Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Vlees » Hoe maak ik varkensrollade klaar
4

Hoe maak ik varkensrollade klaar

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 3 uren
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe maak ik varkensrollade klaar
Het is hét ultieme recept voor de feestdagen, een lekkere varkensrollade. Je kunt natuurlijk een kant-en-klaar exemplaar in de winkel kopen. Het bereiden daarvan is vaak al een uitdaging. Maar nog lekkerder en leuker is het maken en bereiden van je eigen varkensrollade. Dat doe je zo.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Rolladenet of rolladetouw
 • Scherp mes
 • Snijplank voor vlees
 • Paar takjes salie
 • Paar takjes rozemarijn
 • 750 gram varkensfilet
 • 1 teentje knoflook
 • 1 dl bouillon
 • Zout
 • Braadpan met deksel
 • Aluminiumfolie
 • Bloem (optioneel)

Stappen

 1. Bind de rollade

  Je kunt rollade kant-en-klaar kopen, maar het is net zo leuk om deze zelf te binden. Dat is niet moeilijk. Pak de varkensfilet en leg de plak op de snijplank. Haal vetrandjes eraf en kijk of er nog een vlies op zit. Dat kan ook weggesneden worden. Pak nu ongeveer een meter touw en trek dat om de (kortere) zijkanten van het vlees. Trek het naar één van de zijkanten toe. Door het touw stevig aan te trekken, verandert je lap vlees in een compacter pakketje. Leg een knoop, zodat het vlees op deze manier blijft zitten.

  Trek het touw nu via de onderkant ook over de lange kant van het vlees. Haal het touw weer naar boven en vorm met het uiteinde aan de korte kant een lus, waar je de draad die langs de lange kant gegaan is, doorhaalt. Je hebt nu een soort cadeautje met een lint aan alle kanten. Blijf de lus vasthouden, terwijl je het touw om het vlees heen draait. Laat de lus dan los en trek het touw over de lus heen. Schuif nu ongeveer een centimeter op en herhaal het proces. Doe dit net zolang tot de hele rollade gebonden is. Als je aan het einde van de rollade bent aangekomen, kun je de twee uiteinden van het touw stevig aan elkaar knopen.

 2. Kruid de rollade

  Als je gaat voor een gewone, oer-Hollandse varkensrollade, dan hoef je deze niet binnenin te kruiden. Wil je toch wat toevoegen voor de smaak, schuif dan een paar takjes rozemarijn en salie onder het touw door. Deze verse kruiden geven hun smaak dan af aan de rollade. Werk altijd met verse kruiden; de smaak daarvan is krachtiger.

 3. Verwarm de olie

  Doe de olijfolie in de pan en verhit deze goed. Voeg vervolgens nog wat rozemarijn toe. Pel een teentje knoflook en doe dat ook in de olie. Zet het vuur iets lager op het moment dat je de kruiden en knoflook toevoegt; het is niet de bedoeling dat die verbrandt. Als knoflook aanbakt, gaat dat ten koste van de smaak.

 4. Bak de rollade bruin

  Doe de rollade voorzichtig in de pan en braad deze aan alle kanten bruin. Dit lukt het beste als je rollade mooi rond is. Let op: als er nog veel vet aan de rollade zit, dan kan dit erg gaan spatten. Gebruik een spatdeksel of blijf een beetje uit de buurt van de pan, zodat je je niet aan opspattend vet kunt verwonden.

 5. Voeg de bouillon toe

  Verwarm de bouillon en voeg deze voorzichtig toe aan de rollade. Je kunt nu eventueel de rozemarijn en knoflook uit de pan halen. Voor extra smaak laat je ze echter zitten, zodat de knoflook- en rozemarijnsmaken ook goed in de bouillon kunnen trekken.

 6. Stoof het vlees gaar

  Zet het vuur laag en doe het deksel op de pan. Laat de rollade ongeveer drie kwartier tot een uur garen. Als je de rollade in porties opdient, kun je de rollade vast een beetje insnijden. Doe dit dan in het midden; het midden is meestal pas als laatste helemaal gaar. Het vlees mag niet te rood meer zijn.

 7. Serveer de rollade

  Als de rollade gaar is, haal je deze uit de pan en leg je er wat aluminiumfolie overheen. Laat de rollade nu nog tien minuten rusten. Breng ondertussen de bouillon weer aan de kook en laat deze - eventueel met een klein beetje bloem - wat indikken. Dit wordt zo een heerlijke jus. Snijd de rollade daarna in stukken en serveer ze met de zelfgemaakte jus aan je gasten.

Do's

 • Houd je niet van varkensvlees? Kies dan voor kip of rund
 • Varieer ook eens met vulling; voor je de rollade bindt, kun je het vlees ook besmeren met mosterd of een andere saus
 • Je kunt ook een steekthermometer gebruiken om te kijken of het binnenste van de rollade al goed op temperatuur is
 • Ook lekker: vervang de olijfolie door boter. Laat de boter eerst bruin worden en doe daarna pas de rollade in de pan

Don'ts

 • Probeer de rollade niet in korte tijd gaar te krijgen; bij te snelle garing wordt het vlees taai en smaakt het lang zo lekker niet

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!