Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Insectenbeten » Hoe verwijder ik een teek
4

Hoe verwijder ik een teek

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 5 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe verwijder ik een teek
Vaak merk je het niet eens als je bent gebeten door een teek. De spinachtige insecten kruipen het liefst op donkere, vochtige plekken je huid in om zich daar vol te zuigen met bloed. Vergeet je een teek te verwijderen, of doe je het op een verkeerde manier, dan kan je daar heel erg ziek van worden.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Tekenpen of pincet
 • Ontsmettingsmiddel, bijvoorbeeld jodium of alcohol

Stappen

 1. Controleer je lichaam op tekenbeten

  Veel mensen denken dat je een tekenbeet alleen kunt oplopen na een bezoek aan het bos. Maar niks is minder waar. De beestjes houden zich ook op op het strand of op de hei. Een tekenbeet valt niet op omdat de teek een verdovingsmiddel in je huid spuit terwijl hij zijn kop met weerhaken in je boort. Geliefde plekjes voor de teek zijn onder andere de liezen, oksel, knieholten en achter je oren. Maar om er zeker van te zijn, kun je het beste heel je lichaam controleren op zwarte bolletjes.

 2. Pulk niet met je nagels aan de teek

  Heb je een teek gevonden, ga er dan niet aan pulken. De kans is namelijk groot dat je alleen het lichaam van de teek eraf trekt en dat de kop in je huid blijft zitten. In het ergste geval kan dit de ziekte van Lyme, een ziekte met verlammingsverschijnselen, veroorzaken. De tekenziekte herken je aan rode, kringvormige vlekken.

 3. Ontsmet je huid niet voordat de teek eruit is gehaald

  Het is heel belangrijk om je huid niet te ontsmetten met olie of alcohol voordat je de teek eruit haalt. De teek zal dan namelijk zijn maaginhoud in je huid spugen. Op deze manier komt ook de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt in je bloed.

 4. Pak de teek beet met een pincet of een tekenpen

  Pak de teek met het pincet zo dicht mogelijk bij de huid bij de kop vast. Zorg ervoor dat je niet per ongeluk alleen het achterlijf tussen je pincet hebt. Dan kan de teek namelijk scheuren.

 5. Trek de teek recht omhoog los

  Er doen verschillende verhalen de ronde over de beste manier van het verwijderen van teken. Sommigen zweren erbij de teek al draaiende te verwijderen. De teek schroeft zich echter niet vast in de huid. Een draaiende beweging kan wellicht eenvoudiger zijn om de weerhaakjes los te krijgen, maar het vergroot ook de kans dat het achterlichaam afbreekt.

  Het beste is om de teek recht uit de huid te trekken, in de lengterichting van de steeksnuit van de teek.

 6. Check of de teek goed is verwijderd

  Controleer of je de teek goed hebt verwijderd. Is dit niet het geval, dan ligt het eraan wat in de huid is achtergebleven of het gevaarlijk is of niet. Een achtergebleven steeksnuit of delen daarvan kunnen zeer waarschijnlijk geen kwaad. Deze kun je met een gedesinfecteerde pincet verwijderen. Is de kop in je huid blijven zitten, dan is er een grote kans dat de speekselklieren van de teek er ook nog in zitten en heb je kans om de ziekte van Lyme te krijgen. Neem dan onmiddellijk contact op met je huisarts.

 7. Ontsmet de huid

  Is de teek volledig verwijderd, dan hoef je alleen nog het bijtwondje te ontsmetten met jodium of alcohol.

Do's

 • Controleer je lichaam zorgvuldig op tekenbeten. Hoe eerder je erbij bent, hoe kleiner de kans dat je ziek wordt.

Don'ts

 • Ga niet met je nagels pulken aan de teek. Je kan het beestje alleen goed verwijderen met een pincet of een tekenpen.
 • Een teek kun je niet wegbranden met een lucifer of sigaret. Probeer het dan ook niet, het vergroot alleen de kans op brandwonden.
Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!