Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Hoe maak ik zelf kaassaus

Hoe maak ik zelf kaassaus

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 5 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe maak ik zelf kaassaus
Een zelfgemaakte, smakelijke, stevige kaassaus, voor over je bloemkool bij voorbeeld. Oneindig veel lekkerder dan een pakje poeder, en heel makkelijk te maken.

Hoedoe door: Francijn Brouwer

Bekijk het profiel van Francijn Brouwer
Aantal Hoedoes: 1


Benodigdheden

  • 40 gram bloem
  • 40 gram boter
  • 400 ml melk
  • 10 tot 15 plakjes belegen kaas
  • Pannetje
  • Garde
  • Peper en/of nootmuskaat

Stappen

  1. Smelt de boter

    Smelt als eerste de boter in een klein pannetje op laag vuur. Zorg ervoor dat de boter helemaal vloeibaar wordt, maar laat deze niet droog koken of bruin worden!

  2. Voeg de bloem toe

    Als de boter helemaal vloeibaar is, dan voeg je in één keer alle bloem toe. Roer de bloem en de boter door elkaar, zodat er een gladde massa ontstaat. Laat deze massa drie minuten op laag vuur garen.

  3. Voeg de melk toe

    Als je je mengsel drie minuutjes hebt laten garen, begin je met het toevoegen van de melk. Dit doe je niet in één keer, maar gelijdelijk. Voeg eerst een scheut toe, zet het vuur wat hoger en roer het mengsel totdat het bindt. Voeg dan weer wat melk toe, wacht weer tot het bindt, enzovoorts.

  4. Laat de kaas smelten

    Haal nu de pan van het vuur en laat de kaas in de saus smelten. Als alle kaas gesmolten is, dan kun je de saus verder op smaak brengen met peper en/of nootmuskaat. Eet smakelijk!

Do's

  • Varieer eens met verschillende soorten kaas
  • Voeg de melk stapsgewijs toe en niet in één keer, anders is het namelijk lastig om de saus mooi glad te maken

Don'ts

  • Voeg geen zout toe, kaas is zout genoeg
  • Laat de saus niet meer koken als er kaas in zit; de kaas kan dan namelijk vet loslaten, waardoor de saus gaat schiften

Meer uitleg

kaas saus

door Rob ter Beek op 08-11-2013 19:09
Simpel maar inderdaad super lekker wel de juiste verhoudingen aanhouden anders krijg je kaasfondue. , ook lekker lol
De volgende keer gebruik ik smeerkaas

Thanks voor de tip
Hoedoeners in de spotlight
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 474
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 14
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!