Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Hoe rook ik forel
5

Hoe rook ik forel

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 4 uren
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe rook ik forel
Niets is er lekkerder en leuker als je eigen maaltijden verzorgen. Als je daarbij de bereiding van het eten volledig zelf doet, smaakt het nog beter. Het roken van voedsel is gezond. Ooit eigen gerookte forel geproefd? Probeer het nu zelf aan de hand van deze stappen.

Hoedoe door: Martijn v Beek

Bekijk het profiel van Martijn v Beek
Aantal Hoedoes: 4


Benodigdheden

  • Forel/zalmforel
  • Rookton
  • Hout
  • Mot/zaagsel
  • Vuur
  • Kruiden
  • Zout

Stappen

  1. Bereid forel of zalmforel

    Voordat je start met het roken moeten er een aantal handelingen plaats vinden voordat de forel in de rookton kan worden geplaatst. Of je nu forel of zalmforel hebt de bereiding is hetzelfde. Of je nu de forel vers gekocht hebt bij de visboer of zelf gevangen hebt, de volgende handelingen moet je uitvoeren voordat het roken begint.

    We gaan er van uit dat de forel bevroren is. Zorg dat de vis schoon gemaakt is en ongeveer 10 uur in zout water heeft gestaan. Laat de kop altijd intact. Gebruik 1 kilo zout op 15 liter water. Is de vis al ontdooit dan kun je de tijd met de helft verkorten. 

    Na het zouten van de forel maak je deze verder schoon en droog. Het is makkelijk om eerst keukenrol te gebruiken en als laatste de vis met een schone theedoek goed droog te maken. 

    Gooi na smaak zout en eventuele kruiden over de vis. Doe dit ook aan de binnenkant. Dit is ook het moment om de haken door de kop van de vis te steken. Als dit allemaal klaar is gaan we naar de volgende stap.

  2. Maak de rookton klaar

    Steek de rookton aan. Of je nu een professionele rookkast, een zelfgemaakte ton of een tafelmodel gebruikt. Eerst moet de warmte verdelen over de ton. Deze mag geen warmte meer weg halen van de vis. Zorg ervoor dat de temperatuur minimaal 90 graden Celsius is. Het grootste gedeelte van de smaak komt voort uit het soort hout dat gebruikt is. Eiken, beuken, acacia en fruitboom soorten zijn de lekkerste en meest gebruikte hout soorten om te roken. Gebruik altijd schoon hout, zonder verf, lijm of andere vuiligheden. Door gewoon het vuur flink te laten branden wordt de rookton warm.  

  3. Droog de vis

    Als de ton goed warm is kan de vis er worden ingehangen. Vervolgens moet het vuur deze drogen. Zorg ervoor dat de vlammen de forel niet verbranden. Op het moment dat de huid van de vis als papier voelt is deze voldoende gedroogd. Controleer dit op drie punten. De vis die hangt aan de buitenkant en de vis die binnen inhangt. Meestal is dit tussen de 10 en 20 minuten dat de forel voldoende droog is en het roken kan beginnen. 

  4. Rook de vis

    Nu kan het uiteindelijke roken beginnen.

    • Dek de ton af.
    • Beperk de lucht toevoer
    • En breng de rokmot toe.

    Het is nu van belang de rookoven tussen de 60 en 80 graden Celsius te houden. Let hierbij ook op het gedrag van de rook. De rook moet er uit de ton worden geperst. Als de rook niet kan ontsnappen krijg je een verzuring van de vis. Dit moet je dus zien te voorkomen. Houd het mot in de gaten en verwissel deze als alles zwart is geworden. Houd ook de vis in de gaten. Deze moeten niet tegen de kanten aankomen en van elkaar los hangen. Soms komen er weer vlammen op. Doof deze door minder zuurstof in de ton te laten. Alles moet smeulen en flink rook veroorzaken. Na minimaal 30 minuten is de forel klaar en kan het festijn beginnen!

Do's

  • Kruid een aantal uren van te voren de forel.
  • Eet ze warm op.
  • Trek oude kleren aan.
  • Experimenteer met tijden, houtsoorten en graden. Er zijn meerdere wegen naar Rome met forel roken.

Don'ts

  • Hout met verf gebruiken.
  • Aanmaak blokjes gebruiken.
  • Oude vis gebruiken

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!