Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Lichaam
Lichaam

Hoe word ik bloeddonor

Door: Noortje van Dorp

Zo’n drie miljoen Nederlanders hebben een donorregister ingevuld waarop staat dat ze na hun overlijden hun organen en weefsel geheel, dan wel gedeeltelijk ter beschikking stellen voor donatie. Maar waarom wachten totdat je overleden bent met het helpen van je medemens? Met een klein prikje en een beetje van je tijd kan je ook nu al levens redden; als bloeddonor.


Home » Lichaam & geest » Lichaam

4 Hoe zon ik veilig en gezond
Hoe zon ik veilig en gezond

Door: Noortje van Dorp

Na die sombere, donkere en vooral natte winterperiode koesteren we maar al te graag elk zonnestraaltje dat we kunnen vinden. Dik ingepakt met winterjas en muts drinken we in de lente al de eerste warme chocolademelk. En in de zomer gaan we helemaal los; elk vrij uurtje wordt in de zon en met zo min mogelijk kleren (voor een optimaal bruiningsproces) doorgebracht. De zon is niet alleen lekker, maar ook nuttig. Onze huid maakt vitamine D aan onder invloed van zonlicht; onmisbaar voor de aanmaak van sterke botten. Maar een te veel aan zonlicht kan ook schadelijke gevolgen hebben. Pijnlijke brandblaren en een snel verouderende huid zijn daar nog de milde vormen van. Volgens de KWF Kankerbestrijding wordt jaarlijks in Nederland bij ongeveer 30.000 mensen huidkanker geconstateerd. En dat aantal is nog steeds fors stijgende.


Home » Lichaam & geest » Lichaam

3 Hoe kom ik van een opgeblazen gevoel af

Door: Irene de Vette

Een opgeblazen gevoel: je buik is opgezet en je hebt last van winderigheid. Je kunt het krijgen als je teveel hebt gegeten. Dat gebeurt iedereen wel eens. Een ander verhaal is een terugkerend opgeblazen gevoel na een gewone maaltijd. Hoe kom je er van af?


Home » Lichaam & geest » Lichaam

5 Hoe bestrijd ik een kater
Hoe bestrijd ik een kater

Door: Irene de Vette

Langzaamaan word je wakker en je voelt: het is helemaal mis. Sliep je nog maar... Jammer, een bonkend hoofd, alsof een sloophamer tegen je slapen ramt, maakt verder slapen onmogelijk. Je mond is kurkdroog en je schedel voelt aan alsof hij ieder moment uit elkaar kan knallen. Het licht doet pijn aan je ogen, je maag voelt verkrampt en je benen lijken wel pap. Was ik nou toch maar na dat tweede wijntje gestopt! Maar jezelf verwijten maken is zinloos: het was gewoon erg gezellig gisteravond en het kwaad is nu toch al geschied. Dus kun je beter alles in het werk stellen om zo snel mogelijk van die vervelende kater af te komen.


Home » Lichaam & geest » Lichaam

Hoe pas ik de Alexandertechniek toe
Hoe pas ik de Alexandertechniek toe

Door: Adine Versluis

De Alexandertechniek, ontwikkeld door F. Matthias Alexander, helpt je te begrijpen welke invloed je denken heeft op je lichaam. Als je bijvoorbeeld veel te maken hebt met stress, dan zullen je schouders en rug gespannen zijn. Wanneer je langdurig onder spanning staat, vertaalt dit zich in chronische klachten. Om deze klachten te lijf te gaan kun je je aanmelden voor Alexandertherapie, maar je kunt je ook een aantal aspecten uit de Alexandertechniek eigen maken, zodat je ze in je dagelijkse leven toe kunt passen. In zijn boek ‘Alexandertechniek: oefeningen voor een gezond leven’ schrijft Joe Searby hoe je in kleine stappen aan een betere houding kunt werken.


Home » Lichaam & geest » Lichaam

Hoe stel ik mijn lichaam ter beschikking aan de wetenschap

Door: Noortje van Dorp

Veel mensen denken dat er na hun overlijden maar twee opties zijn waarvoor ze kunnen kiezen: begraven of gecremeerd worden. Toch is er ook een derde optie: je lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. Je lichaam komt na je overlijden bij een anatomisch instituut en wordt gebruikt voor medisch-wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Studenten geneeskunde leren bijvoorbeeld op deze manier over de anatomie van het lichaam en ook nieuwe operatietechnieken. Het aanbod van lichamen is in Nederland sinds een aantal jaren vele malen hoger dan nodig. Daarom is er bij enkele anatomische instituten een stop gezet op nieuwe aanmeldingen.


Home » Lichaam & geest » Lichaam

4 Hoe kom ik snel van een verkoudheid af
Hoe kom ik snel van een verkoudheid af

Door: Adine Versluis

Of het nu hartje zomer of winter is: last van een verkoudheid hebben we allemaal wel eens. Vervelend, want naast het feit dat je altijd zakdoekjes bij je moet hebben, komt een verkoudheid gewoon niet altijd goed uit. Gelukkig zijn er tal van manieren om snel van je verkoudheid af te komen.


Home » Lichaam & geest » Lichaam

Hoe kom ik van rusteloze benen af

Door: Merel van der Lande

Maar liefst 5 procent van de volwassenen in Nederland heeft last van rusteloze benen, ofwel het Restless Legs Syndrome (RLS). Wie lijdt aan RLS heeft last van kriebel, onrust en jeuk in de benen, armen of voeten. De klachten zijn vaak erger in situaties van rust, zoals ’s avonds tijdens het eten of op de bank en ’s nachts tijdens het slapen. Alleen bewegen brengt verlichting, vandaar de naam rusteloze benen. Hoewel de aandoening niet levensbedreigend is, kan het leiden tot ernstige slapeloosheid waardoor normaal functioneren onmogelijk wordt. Gelukkig is er wel iets aan te doen!


Home » Lichaam & geest » Lichaam

5 Hoe vind ik een betrouwbare natuurgeneeskundige

Door: Merel van der Lande

Zorgverlener, behandelaar of therapeut. Het zijn geen van allen beschermde titels en dus mag iedereen het bordje ‘therapeut’ op z’n deur spijkeren. Ook als diegene daarvoor geen opleiding heeft afgerond. Het gevolg: duizenden hits als je ‘natuurgeneeskundige’ googlet. Hoe vind je in dit oerwoud aan homeopaten, fytotherapeuten, acupuncturisten en kinesiologen een betrouwbare natuurgeneeskundige? Aan de overheid heb je in dit geval weinig, want de Inspectiedienst voor de gezondheidszorg houdt zich alleen bezig met de reguliere zorgverleners. En een keurmerk voor betrouwbare natuurgeneeskundigen is er ook nog niet. Maar gelukkig kun je met een aantal richtlijnen en je gezonde verstand ook zelf een goede keuze maken.


Home » Lichaam & geest » Lichaam

Hoe vind ik een kuuroord
Hoe vind ik een kuuroord

Door: Merel van der Lande

De Romeinen wisten het al: een gezonde geest in een gezond lichaam. Maar ook in onze huidige, drukke samenleving is niets lekkerder dan je lichaam zo nu en dan te verwennen met massages, pakkingen, (kruiden)baden en rondjes sauna. De geestelijke ontspanning volgt vanzelf. Om aan onze massale ontspanningsbehoefte te voldoen schieten de kuuroorden en wellnesscentra als paddenstoelen uit de grond. De een claimt nog beter te zijn voor je gezondheid dan de ander. Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet, volgt hier een stappenplan voor het vinden van een kuuroord/ wellnesscentrum.


Home » Lichaam & geest » Lichaam

Hoe stel ik een EHBO-koffer samen

Door: Adine Versluis

Een EHBO-koffer mag in geen enkel huishouden ontbreken. Je kunt een kant en klaar exemplaar kopen, maar je kunt er ook zelf een samenstellen. Dan kun je die direct aanpassen op wat je zelf het meest gebruikt.


Home » Lichaam & geest » Lichaam

Hoe volg ik een detox kuur
Hoe volg ik een detox kuur

Door: Adine Versluis

Detoxen, ofwel: ontgiften. Het is al jaren een trend bij sterren, die zich bijvoorbeeld een week opsluiten in een exotisch resort en er als herboren uitkomen. Voor gewone mensen is zo'n verblijf onbetaalbaar en gelukkig ook helemaal niet nodig. Je kunt namelijk ook gewoon thuis een detox kuur volgen. Bijkomend voordeel; je hoeft de kuur niet een week te volgen, maar kunt 'm gebruiken om je hele eet- en drinkpatroon een stuk gezonder te maken.


Home » Lichaam & geest » Lichaam

4 Hoe kom ik van mijn migraine af

Door: Danielle van Schaik

Drilboor, sloophamer, strakke band of gewoon een zeurend gevoel: iedereen heeft weleens last van hoofdpijn. Maar wanneer is er nu eigenlijk sprake van echte migraine? En belangrijker nog: hoe kom je er vanaf?


Home » Lichaam & geest » Lichaam

Hoe ga ik een schrale huid tegen?

Door: Arend de Vries

Komen de wintermaanden er weer aan? Dan is het belangrijk dat u uw huid net dat beetje extra aandacht geeft om een schrale huid te voorkomen. Hoe doet u dat? Lees snel verder!


Home » Lichaam & geest » Lichaam

Hoedoeners in de spotlight
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!