Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Hoe laat ik mijn zorgen los

Hoe laat ik mijn zorgen los

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 7 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe laat ik mijn zorgen los
Je zorgen los laten, klinkt dat niet als iets heerlijks dat je toch nooit zult bereiken? Misschien valt dat wel mee. Deze hoedoe geeft je 7 eenvoudige tips om je zorgen en stress los te laten. Lijkt een leven zonder stress of zorgen je niet heerlijk? Het kan!

Hoedoe door: Frank de Moei

Bekijk het profiel van Frank de Moei
Aantal Hoedoes: 4


Benodigdheden

 • Bereidheid
 • Aandacht

Stappen

 1. Bepaal hoeveel het je kost

  Zorgen maken doen we vaak onbewust zonder ons te realiseren wat het ons allemaal kost. Schrijf eens op wat je zorgen je kosten. Kost het je negatieve energie, geluk, plezier, ontspanning, vrijheid, eigenwaarde, zelfvertrouwen?

  Hoe meer je kunt bedenken, hoe gemotiveerder je bent om te stoppen met piekeren.

 2. Bepaal wat het je oplevert

  Hoe raar het ook klinkt, er zitten ook voordelen aan zorgen maken. Als er geen enkel voordeel zou zijn, zou je het echt niet meer doen.

  Wat zijn de voordelen van piekeren? Je denkt dat je daarmee het probleem oplost. Je krijgt er misschien aandacht van anderen mee. Het bewijst dat je betrokken bent bij de situatie. En je hoeft geen actie te ondernemen omdat je te druk bezig bent je zorgen te maken.

  Bepaal wat zorgen maken je oplevert. Er moet altijd een voordeel zijn.

 3. Zorg voor een positieve focus

  Met zorgen maken concentreer je je op het probleem. Met een positieve focus concentreer je je op de oplossing.

  In plaats van je zorgen te maken over je werk, kun je je bedenken hoe je ideale baan eruit zou zien. In plaats van piekeren over je relatie kun je je aandacht richten op wat je nodig hebt om gelukkig samen te zijn.

  Je kunt nu zeggen: “Maar dat lost het probleem niet op.”
  Doet zorgen maken dat wel?

  Als je je aandacht richt op wat je wilt (en niet op wat je niet wilt) zie je meer mogelijkheden en oplossingen. En in de tussentijd voel je je goed!

  Verleg je focus van je zorgen naar je wensen.

 4. Laat de controle los

  Veel zorgen komen van onze behoefte aan controle. We willen de situatie beheersen, andere mensen iets laten doen of zeker zijn van de toekomst.

  Het punt is dat je sommige dingen gewoon niet kunt controleren. We hebben weinig invloed op wat anderen mensen doen of wat de toekomst ons brengt.

  Als je meeste stress komt van mensen en situaties die je niet kunt beheersen, dan weet je zeker dat dat nooit verandert. Tenzij jij verandert. Accepteer dat je niet alles hoeft te controleren en ga ervan uit dat je wel een oplossing vindt.

  Hoe meer zelfvertrouwen, hoe minder je behoefte hebt aan controle.

 5. Bepaal waar je je nu echt zorgen over maakt

  Waar gaat het nu echt om? Je maakt je geen zorgen over je relatie, je bent misschien bang om alleen te zijn. Je maakt je geen zorgen over je baan, je bent bang dat je je hypotheek niet kunt betalen. Je maakt je geen zorgen om een gebrek aan zelfvertrouwen, je bent bang dat mensen over je heen lopen. Je maakt je geen zorgen over verandering, je bent bang voor mislukking.

  Ga eens na waar je nu echt bang voor bent. Veel mensen zijn bang om na te denken over hun angsten. Kun je zien dat je daarmee nooit iets oplost? Het is de moeite waard om – met begrip – te kijken naar je angsten.

  Waar gaat het nu echt om? Als je dat niet weet, kun je het ook niet oplossen.

 6. Zet je zorgen om in een positieve verklaring

  Dit is een hele krachtige oefening.
  Schrijf je grootste zorgen op en transformeer ze in een zin die je kracht geeft.
  In plaats van: ‘Ik maak me zorgen om het verlies van inkomsten,’ kun je schrijven: ‘Ik heb altijd voor mezelf gezorgd en vind wel een oplossing.’
  In plaats van: ‘Ik maak me zorgen over mijn relatie,’ kun je schrijven: ‘Ik blijf mezelf en vind de persoon die dat waardeert.’

  Zolang je je zorgen niet hebt vertaald in een gedachte waar je je wel goed bij voelt, zal het je stress opleveren.

  Wat voor gedachte geeft mij wel rust en vertrouwen?

 7. Relativeer je zorgen

  Natuurlijk is een aantal dingen in je leven te belangrijk om niet mee bezig te zijn. Relaties, gezondheid, werk, geluk en zelfvertrouwen zijn fundamenteel.

  Toch maken we ons vaak zorgen over niet-belangrijke zaken. ‘Zal er file zijn? Ben ik op tijd? Wat zou een ander over mij denken? Heb ik wel de juiste kleding aan? Zeg of doe ik niet iets doms?’

  De meeste zaken zijn helemaal niet zo belangrijk. Veel oude mensen die terugkijken op hun leven zeggen dat ze zich – achteraf gezien- minder zorgen hadden willen maken. Dat de meeste zorgen nooit zijn uitgekomen en alleen maar negatieve energie hebben gekost.

  Bepaal wat echt belangrijk voor je is en laat de rest gebeuren.

Do's

 • Focus op wat je wilt
 • Relativeer je zorgen
 • Concentreer je op dit moment
 • Ontspan

Don'ts

 • Focus je niet op wat je niet wilt
 • Denk niet te veel aan verleden of toekomst

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!