Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Hoe maak ik een huzarensalade

Hoe maak ik een huzarensalade

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
De huzarensalade heeft een slechte reputatie. Dat komt doordat je ‘m waarschijnlijk vooral kent in de vorm van hoog opgetaste hopen vettige derrie op Hollandse buffetten. Die komt dan meestal uit een zielige plastic emmer. Zelfgemaakte huzarensalade lijkt daar in de verste verte niet op, is snel te maken en lekker fris. Lekker bij een stukje vlees van de barbecue. En nee, er zitten geen huzaren in!

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

  • 8 aardappelen
  • 250 gram gegaard, koud vlees ( zoals runderpoulet)
  • 2 kleine zure appels
  • 100 gram zoetzure augurkjes
  • 50 gram zilveruitjes of 1 middelgrote ui, fijngesnipperd
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 – 3 eetlepels witte wijnazijn
  • ter garnering:
  • 1 kropje botersla
  • goede mayonaise
  • paar augurkjes en zilveruitjes
  • 1 hardgekookt ei
  • kerstomaatjes

Stappen

  1. Ken je klassiekers

    Hoe komt die salade dan wel aan z’n naam? Daarover gaan verschillende verhalen de ronde. De meest gehoorde verklaring is dat-ie vernoemd is naar de koude salade die de huzaren, Hongaarse ruiters, meenamen. Gingen ze op verkenning door vijandig gebied, dan was een vuurtje stoken veel te opvallend. Een warme hap was er dus niet bij. Daarom namen ze reeds bereid voedsel van huis mee en husselden alle ingrediënten tot een salade. Een wat meer vergezochte verklaring is dat dienstmeisjes graag huzaren tot vrijers verkozen. Ze pikten restjes uit de keukens waar ze werkten om daarmee iets lekkers voor hun liefjes te maken.

    Hoe het ook zij: de huzarensalade werd in Nederland vooral in de jaren 50 een hit onder huisvrouwen. Puristen vinden dat er geen mayo in thuishoort, maar dat je dit als garnering erbij geeft. Ook ingrediënten als bietjes, erwtjes, worteltjes of ei horen er origineel niet in thuis.

  2. Bereid de ingrediënten voor

    Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 1 cm. Kook ze gaar in water met zout in 5-7 minuten beetgaar. Laat ze iets afkoelen, maar zorg ervoor dat ze nog wel lauwwarm zijn als je de salade aanmaakt met olie. Snijd ondertussen de appels, augurkjes en het vlees in kleine stukjes. 

  3. Meng alle ingrediënten

    Doe de aardappelen in een grote kom en schenk de olie en 2 eetlepels azijn erbij. Schep het geheel om. Voeg het vlees, de appels, augurken en uitjes toe en meng opnieuw. Breng op smaak met peper en zout en eventueel nog wat azijn. Laat de salade een uurtje staan zodat de smaken zich goed met elkaar vermengen.

  4. Dien op en garneer

    Was en droog de sla. Leg een aantal slabladeren op een grote platte schaal en schep de salade erop. Garneer met wat augurkjes, zilveruitjes, gehalveerde kerstomaatjes en ei in plakjes. Serveer de mayonaise er los bij.

  5. Varieer

    Anders dan puristen beweren, kun je met deze salade wel variëren. Doe die gekookte bietjes, erwtjes of worteltjes er gewoon door, net als een bosuitje of paar steeltjes bieslook voor de frisheid. In plaats van koud rundvlees kun je ook een dikke plak schouderham in blokjes snijden en toevoegen. Een beetje mosterd geeft ook extra smaak. 

Do's

  • Snijd ingrediënten in gelijke blokjes voor een mooie structuur.

Don'ts

  • Niet prakken! De huzarensalade moet een lekkere bite behouden.

Bron

Bron: O.a. Kookboek van de Amsterdamse huishoudschool, C.J. Wannée
Hoedoeners in de spotlight
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!