Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Wereldkeuken » Italiaans » Hoe maak ik verse ravioli

Hoe maak ik verse ravioli

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 uur
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe maak ik verse ravioli
Ravioli is eigenlijk een klein cadeautje. Hoewel deze Italiaanse lekkernij er van buiten bijna altijd hetzelfde uitziet, blijft het steeds weer een verrassing wat er in zit. Ravioli kun je zelf maken; het vraagt wat oefening, maar het resultaat mag er zijn. We geven je hier graag het traditionele recept, met een heerlijke vulling van spinazie, parmezaanse kaas en ricotta.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 471


Benodigdheden

  • Pastamachine of deegroller
  • Vork
  • Bloem
  • 400 gram durum tarwe meel
  • 5 verse eieren
  • Huishoudfolie
  • Scherp mes
  • Pan
  • Beetje zout
  • Water
  • 300 gram spinazie
  • 1 el parmezaanse kaas
  • 150 gram ricotta

Stappen

  1. Bereid het basisdeeg

    De buitenkant van de ravioli wordt gemaakt van deeg. Hiervoor neem je 400 gram durum tarwemeel. Dit is speciaal pastameel. Je vindt dit type meel in ieder geval in de toko en in biologische winkels. Sommige supermarkten verkopen het ook.

    Leg het meel op het aanrechtblad en maak in het midden een kuiltje. Breek vier eieren in dit kuiltje. Klop vervolgens de eieren met een vork los. Doe dit zo, dat je steeds wat van het meel meeneemt. Uiteindelijk krijg je dan een soort stroperig mengsel.

    Dat mengsel kun je met je handen verder kneden. Doe dit stevig en ongeveer tien minuten lang. Het basisdeeg is goed op het moment dat het glad, soepel en veerkrachtig is. Wrijf je basisdeeg nog even met een beetje bloem in, wikkel de bol in huishoudfolie en leg het even weg.

  2. Maak de vulling klaar

    Voor de vulling nemen we dit keer het traditionele recept: spinazie, ricotta en parmezaanse kaas. Was eerst de spinazie en gaar de blaadjes gedurende vijf minuten in water. Let op: dit water mag nog niet koken. Laat de blaadjes uitlekken en hak ze fijn. Gebruik hiervoor een scherp mes, zodat je mooie en fijne stukjes krijgt. Roer de spinazie vervolgens door de ricotta heen. Zorg ervoor dat dit een glad mengsel wordt. Als dat gelukt is, voeg je ook het laatste ei en de parmezaanse kaas toe. Proef even of de vulling naar je zin is, dek 'm af en zet 'm in de koelkast.

  3. Rol het deeg uit

    Na het bereiden van de vulling kun je het basisdeeg weer tevoorschijn toveren. Dit wordt uitgerold met een deegroller of een pastamachine:
    Met de deegroller: strooi wat bloem op het aanrechtblad tegen het plakken en verdeel het deeg in bolletjes. Rol die bolletjes één voor één zo dun mogelijk uit. Zorg ervoor dat je precies op het punt komt dat het deeg de vulling nog wel kan houden, maar dat je er bijna doorheen kunt kijken. Tijdens het koken wordt de pasta nog wat dikker.
    Met de pastamachine: verdeel het deeg in bolletjes en haal het deeg door de machine. Begin op de ruimste stand en maak je plakken steeds een stukje dunner, tot je uiteindelijk op de allerdunste stand zit.

  4. Vul de deeglapjes

    Als het goed is, heb je nu allerlei deeglapjes. Die gaan we vullen. Pak een deeglap en vouw deze dubbel. Snijd de lap vervolgens door, zodat je twee lappen hebt van hetzelfde formaat. Leg de vulling nu op de lap en houd er rekening mee dat je uit één lap straks meerdere 'kussentjes' haalt.

    Is de vulling verdeeld over de lap? Leg dan de tweede helft er bovenop en snijd de vierkantjes met een heel scherp mes uit. De randjes kun je met je vingers of met een vork dicht drukken. Herhaal dit met je andere deeglapjes.

  5. Kook de ravioli

    De laatste stap is het koken van de ravioli. Dit doe je in een pan met ongeveer 2 liter kokend water en een snufje zout. Zorg ervoor dat het water al op temperatuur is voor je de ravioli gaat koken. Leg voorzichtig de ravioli in het water en let er goed op dat de vulling er niet uitpiept. De ravioli is klaar als deze naar boven drijft. Proef wel altijd even of de vulling ook een beetje gaar is.

    Is je ravioli klaar? Dien deze dan, na het afgieten, op met een lekker sausje of wat olie.

Do's

  • Gebruik het liefst verse eieren bij het maken van het deeg, dan smaakt het het lekkerst
  • Verwerk je het basisdeeg binnen een half uur? Dan hoef je het niet in de koelkast te leggen
  • Maak je vaak ravioli? Investeer dan in een goede pastamachine en een raviolistamper of raviolivorm

Don'ts

  • Houd voor de pasta niet de dikte aan die je normaal gesproken eet; verse pasta zet nog uit, waardoor deze in dat geval veel te dik zou worden
  • Maak de randen niet te groot. Die smaken minder lekker en kunnen de smaak van je hele gerecht naar beneden halen
  • Bewaar ongekookte ravioli liever niet; hoewel pasta op zich goed bewaard kan worden, geeft de vulling een grote kans op bederf

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!