Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Insectenbeten » Hoe behandel ik een wespenbeet
4

Hoe behandel ik een wespenbeet

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 5 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe behandel ik een wespenbeet
Wespen lijken op het eerste gezicht alleen maar heel vervelende beestjes die je het leven zuur maken als je net een hap van die heerlijke watermeloen wilt nemen. Toch hebben de geel/zwartgestreepte wezens ook nog een ander doel op deze wereld: het eten van schadelijke insecten. Een wesp steekt alleen als hij in het nauw gedreven wordt. Helaas heb je dat niet altijd in de gaten en ben je dus de klos. Auw!

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Vacuümpompje
 • Of: huis-, tuin- en keukenmiddeltjes
 • Wespenval

Stappen

 1. Zuig het gif uit de beet

  Een wesp heeft, in tegenstelling tot een bij, geen angel met weerhaakjes. Daarom blijft alleen het gif en niet de angel achter in je huid. Ben je gestoken door een wesp, dan is je mond het eerste hulpmiddeltje. Zet je mond op de beet en zuig krachtig het gif er uit. Slik het gif niet door, maar spuug het direct uit!

 2. Gebruik een vacuümpompje

  Wil je geen gif in je mond krijgen, dan kan je ook een vacuümpompje gebruiken. Dit pompje is te koop bij de drogist, apotheek of outdoorwinkel. Met de pomp zuig je veilig en snel het gif uit je huid. Bovendien is het pompje ook te gebruiken bij andere insectenbeten.

 3. Dep azijn op de beet

  Het zuur uit azijn, maar ook bijvoorbeeld uit ammonia, onverdunde afwasmiddel, sinaasappelsap en zelfs oorsmeer neutraliseert het wespengif en zal de pijn snel doen verzachten.

 4. Verkoel de beet met menthol

  Mocht je geen enkele van de eerder genoemde producten in huis hebben, dan kan je ook mentholpoeder gebruiken om de pijn van de beet te verzachten. Geen mentholpoeder bij de hand? No worries: een beetje tandpasta doet hetzelfde werk.

 5. Gestoken in de mond of keel? Naar de dokter!

  Ben je gestoken in je mond of keel? Ga dan direct naar de dokter. De bijtwond kan namelijk gaan zwellen en zo je luchtpijp afknellen. Zuig, tot je bij de dokter bent, op ijsklontjes om de zwelling tegen te gaan.

 6. Houd de wespenbeet in de gaten

  Het is erg belangrijk om je wespenbeet goed in de gaten te houden. Je kan namelijk een allergische reactie krijgen. Als de bijtwond dezelfde dag, of de dagen erna opeens gaat zwellen, neem dan direct contact op met de huisarts.

 7. Probeer de volgende keer een wespenbeet te voorkomen

  Een wespenbeet voorkomen klinkt onmogelijk, maar er zijn toch een aantal dingen die je kunt doen om de kans dat je gebeten wordt te verkleinen. Dek bijvoorbeeld buiten alle zoetigheden (jampotjes, fruitschalen etc.) goed af. Je kunt ook in een hoek van de tuin een wespenval hangen, zodat ze niet meer bij je in de buurt komen. Zoemt er wel een wesp om je hoofd; blijf dan rustig. Een wesp steekt alleen uit zelfverdediging. Als je hem met rust laat, heeft hij ook geen reden om je te steken.

Do's

 • Een wespenbeet in je mond kan je voorkomen door niet direct uit een flesje of blikje te drinken, maar een glas of rietje te gebruiken.

Don'ts

 • Sla wespen niet weg, daarmee geef je ze een reden om je te steken.
Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!