Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Wereldkeuken » Italiaans » Hoe maak ik een gezonde pizza
4

Hoe maak ik een gezonde pizza

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik een gezonde pizza
Een pizza bestellen kunnen we allemaal en met een pizza opeten zal ook niemand moeite hebben. Zelf een pizza bakken is al iets moeilijker en aan een gezonde pizza bakken denk je maar liever helemaal niet. Zonde, want zo’n pizza is niet alleen gezond, maar ook nog eens heel erg lekker. Bovendien kost het maken van een gezonde pizza je niet eens meer tijd of moeite dan het bakken van een ‘gewone’ pizza!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 476


Benodigdheden

  • Bodem:
  • Kopje volkorenmeel
  • Kopje lauwwarm water
  • Zout
  • Olijfolie
  • Saus:
  • Gezeefde tomaten op saus
  • Twee eetlepels Italiaanse kruiden (basilicum, oregano, rozemarijn)
  • Ingrediënten (naar eigen smaak uit te kiezen):
  • Magere kaas (bijvoorbeeld mozzarella)
  • Magere ham
  • Champignons
  • Stukjes tomaat
  • Rode ui
  • Tonijn
  • Olijven
  • Verse blaadjes basilicum
  • Gereedschap:
  • Oven
  • Pizzasnijder
  • Deegroller
  • Staafmixer

Stappen

  1. Maak de pizzabodem

    Meng het volkorenmeel, een eetlepel olijfolie, een scheutje water, een snufje zout en wat gist met elkaar en kneed dit tot deeg. Laat het vervolgens een uur staan. Rol het deeg daarna uit tot een pizzabodem. De pizzabodem hoeft niet heel dik te zijn, dus je kunt het beste een deegroller gebruiken om de bodem mooi plat te maken. Tenzij je natuurlijk net zo handig met je handen bent als een Italiaanse pizzabakker en de bodem ook zonder problemen met je handen in vorm kunt brengen! Je hoeft de bodem niet helemaal mooi rond te hebben, juist een ruwe vorm geeft hem net even die charme van gezond, zelfgebakken eten!

  2. Bereid de tomatensaus

    Als de bodem klaar is, dan volgt als eerste een laagje saus. Die saus maak je natuurlijk ook zelf. Gebruik de staafmixer om de gezeefde tomaten tot een dikke saus te pureren. Je kunt hiervoor ook verse tomaten gebruiken, dan krijg je echter wel meer pitjes en velletjes in je saus. Roer wat gedroogde basilicum door de saus en proef of hij naar je zin is. Voeg naar smaak de andere Italiaanse kruiden toe. Zet nu vast je oven aan op 230 graden, zodat die voorverwarmd is als je je pizza wilt bakken. Als je een heteluchtoven hebt, dan kun je deze wel wat zachter zetten, bijvoorbeeld op 180 graden. Omdat je de pizza in de oven bakt, hoef je de saus niet eerst te koken. Die kun je dus straks rechtstreeks aanbrengen op de pizza.

  3. Beleg de pizza

    Beleg vervolgens de pizza. Smeer eerst de saus royaal op de bodem. Zorg ervoor dat je de saus zo dicht mogelijk tot de rand aanbrengt, dan ben je er zeker van dat je pizza lekker smaakt. Bovendien heb je dan meer ruimte voor je beleg! Beleg de pizza verder met magere ingrediënten. Begin met een laagje magere kaas of mozzarella en gebruik verder ingrediënten als magere ham, tonijn, rode uitjes, champignons en olijven. Salami kun je beter uit je recept laten, dit is namelijk behoorlijk vet. Je kunt de pizza zo dik maken als je zelf wilt. Als de vulling erg royaal is, dan kun je de pizza ook altijd nog even dubbel klappen. Je hebt dan je eigen Calzone pizza!

  4. Doe de pizza in de oven

    Als je pizza helemaal naar je zin is, dan kun je hem in de oven schuiven. Een pizza moet ongeveer binnen 20 tot 30 minuten goed gebakken zijn. Houd hem – zeker de eerste keer – echter wel goed in de gaten, want het is natuurlijk zonde als hij verbrandt!

  5. Smullen maar!

    Als je pizza helemaal klaar is laat je hem heel even afkoelen in de oven, snijd je hem in stukjes, serveer je er wat lekkere broodjes met aioli bij en eet smakelijk!

Do's

  • Neem de tijd voor de bodem en laat hem echt een uur met rust
  • Het bereiden van de bodem van een pizza kan best lastig zijn. Tegenwoordig zijn er echter ook genoeg kant-en-klaar bodems en bodem-bakpakketten verkrijgbaar. Maak er gebruik van!
  • Een pizza is zo gezond als de vulling: beperk dus je gebruik van vette ingrediënten als kaas en salami
  • Maak de pizza af me wat blaadjes verse basilicum voor een extra Italiaanse uitstraling

Don'ts

  • Zet je pizza niet te lang in de oven: de bodem kan snel aanbranden, waardoor de pizza een stuk minder lekker smaakt
  • Vul je pizza niet met teveel verschillende ingrediënten, de kans bestaat dan dat je eigenlijk helemaal niets meer proeft, of dat de combinatie van ingrediënten bij elkaar helemaal niet lekker is

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 61
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 476
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!