
Hoe bestrijd ik een kater
Document acties
- Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Benodigdheden
- Veel water
- Nachtrust
- Gezond eten
- Frisse lucht
Stappen
-
Ga preventief te werk
Van alle lichamelijke misère komt de kater veel voor. Verwonderlijk dus eigenlijk dat er nog steeds geen probaat middel tegen is. Natuurlijk kun je de ‘kwaal’ vermijden door niet te drinken, maar veel mensen doen dat niet om verschillende redenen: de smaak van alcoholische dranken, maar vooral het effect ervan, is lekker. De wereld ziet er mooier uit en je voelt je vrolijker, losser en meer ontspannen.
Er zijn wel anti-katermiddeltjes op de markt, maar van geen enkele daarvan is de werking wetenschappelijk bewezen. Wat nog het beste werkt is water drinken. Alcohol spoort de nieren aan extra vocht af te scheiden. Het lichaam droogt uit en je hersenen krijgen een vochttekort. Hierdoor botsen ze als het ware tegen de schedel en vandaar die hoofdpijn. Verder zorgen de afbraakprocessen in je lichaam voor een ellendig gevoel. De alcohol wordt door enzymen in de lever eerst omgezet in aceetaldehyde die daarna wordt omgezet in azijnzuur. Deze acetaldehyde is zo mogelijk nog giftiger dan de alcohol zelf. En of dat nog niet genoeg is kunnen chemische toevoegingen in de drankjes, maar ook de mix van verschillende drankjes door elkaar de hoofdpijn verergeren.
Om de kater de volgende dag tot een minimum te beperken kun je het beste na ieder glas alcohol een glas water of fris drinken en vlak voor het slapengaan nog een groot glas water drinken. Een sportdrankje kan ook: daar zitten behalve vocht ook suiker en ionen in. Deze voorraden worden door overmatig alcoholgebruik aangetast. Je bloedsuikerspiegel blijft beter op peil, waardoor je minder slap en licht in je hoofd wordt. Met sportdrank houdt het lichaam het vocht ook beter vast.
Eet genoeg voor en tijdens het drinken, liefst eiwitrijk en vet voedsel. Hierdoor wordt de opname van alcohol vertraagd. Met eten verminder je ook de kans op overgeven, omdat anders de alcohol het slijmvlies van de maag teveel prikkelt. De maag kan dan samentrekken en de alcohol via de snelste weg weer lozen.
-
Pas 'eerste hulp' toe: rust
Een kater is op z’n hoogtepunt als het afbraakproces in volle werking is: je hebt een opeenhoping van afvalstoffen in je lijf. Die moeten eruit en dat heeft tijd nodig. Probeer zo lang mogelijk in bed te blijven liggen, want rust is goed voor je pijnlijke hoofd en lijf. Blijf water drinken. Veel!
-
Eet goed
Er zijn boeken volgeschreven over wat je het beste kunt eten en drinken na een avondje doorzakken. Veel mensen zweren bij rauwe eieren, zoals de prairie oester: een drankje van rauwe eidooier, Worcestershire saus en azijn. Het aminozuur cysteïne in eieren zou het effect van teveel afbraakproducten van alcohol verkleinen.
Ook al is eten het laatste waar je aan kunt denken: een (niet te zwaar) ontbijt is juist goed. De verbranding komt op gang en daardoor gaat de afbraak van alcohol sneller. Eet veel fruit en drink sap, want vitamine C spoort de lever aan. Ook vitamine B6 en B12 schijnen het herstelproces te versnellen, want ook daarvan heb je door de alcohol nu te weinig. Vermijd koffie; zo onttrek je nog meer vocht aan je lichaam.
Probeer een bananensmoothie met honing. De banaan kalmeert de maag en de honing krikt je bloedsuikerspiegel op. Ook de melk kalmeert en hydrateert. Bananen bevatten daarnaast magnesium en kalium, stoffen die je kwijtraakt door stevig drinken.
Stevige soep is iets wat over de hele wereld wordt gegeten bij een kater. Het vocht in combinatie met het zout vult de tekorten weer aan. Vet- of eiwitrijk eten en pittig eten zijn aanraders vanwege een opmerkelijke reden: afleiding. Je lichaam concentreert zich tijdelijk op de verbranding, waardoor je de effecten van alcohol minder voelt en in het geval van spicy eten werkt dat tijdelijk verdovend.
Een kater met meer alcohol bestrijden lijkt makkelijk, maar is geen aanrader. Het verlicht de kater voor een tijdje, maar stelt hem feitelijk uit. Het afbraakproces van aceetaldehyde zal in volle hevigheid terugkeren.
-
Beweeg in de frisse lucht
Al wil je er waarschijnlijk niets van weten, een beetje beweging buiten is goed voor je. Ga niet fanatiek sporten, want je bent al uitgedroogd en actief bewegen maakt dat alleen maar erger. Dat je alcohol ‘eruit zou zweten’ is niet waar. Even een frisse neus halen werkt wel. Wandelen of fietsen stimuleert de bloedsomloop en daarmee de zuurstoftoevoer naar de hersenen. Je spijsvertering krijgt een boost, waardoor gifstoffen sneller worden afgebroken. Daarnaast maak je ook de nodige endorfinen aan en dat verbetert je humeur.
-
Bestrijd je hoofdpijn
Een aspirientje kan de ergste hoofdpijn wegnemen, maar wees spaarzaam in het gebruik. Wees voorzichtig met pijnstillers, vooral met paracetamol. Dit middel kan het schadelijke effect van alcohol op je lever verergeren. Probeer liever andere middelen tegen de hoofdpijn. Een ijsmasker bijvoorbeeld. Je hoofdhuid en slapen lichtjes masseren helpt ook. Je kunt ook baat hebben bij een warm bad of een hete douche (liefst met een felle straal in de nek die de hoofdpijn kan verlichten).
Do's
- Drink water voor, tijdens en na het drinken
- Eet fruit en drink vruchtensap: Vitamine C versnelt het herstelproces
- Eet een goede maaltijd voor je gaat drinken en pak de volgende dag een goed ontbijt.
Don'ts
- Vermijd koffie, hiervan droogt je lijf nog meer uit
- Gebruik geen paracetamol: in combinatie met alcohol is dit schadelijk voor je lever