Hoe bewaar ik een aangebroken mango
Document acties
- Tijdshoeveelheid 1 minuut
- Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Benodigdheden
- Mango
- Fruitmes
- Vershoudfolie
Stappen
-
Kijk of je mango eetrijp is
Een mango is eetrijp als deze zacht is en geen (grote) zwarte plekken heeft.
-
Houd de mango op de juiste manier vast
Houd de mango goed vast. Als je de mango aanbreekt, houd dan de ronde kant naar onder, daar zit ook de steel.
-
Begin aan de bovenkant
Begin aan de bovenkant. Maak rondom een horizontale snede, zodat je als het ware de top van de vrucht scheidt van de rest. Je raakt waarschijnlijk de vrij grote pit, deze wordt niet doorgesneden.
-
Schil de top
Schil nu eerst de top die dus nog vastzit aan de vrucht. Als dat gebeurd is, snijd je de stukken los.
-
Pak wat huishoudfolie
Dit heet ook wel vershoudfolie. Het wordt gemaakt van zeer soepel kunststof dat zich om de pit heen plooit en het vocht goed vasthoudt.
-
Spoel de vrucht goed af
Spoel de vrucht voor het inpakken nog even goed af. Dit verwijdert eventuele resten op de schil en voorkomt uitdroging van het gedeelte zonder schil. Plaats de folie over de vrucht zodat het gedeelte zonder schil goed is afgedekt en leg de mango in de koelkast.
-
Eet de mango met beleid op
Als je elke dag een stukje mango wilt eten, doe je dat met beleid. Snij iedere dag een volgende ring af en werk zo naar beneden toe, tot de mango helemaal op is.
Do's
- Na snijden de vrucht afspoelen, voordat deze weer in de koelkast gaat
- (Minimaal) een half uur voor gebruik uit de koelkast halen, voor de beste smaak.
Don'ts
- Een aardappelmes gebruiken. Dat is vaak wel scherp maar niet lang genoeg. Je hebt een iets langer lemmet nodig
- Aluminiumfolie gebruiken, dit is niet soepel en is slechter voor het milieu
Mango snijden en bewaren
Tip van mij voor het snijden van de mango:
Bij de C1000 heb ik een mangosplitter gevonden. Lijkt verdraaid veel op zo'n appelsnijder waarmee je een appel in 8 partjes verdeelt. Alleen deze splitter heeft een uitsparing voor de pit. Na het snijden houd je 2 gave helften mango over, zonder al te veel gedoe. Op de gebruiksaanwijzing staat dat je de splitter gebruikt bij een ongeschilde mango, maar persoonlijk vind ik het fijner om de mango eerst te schillen.
Daarna kun je nog wel wat reepjes mango van de pit afsnijden, voor de zuinigen onder ons (ik dus).
Succes!