  De kans is natuurlijk groot dat, als je gestoken wordt, je niet je medicijnkastje binnen handbereik hebt. Daarom een tip uit grootmoeders tijd: Zet met je nagel een kruis in de muggenbult. De ‘pijn’ neutraliseert het jeukende gevoel.

 5. Gebruik de natuur

  Moeder Natuur heeft ook enkele plantjes die je kunnen verlossen van die vervelende jeuk. Ga op zoek naar de klimop of weegbree. De weegbree (zie foto) kun je vlakbij de brandnetel vinden en herkennen aan de lange stengels en bladeren met lange nerven.
  Kneus het plantenblad en wrijf het over de bult. Als het goed is moet de jeuk binnen een kwartier verdwenen zijn.

 6. Voorkom muggenbulten

  De beste remedie tegen jeukende muggenbulten is voorkomen dat je überhaupt gestoken wordt. Scherm je ramen en deuren af met horren en slaap ’s nachts onder een klamboe. Ben je buiten, draag dan lange kleding. Onbeschermde lichaamsdelen smeer je in met een anti-muggenmelk (met DEET als je in tropische gebieden bent). ’s Avonds wil het ook helpen om citroenkaarsen te branden om de zoemende beesten op afstand te houden.

  Eet 'anti-muggen' voedsel
  Het schijnt dat muggen niet van de geur houden die je huid afscheidt als je veel knoflook eet. Dus leef je lekker uit in de keuken! Gist behoort trouwens ook niet tot hun favoriete luchtje. En door het slikken van Vitamine B houd je niet alleen de muggen op afstand, maar krijg je ook glanzend haar en sterke nagels. Dat is mooi meegenomen!

  Vul zakken met water
  Misschien is het een fabeltje, misschien werkt het echt. Het is in ieder geval een experimentje waard! Vul zakken met water en bind ze aan de bovenkant dicht. Hang deze zakken buiten op plekken waar je vaak bent, bijvoorbeeld op het terras.
  Muggen die te dicht bij komen zullen hun spiegelbeeld zien in de waterzakken, alleen dan honderd keer vergroot. Daarvan schrikken ze zo erg, dat je ze de komende tijd niet meer zult zien. Tenminste, dat zeggen ze...

Do's

 • Probeer de muggen zo veel mogelijk buitenshuis te houden. Vergeet bijvoorbeeld niet om steeds de hordeur of bijvoorbeeld je tent dicht te doen.

Don'ts

 • Krab niet aan je muggenbult, daarmee vererger je alleen maar de jeuk.

Meer uitleg

muggenbulten

door Marloes Mulder op 27-07-2011 15:01
Probeer eens Tiger Balm. Zorgt er iniedergeval dat de jeuk een stuk minder erg is!

muggenbulten

door Liesbeth Stienen op 30-08-2012 10:36
Een beetje ammoniak of azijn op een watje vermindert de jeuk. Wrijf ermee over de bult.
Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!