Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Hoe maak ik de perfecte salade niçoise
4

Hoe maak ik de perfecte salade niçoise

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 15 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik de perfecte salade niçoise
Deze Franse salade is bekend én geroemd over de hele wereld. Er bestaan verschillende varianten van, maar dat maakt niet uit, zolang de salade maar tenminste de basisingrediënten van de niçoise bevat. Zo maak je de perfecte salade niçoise, gewoon in je eigen Hollandse keuken.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 471


Benodigdheden

  • Bord of schaal
  • Scherp mesje
  • Snijplank
  • Tomaten
  • Komkommer
  • Paprika
  • Zilte ansjovis
  • Olijfolie, azijn, peper en zout
  • Uien
  • Gekookte eieren
  • Knoflook
  • Kleine donkere olijven
  • Optioneel:
  • Tonijn
  • Verse groene kruiden
  • Sperzie, witte en-/of tuinbonen
  • Sla
  • Kappertjes
  • Artisjokken

Stappen

  1. Kook de groenten beetgaar

    Een salade niçoise kan zowel gekookte als rauwe groenten bevatten. De groenten die je wilt koken, zet je eerst op het vuur en kook je tot ze beetgaar zijn. Laat ze vervolgens een beetje afkoelen.

  2. Kook en pel de eieren

    Kook de eieren. Het is het lekkerst om ze niet niet helemaal hard te koken. Ze moeten hard genoeg zijn om niet uit elkaar te vallen in de salade, maar tegelijkertijd ook nog een klein beetje 'romig' proeven. Als je een eierkoker gebruikt, zorg er dan voor dat je met het toegevoegde water tussen medium en hardgekookt gaat zitten. Als de eieren gekookt zijn, laat je ze afkoelen en pel je ze. Vervolgens kunnen ze in kwarten gesneden worden.

  3. Wrijf de schaal in

    Een vleugje knoflook is altijd lekker in een salade. Om de knoflook niet te sterk aanwezig te laten zijn, wrijf je de schaal of het bord in met een teentje. Als dit niet goed lukt, kun je er eventueel ook een klein beetje olijfolie bij gebruiken.

  4. Maak een vinaigrette

    Een salade is niets zonder een goede dressing. Voor de salade niçoise maak je die van wat olijfolie, azijn, peper, mosterd en zout. Proef zelf of de vinaigrette goed op smaak is.

  5. Snijd de groenten

    Snijd eerst alle rauwe groenten in stukjes. De stukjes mogen best wat grover zijn, maar moeten nog wel goed eetbaar zijn. Snijd - indien nodig - ook de gekookte groenten in stukken.

  6. Bereid de salade

    Meng vervolgens alle rauwe en gekookte groenten met de vinaigrette. Roer alles goed door. Voeg vervolgens de olijven, de eieren en de vis toe. Nog een beetje vers brood erbij en je hebt een heerlijke lunch!

Do's

  • Kies echt voor zilte ansjovis, niet voor zure. De zilte variant wordt meestal verpakt in een plat blikje met olijfolie. Zure ansjovis zit in zuur in een pot
  • Maak je eigen variatie op het basisrecept. Zo kun je mensen steeds weer iets nieuws voorzetten
  • Een salade niçoise is van zichzelf vrij hartig. Probeer ook eens een variatie met wat zoetere elementen, zoals een stukje meloen

Don'ts

  • Laat je niet gek maken door iemand die zegt dat jouw salade niçoise geen echte is. Er is niet zoiets als één salade niçoise; er zijn tal van varianten

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!