Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Hoe voorkom ik wintertenen

Hoe voorkom ik wintertenen

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Ken je dat gevoel? Jeukende, branderige, rood/paarse, opgezette tenen of handen? Hier wat tips om deze ellende van wintertenen of -handen te voorkomen!

Hoedoe door: Nienke

Bekijk het profiel van Nienke
Aantal Hoedoes: 1


Benodigdheden

 • Goed schoeisel en handschoenen
 • Massage olie
 • Sloffen

Stappen

 1. Kies voor goede bescherming

  Een slechte bloedsomloop zorgt er vaak voor dat het bloed trager gaat stromen. Ledematen koelen hierdoor af. Als het temperatuurverschil te groot wordt (dus je koude handen of voeten tegen de verwarming aandrukken) dan knappen de bloedvaatjes, omdat het bloed ineens met grote kracht begint de stuwen en nergens heen kan. Dit veroorzaakt dus die rode/paarse kleur!

  Probeer daarom altijd te voorkomen dat je last krijgt van wintertenen (of -handen), door te kiezen voor goede schoenen en warme handschoenen of wanten.

 2. Verwarm je koude ledematen

  Toch koude voeten en handen gekregen? Ga eerst rustig zitten en verwarm je handen bijvoorbeeld tussen je benen of onder je oksels. Je voeten kun je bijvoorbeeld in lekkere sloffen stoppen of in je handen nemen. Pas als de temperatuur van je voeten/handen iets is gestegen kun je voorzichtig gaan masseren, het liefst met olie of lotion. Zo stimuleer je de bloedsomloop! Doe je dit masseren te snel dan heb je kans dat de bloedvaatjes kunnen knappen of dat je de huid 'stuk' duwt en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

 3. Neem maatregelen tegen hardnekking wintertenen

  Het kan voorkomen dat je echt niet (of niet gemakkelijk) van je wintertenen afkomt. Als je dat weet, neem dan maatregelen. Koop van die ontzettend onmodieuze UGG's of Emu's. Of andere - gelijksoortige - schoenen. Het gaat erom dat deze laarzen van binnen schapenwol hebben dat ervoor zorgt dat de temperatuur constant blijft. Je draagt deze laarzen zonder sokken! Het is en blijft een uitgave maar je hebt er zeker profijt van! Loop niet met deze laarzen in de sneeuw/nattigheid. Hier zijn ze niet voor gemaakt! Bij ernstige vormen van wintertenen/handen kun je bovendien ook naar de huisarts gaan, deze geeft dan injecties.

Do's

 • Blijf bewegen, beweging is belangrijk!
 • Masseer vooral rustig
 • Voorkomen is altijd beter dan genezen, denk daaraan!
 • Draag altijd handschoenen

Don'ts

 • Ga vooral niet stil staan of stil zitten in de kou
 • Ga niet ruw om met je koude ledematen
 • Draag geen krappe schoenen

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!