Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Lichaam » Hoe kom ik snel van een verkoudheid af
4

Hoe kom ik snel van een verkoudheid af

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 3 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kom ik snel van een verkoudheid af
Of het nu hartje zomer of winter is: last van een verkoudheid hebben we allemaal wel eens. Vervelend, want naast het feit dat je altijd zakdoekjes bij je moet hebben, komt een verkoudheid gewoon niet altijd goed uit. Gelukkig zijn er tal van manieren om snel van je verkoudheid af te komen.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Veel water en/of kruidenthee
 • Voldoende vitaminen
 • Mentholzalf
 • Kruiden (kamille, eucalyptus, tijm)

Stappen

 1. Drink extra veel water

  Als je verkouden bent dan kun je het beste beginnen met lekker veel water te drinken. Op die manier hydrateer je je lichaam namelijk, waardoor overtollig slijm snel en gemakkelijk kan worden afgevoerd. Ook helpt water om de afvalstoffen in je lijf zo snel mogelijk af te voeren. Als je geen waterdrinker bent, dan kun je ook gaan voor kruidenthee of vruchtensap.

  Drink liever geen alcohol, thee of koffie: deze dranken onttrekken namelijk vocht uit je lichaam en hebben dus precies de tegenovergestelde werking.

 2. Eet gezond

  Als je verkouden bent geworden, dan komt dit waarschijnlijk omdat je weerstand net even wat minder was dan nodig. Om je weerstand weer op peil te krijgen en te houden is een gezond eetpatroon belangrijk. Schep dus de komende dagen extra veel groenten op je bord.

  Weinig eetlust vanwege je verkoudheid? Beperk jezelf dan toch wat lichtere - maar complete - maaltijden. Denk bijvoorbeeld aan kip, rijst, soep of salades.

 3. Neem je rust

  Alleen als je fit bent om je snel van je verkoudheid af. Neem dus je rust, slaap voldoende en probeer eventuele dagelijks ook nog even een powernap in je schema te passen. Als je moeite hebt met voldoende slapen, dan kan het verstandig zijn om even een tijdje geen TV meer te kijken en zo min mogelijk ('s avonds, voor je naar bed gaat) te computeren. Lees liever een boekje of ga aan het werk in de tuin!

 4. Lekker stomen!

  Natuurlijk helpt veel drinken je al om al dat vervelende slijm af te voeren, maar als je liever nog wat sneller resultaat hebt, dan kun je jezelf even trakteren op een stoombadje. Kook wat water, doe dit in een hittebestendige pan of kom en gooi er wat pepermunt, kamille of een flinke klodder mentholzalf bij. Hoofd erboven, handdoekje over je hoofd en de bak heen en stomen maar!

  Een stoombadje kan zeker in het begin even heel heftig zijn; even doorzetten dus!

 5. Rook en drink niet

  Voor de één heel gemakkelijk, voor de ander erg lastig: probeer de sigaretten en de alcohol te laten staan. Sigaretten zijn sowieso slecht voor je luchtwegen en zorgen ervoor dat de symptomen van je verkoudheid verergeren. Alcohol maakt je onnodig moe en zorgt ervoor dat je minder goed slaapt, waardoor je lichaam niet de rust krijgt die het nodig heeft.

 6. Ga naar de dokter

  Houdt je verkoudheid echt heel lang aan en kom je er op geen enkele manier vanaf? Ga dan eens langs de dokter. Misschien is er iets anders aan de hand of kan hij/zij je iets voorschrijven dat er alsnog voor zorgt dat je van je verkoudheid af komt!

Do's

 • Eet en drink even extra gezond
 • Ga op tijd naar bed
 • Ga naar de dokter als je verkoudheid aanhoudt

Don'ts

 • Drink even geen alcohol
 • Probeer minder of niet te roken en blijf als je niet rookt uit de buurt van rokers

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!