
Hoe maak ik de perfecte salade niçoise
Document acties
- Tijdshoeveelheid 15 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Bord of schaal
- Scherp mesje
- Snijplank
- Tomaten
- Komkommer
- Paprika
- Zilte ansjovis
- Olijfolie, azijn, peper en zout
- Uien
- Gekookte eieren
- Knoflook
- Kleine donkere olijven
- Optioneel:
- Tonijn
- Verse groene kruiden
- Sperzie, witte en-/of tuinbonen
- Sla
- Kappertjes
- Artisjokken
Stappen
-
Kook de groenten beetgaar
Een salade niçoise kan zowel gekookte als rauwe groenten bevatten. De groenten die je wilt koken, zet je eerst op het vuur en kook je tot ze beetgaar zijn. Laat ze vervolgens een beetje afkoelen.
-
Kook en pel de eieren
Kook de eieren. Het is het lekkerst om ze niet niet helemaal hard te koken. Ze moeten hard genoeg zijn om niet uit elkaar te vallen in de salade, maar tegelijkertijd ook nog een klein beetje 'romig' proeven. Als je een eierkoker gebruikt, zorg er dan voor dat je met het toegevoegde water tussen medium en hardgekookt gaat zitten. Als de eieren gekookt zijn, laat je ze afkoelen en pel je ze. Vervolgens kunnen ze in kwarten gesneden worden.
-
Wrijf de schaal in
Een vleugje knoflook is altijd lekker in een salade. Om de knoflook niet te sterk aanwezig te laten zijn, wrijf je de schaal of het bord in met een teentje. Als dit niet goed lukt, kun je er eventueel ook een klein beetje olijfolie bij gebruiken.
-
Maak een vinaigrette
Een salade is niets zonder een goede dressing. Voor de salade niçoise maak je die van wat olijfolie, azijn, peper, mosterd en zout. Proef zelf of de vinaigrette goed op smaak is.
-
Snijd de groenten
Snijd eerst alle rauwe groenten in stukjes. De stukjes mogen best wat grover zijn, maar moeten nog wel goed eetbaar zijn. Snijd - indien nodig - ook de gekookte groenten in stukken.
-
Bereid de salade
Meng vervolgens alle rauwe en gekookte groenten met de vinaigrette. Roer alles goed door. Voeg vervolgens de olijven, de eieren en de vis toe. Nog een beetje vers brood erbij en je hebt een heerlijke lunch!
Do's
- Kies echt voor zilte ansjovis, niet voor zure. De zilte variant wordt meestal verpakt in een plat blikje met olijfolie. Zure ansjovis zit in zuur in een pot
- Maak je eigen variatie op het basisrecept. Zo kun je mensen steeds weer iets nieuws voorzetten
- Een salade niçoise is van zichzelf vrij hartig. Probeer ook eens een variatie met wat zoetere elementen, zoals een stukje meloen
Don'ts
- Laat je niet gek maken door iemand die zegt dat jouw salade niçoise geen echte is. Er is niet zoiets als één salade niçoise; er zijn tal van varianten