Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Vlees » Hoe maak ik zelf kibbeling
4

Hoe maak ik zelf kibbeling

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik zelf kibbeling
Een portie kibbeling gaat er eigenlijk altijd wel in. Als je dit bij de visboer haalt, dan weet je niet precies wat erin zit en hoe ongezond het is. Je kunt kibbeling ook zelf maken. Dat is net zo lekker en dan weet je precies wat erin zit. Bovendien is het heel gemakkelijk.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 471


Benodigdheden

  • 1 kilo vis, bijvoorbeeld heek, kabeljauw of witvis
  • 500 gram speltbloem (gewone bloem mag ook, maar dat is iets minder gezond)
  • 2 eieren
  • 1 liter melk
  • 2,5 theelepels selderijzout
  • 1,5 theelepel mosterdpoeder
  • 1,5 theelepel zwarte peper
  • 1 eetlepel gemalen laurier
  • Halve theelepel cayennepeper
  • Halve theelepel paprikapoeder
  • Halve theelepel gemberpoeder
  • Halve theelepel knoflookpoeder
  • Halve theelepel nootmuskaat
  • Frituurpan, bij voorkeur gevuld met kokosolie
  • Keukenpapier
  • Kom
  • Schuimspaan

Stappen

  1. Mix de kruiden

    De vis die je voor kibbeling gebruikt, heeft op zich niet zoveel smaak. Het zijn de kruiden en het krokante laagje dat ervoor zorgen dat de kibbeling zo lekker smaakt. Die kruiden kun je zelf eenvoudig mixen. Pak een bakje en voeg hierin de laurier, selderijzout, cayennepeper, paprikapoeder, gemberpoeder, knoflookpoeder, nootmuskaat, zwarte peper en mosterdpoeder in samen. Roer het goed door elkaar en zet het even weg.

    Je kunt eventueel ook een grotere hoeveelheid in één keer maken, zodat je dit niet steeds opnieuw hoeft te doen als je trek hebt in een portie kibbeling. Bewaar de mix dan in een luchtdichte trommel, om te voorkomen dat de smaak eraf gaat.

  2. Kruid de vis

    Spoel de vis af, snijd deze eventueel in kleinere porties en dep de vis droog met een beetje keukenpapier. Strooi er wat van de kruidenmix overheen. Doe dit - als het even kan - een dag voordat je de kibbeling gaat bakken. De kruiden kunnen dan goed in de vis trekken, waardoor de kibbeling nog beter smaakt.

  3. Maak het beslag

    Pak een kom en doe de melk erin. Voeg de bloem en de twee eieren toe. Klop dit goed door elkaar met de garde. Je krijgt nu een mengsel dat wel iets wegheeft van beslag voor pannenkoeken.

    Zet de frituurpan vast aan op 180 graden, zodat de olie goed verhit is als je klaar bent om te bakken.

  4. Maak de kibbeling

    Als de frituurpan op temperatuur is, kun je de kibbeling gaan bakken. Pak hiervoor de stukjes vis en doop deze één voor een door het beslag. Doe ze daarna in de frituurpan en bak ze een paar minuten. Als ze goudbruin zijn, dan mogen ze er weer uit.

    Roer af en toe nog even door het deeg, om te voorkomen dat er klontjes in komen.

  5. Serveer de kibbeling

    Laat de gebakken kibbeling nog even uitlekken op een stukje keukenpapier en serveer het daarna. Erg lekker met bijvoorbeeld een klodder mayonaise of wat ravigottesaus.

Do's

  • Is het maken van de viskruiden te veel werk? Kijk dan eens in het kruidenschap van de supermarkt. Hier vind je vaak ook kant-en-klare mix voor vis
  • Kruid de vis al een dag voor je deze gaat frituren, dat komt de smaak ten goede
  • Maak er zelf lekkere ravigottesaus bij

Don'ts

  • Frituur liever niet in frituurvet of zonnebloemolie. Het smaakt heerlijk, maar het zijn ongezonde vetten die je liever niet binnenkrijgt

Meer uitleg